بتن سبک (ACC)
آخرین بروزرسانی: 17 بهمن 1402
دسترسی سریع به عناوین
مقدمه
بتن هوادار اتوکلاو شده (بتن سبک گازی) بهاختصار A.A.C نامیده میشود. این محصول نوع مخصوصی از بتن سبک متخلخل است که از مواد با پایه سیمان، آهک و سیلیس ساخته میشود. این محصول شامل دو فرایند ایجاد تخلخل در دوغاب مخلوط پودر سیلیس و سیمان و آهک و عملآوری بتن حاصله توسط اتوکلاو است. مواد چسبنده که سیمان و آهک هستند در فرایند اتوکلاو، با مصالح سیلیسی واکنش نشان داده و سیلیکات کلسیم هیدراته تولید میکنند. این مخلوط سیلیکاته خاصیت چسبانندگی فوقالعادهای دارد.
ساختار متخلخل A.A.C با واکنش آهک آزاد حاصل از ترکیبات پودر آلومینیوم، سیمان و آهک به وجود میآید. خواص حرارتی مناسب (عایق حرارتی) و نسبت مقاومت به جرم حجمی زیادتری نیز نسبت به دیگر انواع بتن دارد. محصول بهدستآمده بعد از اتوکلاو (پخت در گرما و فشار زیاد) نیاز بهعملآوری دیگری نداشته و قطعات تولید شده، میتوانند بعد از سردشدن مورداستفاده قرار گیرند.
1. تاریخچه
در سال 1923 میلادی (1302 شمسی)، یک معمار سوئدی به نام «اکسل اریکسن» (Axel Ericksson)، حق اختراع نوع جدیدی از بتنهای سیمانی با عنوان «بتن گازی» (Gas Concrete) را به ثبت رساند. در سال 1929 میلادی (1308 شمسی)، تولید صنعتی این نوع بتن با عنوان بتن هوادار اتوکلاو شده یا بتن AAC شروع شد. بخش عمده پیشرفت و توسعه این نوع بتن توسط شرکتهای اروپایی صورت گرفته است.
- سال ۱۹۲۹ میلادی (1308 شمسی): ثبت برند «ایتونگ» (Ytong) توسط شرکت «Yxhults»، اولین نام تجاری و بزرگترین تولیدکننده بتن اتوکلاو
- سال 1939 میلادی (1318 شمسی): ثبت برند «سیپورکس» (Siporex) توسط شرکت «Yxhults»، یکی دیگر از نامهای تجاری بزرگ در زمینه ساخت بتن AAC
- سال 1943 میلادی (1322 شمسی): تاسیس شرکت «هبل» (Hebel) در آلمان، دومین تولیدکننده بزرگ بتن اسفنجی در دنیا
ایتونگ از «شیل آلوم» (Alum Shale) بهعنوان عامل کفزا در محصولات خود استفاده میکرد. مطالعه بر روی ذخایر شیل آلوم نشان داد که مقدار کمی اورانیوم طبیعی در این مواد وجود دارد. این مسئله باعث آزادشدن گاز رادیواکتیو رادون در ساختمانهای ساخته شده با بلوکهای ایتونگ میشد.
- سال 1972 میلادی (1351 شمسی): اعلام ایمن نبودن محصولات ساختمانی آزادکننده گاز رادون توسط مسئولین سوئدی
- سال 1975 میلادی (1354 شمسی): حذف شیل آلوم از محصولات ایتونگ و معرفی فرمول جدید ساخت بتن اتوکلاو به همراه پودر آلومینیوم
فرمول جدید ارائه شده توسط ایتونگ (بتن هوادار اتوکلاو شده سفید)، بهعنوان جدیدترین فرمول ساخت بتن AAC شناخته میشود. از آن زمان تا کنون، شرکتهای زیادی در سراسر دنیا (بخصوص اروپا و آسیا) اقدام به تولید بتن اتوکلاو کردهاند. در سالهای اخیر، با وجود کاهش قابلتوجه تولید بتن AAC در اروپا، این محصول در کشورهای آسیایی با استقبال و گسترش زیادی همراه بوده است. بتن هوادار اتوکلاو شده در ایران با عنوان بلوک هبلکس شناخته میشود.
2. مزایای بلوکهای ساخته شده با بتن اتوکلاو
- مقاومت مناسب آن در مقابل آتشسوزی
- عدم صعود گازهای سمی از بلوک در هنگام اشتعال
- عملکرد حرارتی مطلوب
- عدم نیاز به عایقهای حرارتی مجزا
- کاهش انتقال صوت
- افزایش سرعت ساخت
- کاهش در مصرف مصالح موردنیاز
- کاهش در جرم ساختمان و بار جانبی زلزله
- سازگاری با محیطزیست: استفاده از پسماندهای صنعتی نظیر خاکستر بادی، عدم استفاده مواد سمی، عدم تولید گازهای آلاینده و کاهش مصرف انرژی، باعث کاهش اثرات مخرب زیستمحیطی بتن AAC نسبت به بتنهای معمولی شده است
- سبکی: وزن بتن AAC حدود 25 تا 30 درصد وزن آجر و 70 درصد وزن بتن معمولی است. این ویژگی باعث کاهش باره مرده ساختمان و امکان ساخت سازههایی با ارتفاع بیشتر میشود
- اجرای سریع: ساخت سازه با استفاده از بتن AAC، سرعت اجرای عملیات را بهاندازه ۲۰ درصد کاهش میدهد. ابعاد مختلف بلوکهای AAC، باعث کاهش نیاز به استفاده از اتصالات و وزن سبک آنها، باعث افزایش سرعت جابهجایی، جانمایی و ساخت میشود
- عایق حرارتی و صرفهجویی در مصرف انرژی: وجود حفرههای ریز هوا در ساختار بتن AAC، آن را به یک عایق حرارتی خوب تبدیل کرده است. این ویژگی، هزینه گرمایش و تهویه سازه را کاهش میدهد
- کارایی خوب و انعطافپذیری در طراحی: بتن AAC بهراحتی قابل برش، حفاری، میخکوبی و شیارزنی است. بهعلاوه این نوع بتن، در ابعاد و شکلهای بسیار متنوع ارائه میشود
- مقاومت در برابر آتش: بتن AAC میتواند حرارت مستقیم آتش با دمای ۱۶۰۰ درجه سانتیگراد را تا ۸ ساعت تحمل کند
- عایق صوتی: به دلیل ماهیت متخلخل بتن AAC، قابلیت جذب صدای آن بسیار عالی است. این نوع بتن میتواند صدا را بهاندازه ۴۲ دسیبل کاهش دهد. این ویژگی، بتن AAC را به گزینهای مناسب برای ساخت مدرسه، بیمارستان، هتل، ساختمان اداری و آپارتمان تبدیل میکند
- مقاومت در برابر ارتعاش: با کاهش وزن سازه، تأثیر بارهای لرزهای نیز کاهش مییابد
- کاهش مصرف آب: در بتن AAC، برخلاف بتن معمولی، نیازی به استفاده از آب برای عملآوری نیست
نکته: در صورت عدم رعایت الزامات فنی در تولید و نصب این بتن، مشکلات بهرهبرداری از قبیل ترکهای ناشی از جمعشدگی و انبساط و انقباض حرارتی ایجاد میشود.
1.2. بلوکهای دیواری ساخته شده با بتن سبک گازی A.A.C
ویژگیهای بلوکهای دیواری با بتن سبک گازی به شرح زیر است:
- بلوکهای هوادار اتوکلاو شده با بتن سبک گازی، قابلیت استفاده در دیوارهای غیر باربر داخلی و خارجی را دارند. محدودیتهای کاربری این بتنها، باتوجهبه رده مقاومتی آنها تعیین میشود.
- بتنهای گازی از نظر رده مقاومتی به سه دسته با مقاومتهای ۲/۵ – ۵/۰۰ و ۷/۵ مگاپاسکال تقسیم میشوند. از نظر جرم حجمی خشک نیز، این بتن میتواند جرم حجمی اسمی ۴۰۰ الی ۸۰۰ کیلوگرم بر مترمکعب را دارا باشد.
- بلوکهای بتن گازی باید ویژگیهای استاندارد ملی ایران به شماره ۸۵۹۳ را داشته باشند.
- جهت جلوگیری از تغییر شکلهای نسبی در دیوار و اندود و در نهایت، کاهش احتمال ترکخوردگی، باید کرنش جمعشدگی ناشی از تغییرات رطوبت به حداکثر ۰/۰۲ درصد محدود شود.
- ملاتهای بکار گرفته شده جهت اجرای دیوار با بلوکهای بتن سبک گازی باید مشخصات فنی مطابق استانداردهای شماره ۷۲۶-۱ و ۷۰۶-۲ مؤسسه استانداردهای ملی ایران را داشته باشد.
- تمهیدات لازم جهت جلوگیری مشارکت دیوارهای حاصل از بلوکهای بتن سبک گازی در داخل دهانه قابها در رفتار لرزهای سازه الزامی است.
- تأمین الزامات مربوط به نفوذپذیری، دوام، سیکلهای ذوبشدگی و یخزدگی و تشعشعات ماورایبنفش جهت دیوارهای خارجی ضروری است.
- باتوجهبه جذب آب نسبتاً زیاد این محصول، رعایت ضوابط به محافظت دیوارها از تماس مستقیم با آب و یا چرخههای تر و خشکشدن متوالی الزامی است.
مزایای این نوع بتن علاوه بر سبک بودن عبارت است از بالابودن عایق حرارتی و امکان بریدن آن با اره، شیار زدن بر روی سطح و همچنین میخ و یا پیچکردن بر روی آن است.
تفاوتهای بلوک NAAC و بلوک AAC چیست؟
بلوک NAAC نوع دیگری از بلوک AAC یا همان بلوک بتن سبک گازی است که این ۲ نوع بلوک، ویژگیهای مشترکی با یکدیگر دارند. مهمترین تفاوت این ۲ نوع بلوک این است که بلوک AAC به روش گازی ساخته میشود و پف میکند. پس از آن برش میخورد و دمای آن را به ۲۰۰ درجه سانتیگراد میرسانند. این فرایند تولید باعث میشود که وزن مخصوص بتن AAC از NAAC کمتر و مقاومت آن بیشتر شود.
3. انواع بتن سبک گازی
بتن سبک گازی بسته به روش تولید حبابهای هوا، خود به دو نوع تقسیم میشوند:
- بتن گازی
در تولید بتن گازی، پودر نرم آلومینیوم در شرایط خاصی به مخلوط اضافه میشود تا در اثر واکنش شیمیایی با هیدروکسید کلسیم حبابهایی از هیدروژن در داخل بتن تولید شود. این عملیات در کارخانه انجام میشود. آزادشدن این حبابها باعث انبساط مخلوط میگردد.
- بتن کفی (فوم بتن)
در تولید بتن کفی، بر عکس بتن گازی، حبابهای هوا یا یک ماده کف را تولید شده و در مخلوط بتن اضافه میشوند. تکنولوژی تولید بتن کفی ساده و در دسترس تر از تکنولوژی تولید بتن گازی است. ساخت این نوع بتن در کارگاههای ساختمانی نیز امکانپذیر است.
1.3. پانلهای دیواری مسلح ساخته شده با بتن سبک گازی A.A.C
بتن سبک گازی وزن کم و مقاومت قابلقبولی دارد؛ بنابراین میتوان از آن در اجزا و عناصر غیرسازهای ساختمان بهره برد. از عمدهترین کاربردهای این نوع بتن، تولید بلوکهای دیواری برای استفاده در ساختمانها و یا ساخت دیوارهای جداکننده در ساختمانهای معمولی است. باتوجهبه مشکلات موجود در اندود کردن با ملات و چیدن بلوک دیوارها، از جمله خطاهای حین اجرا، نیاز به نیروی انسانی و زمان زیاد، باعث شده تا پانلهای دیواری تولید شوند. پانلهای ساخته شده از بتن سبک گازی، بهمنظور مقاومت در برابر حداقل بارهای وارد بر آنها، ناشی از نیروی وزن دیوار، بار باد و زلزله برای دیوارهای خارجی و سایر نیروهای احتمالی، بهصورت مسلح تولید میشوند. میزان تسلیح و محاسبات مربوطه بر اساس استانداردها و آئیننامههای معتبر مربوطه صورت میگیرد.
2.3. مزایای پانل دیواری مسلح ساخته شده با بتن سبک گازی
- مقاومت مناسب آن در مقابل آتش
- عملکرد حرارتی مطلوب
- عدم نیاز به عایقهای حرارتی مجزا
- کاهش انتقال صوت
- افزایش سرعت ساخت
- کاهش در مصرف مصالح موردنیاز برای نم
- کاهش در جرم ساختمان
- سهولت نصب و اجرا
در صورت عدم رعایت الزامات فنی در تولید و نصب این بتن، مشکلات بهرهبرداری از قبیل ترکهای ناشی از جمعشدگی و انبساط و انقباض حرارتی، ایجاد میشود.
3.3. الزامات پانلهای دیواری مسلح ساخته شده با بتن سبک گازی
- کاربرد پانلهای ساخته شده با بتن سبک گازی در دیوارهای غیر باربر داخلی و خارجی مجاز است. پانلهای ساخته شده با بتن A.A.C باید دارای مقاومت حداقل ۴Mpa و میانگین مقاومت ۵Mpa باشند.
- الزامات استاندارد ASTM C1452 یا 12502 EN باید در ساخت پانلهای A . A . C رعایت شود.
- وزن مخصوص بتن سبک گازی این پانلها در دامنه ۳۵۰ تا ۸۵۰ کیلوگرم بر مترمکعب است.
- اتصال پانلها به یکدیگر و به عناصر سازهای باید بهگونهای باشد که ضمن پایداری دیوارهای حاصل در برابر بارهای خارج از صفحه، در رفتار لرزهای سازه مشارکت نداشته باشند.
- رعایت حداقلهای طراحی، نحوه تسلیح و محاسبات طراحی این پانلها باید بر اساس آییننامههای معتبر بینالمللی مربوطه از جمله ACI 318 ACI523 انجام شود.
- تأمین الزامات مربوط به نفوذپذیری، دوام، تر و خشکشدن متوالی، سیکلهای ذوبشدگی و یخزدگی و … برای دیوارهای خارجی، الزامی است.
- تأمین تمهیدات لازم جهت اجرای اندودهای تر و خشک از حیث مقاومت و دوام الزامی است.
4. دیوار غیر باربر ساخته شده از فوم بتن Celular Lightweight Concrete
بتن سبک C.L.C با فوم بتن (Foamed Concrete) یکی از انواع بتن سبک است. این بتن از طریق ایجاد حبابهای هوا با اندازههای مختلف، درون بتن ایجاد میشود. روش تولید این نوع بتن یک روش بدون اتوکلاو است. ایجاد حباب هوا در این نوع بتن با یکی از روشهای مختلف فیزیکی با استفاده از مواد افزودنی شیمیایی صورت میگیرد.
بهعنوانمثال، این محصول میتواند از ترکیب سیمان، ماسهبادی، آب و ماده شیمیایی تولید کف تشکیل شود. این نوع بتن دارای مصارف مختلفی در صنعت ساختمان است. مانند جداکنندههای داخلی و خارجی ساختمان.
1.4. تفاوت حبابهای هوا در این نوع بتن با بتن سبک A.A.C و بتن سبک C.L.C
تفاوت حبابهای هوا بین بتن سبک C.L.C و بتن سبک A.A.C در نوع ساختار آن است. در بتن سبک A.A.C هر یک از حبابها نسبت به هم مستقل هستند و به همراه ورود ندارند. ولی در فوم بتن، حبابها به همدیگر متصلاند و به همین علت است که درصد جذب آب در فوم بتن بیشتر است.
2.4. چگونگی تولید فوم بتن
این گروه از بتنهای سبک دارای طرح اختلاط متفاوت با بتنهای معمولی بوده و نیازمند افزودنیهای خاصی در طرح اختلاط است. سیمان در این نوع بتن، نقش سیمان در بتنهای معمولی را داشته و بهعنوان ماده چسباننده بکار میرود.
برای تولید این بتن، از مواد اولیه سبک استفاده نمیشود و تمام مواد اولیه کارگاه و اجرای زیرسازی مناسب، در موقعیت خود قرار داده میشوند. پس از برپایی، دو سمت پانلها با بتن ریزدانه زودگیر، بتنپاشی میشوند. در مواردی برای اطمینان از کیفیت بتن پاششی، پانلها در محل کارخانه بتنپاشی شده و پس از عملآوری به کارگاه منتقل میشوند.
در هنگام اتصال این پانلها به سازه، میبایست تمهیدات لازم برای عدم مشارکت پانلها در سختی جانبی سازه در نظر گرفته شود. در این سیستم باید کلیه بازشوها، در زمان تولید در کارخانه تعبیه شود. همچنین گوشه بازشوها با استفاده از شبکه فولادی تقویت شوند. پس از انجام بتن پاششی، لازم است، سطح بتن در دو مرحله بهوسیله ماله تخته ای و ماله فلزی پرداخت شود. این پانلها بدلیل حضور لایه پلی استایرن، عملکرد مناسبی در خصوص انرژی و صوت دارند.علاوه بر آن به دلیل انجام دو لایه بتن پاششی، مقاومت مطلوبی در برابر آتش سوزی خواهند داشت.
5. پانلهای دیواری ساخته شده از بتن سبک با دانههای لیکا
پانلهای سبک ساخته شده از بتن سبک لیکا بهعنوان جدا کنندههای داخلی و دیوارهای غیرباربر خارجی مورد استفاده قرار میگیرند. در طرح اختلاط ارائه شده برای بتن مصرفی در ساخت این پانلها، از سیمان پرتلند معمولی، ماسه، آب و دانه های سبک لیکا استفاده شده است. وزن مخصوص بتن حاصله، دانههای ۱۰۰ کیلوگرم بر مترمکعب محاسبه شده است که تأثیر بسزایی در کاهش وزن پانلهای تولیدی خواهد داشت.
باتوجهبه وزن مخصوص محاسبه شده، این پانلها در زمره جدا کنندههای سبک قرار میگیرند. بنابراین نقش به سزایی در کاهش وزن کلی ساختمان، کاهش نیروی زلزله و بهینه شدن مقاطع مورد نیاز در اسکلت سازه دارند. این پانلها از بتن سبک و تسلیح بهوسیله ۲ تا ۶ مفتول گالوانیزه با قطر ۳ میلیمتر ساخته میشوند. مفتولها فرم سینوسی دارند و در داخل سطح مقطع عرضی قرار داده میشوند. از این رو در مقایسه با برخی از پر کنندهها، مقاومت مطلوبی در برابر ضربه خواهد داشت.
استفاده از الیاف پلیپروپیلن در مخلوط بتن نیز، کمک زیادی به جلوگیری از بروز پدیده انقباض بتن میکند. در اتصال پانلها به یکدیگر و سازه از جزئیات آییننامه ۲۸۰۰ ایران و آییننامه ACI استفاده میگردد. در آییننامه، تمهیدات لازم بهمنظور تأمین پایداری دیوار حاصل و عدم مشارکت آن در تغییر مکان جانبی سازه بهخوبی در نظر گرفته میشود.
6. بتن اتوکلاو شده چگونه ساخته میشود؟
تولید این نوع بتن متخلخل اتوکلاو شده دارای دو ویژگی منحصربهفرد است. اول شرایط سوسپانسیونی کامل با نسبت آب به سیمان ۰/۳۵-۰/۲۵ و دوم عملآوری تحتفشار و حرارت بالا در اتوکلاو طی مدتزمان حدود ۱۴ ساعت است. به همین دلیل برای تأمین شرط اول تمامی مواد اولیه مورداستفاده، باید بهصورت میکرو نیزه وارد فرایند شوند. این موضوع باعث میشود که فرایند تولید این محصول با انواع دیگر محصولات بتنی تفاوت اساسی داشته باشد.
سیلیس از مهمترین مواد اولیه بتن سبک AAC است و از معادن داخل کشور تهیه میشود، آهک نیز بهصورت فراوری شده و پخته شده به داخل کارخانه حمل میگردد.
در خط تولید بتن سبک یا AAC سه سیلوی نگهداری مواد اولیه وجود دارد که عبارتند از: سیلوی سیلیس، سیلوی آهک و سیلوی سیمان، که مواد اولیه پس از نگهداری در این سیلوها بهتدریج وارد خط تولید میشوند. سیلیس، آهک و سیمان بهوسیلهٔ الواتورهای مخصوص از سطح زیرین سیلوها به داخل آنها منتقل و در مدتزمان مشخص وارد خط تولید میشوند.
در نخستین مرحله از تولید بتن سبک، مواد اولیه شامل سیلیس و آب بهصورت دوغاب یا گل درآورده میشود مواد مورد مصرف شامل سیلیس، آهک و سیمان بهصورت خشک پس از توزین مخلوط میشوند و در واقع دو آسیاب در این مرحله وجود دارد (آسیاب مواد تر) و (مواد خشک) که پس از مخلوطشدن و فراوری، مواد به محل قالبریزی انتقال داده میشوند.
پیش از آنکه مواد به قسمت قالبریزی انتقال یابند بهدقت توزین شده و در میکسرهای مخصوصی در مدتزمان لازم و مشخص مخلوط میشوند. مرحله بعدی کار مرحله قالبریزی مواد است که مواد مخلوط شده در داخل قالبهایی که هر کدام تقریباً ۳ مترمکعب گنجایش دارند ریخته میشوند. این مواد پس فعلوانفعالات شیمیایی در زمانی مشخص بهصورت قالبهای موردنظر در میآیند این زمان حدود ۳٫۵ ساعت به درازا میکشد. اینک زمان آن رسیده است تا قالبهای تولیدی را به خط ریختهگری انتقال دهند؛ این قالبها بهوسیلهٔ شیفتر به خط ریختهگری کارخانه برده میشوند تا این مرحله از کار انجام شود.
قالبهای تولیدی را با مازوت، اندود میکنند تا در مرحله ریختهگری چسبندگی ایجاد نشود. میزان حرارت موجود و آمادگی قالبها برای خط برش بهوسیلهٔ متخصصان کارخانه اندازهگیری میشود تا پس از اعلام آمادگی قالبها به خط برش منتقل شود. به علت تغییراتی که میتواند در مواد اولیه رخ دهد، این مواد پیش از ورود به خط، کنترل شده و آزمایشهای شیمیایی روی آنها انجام میشود و پس از ورود به خط نیز بنا به کیفیتی که درون قالبها دارد، تحت آزمایش و کنترل کیفی قرار میگیرند.
در این بخش از کارخانه سطح خارجی قالبها برداشته میشود تا یک سطح هموار و مشخصی از تمام قالبها نمایان گردد در این قسمت دیوارهای جانبی قالبها جدا و از واگنها جدا میشوند و آنگاه به بخشبرش انتقال مییابند.
در این بخش پس از دیواره برداری از قالبها، ابتدا برشهای عرضی به قالبها داده میشود و آنگاه با دستگاههای برش و بادقت بخش بر شاخص کارکنان و متخصصان کارخانه برشهای طولی قالبها انجام خواهد شد. اندازه برشهای طولی و عرضی قالبها بسته به تقاضای مصرفکنندگان و بازار مصرف آن دارد که قابلتنظیم و تغییر خواهد بود. پس از مرحله برش، قالبها بر روی واگنهای مخصوصی قرار میگیرند تا به بخش بلوکی که مرحله پخت قالبهاست انتقال یابد. قالبهای محصول در مرحله پخت وارد اتوکلاوها میشوند و در حرارت ۲۰۰ درجه سانتیگراد و با فشار ۱۲ اتمسفر پخته و عملآوری میگردد. قالبها در اتوکلاوها و پخت کامل به بخش بارانداز محصولات آماده تحویل انتقال مییابند تا بهتدریج به بازار مصرف عرضه شود.
1.6. وجود ذراتی در ابعاد میکرون
همچنین تأمین شرط دوم و عملآوری در اتوکلاو هم نیازمند وجود ذراتی در ابعاد میکرون است چرا که عمل برقراری پیوند شیمیایی و تشکیل فازهای مختلف سیلیکات کلسیم در اتوکلاو (تحتفشار و حرارت بالا و در زمان محدود) تنها در ابعاد میکرون امکانپذیر بوده و بالارفتن نرمی مواد اولیه با حجم تشکیل پیوندهای سیلیکات کلسیم و تأمین مقاومت فشاری مورد انتظار نسبت مستقیم دارد.
لذا دو ویژگی فوق باعث میشود که در فرایند تولید مواد اولیه اصلی شامل سیلیس، آهک و سیمان در ابعاد کمتر از ۱۰۰ میکرون و پس از انجام عملیات و آسیاب وارد پروسه شوند. سیلیس مورداستفاده باید حداقل دارای خلوص ۷۵٪ و اکتیویته (درجه فعالیت) آهک مورداستفاده از ۸۰٪ کمتر نباشد. سیمان مورداستفاده از نوع پرتلند تیپ ۱ بوده و پودر آلومینیوم بهعنوان عامل گازساز در محیط قلیایی و سوسپانسیونی ایجاد شده ناشی از اختلاط مواد فوقالذکر با حجم معین آب طبق واکنش ذیل ایجاد گاز هیدروژن مینماید.
7. استانداردهای لازم
درصورتیکه بلوکهای بتن گازی با استفاده از استانداردهای لازم ساخته شوند و الزامات طراحی و محاسبات مربوط به میزان بار قابلتحمل آنها بهدرستی انجام شود، میتوان ایمنی سازه ساخته شده با کمک آنها را تضمین نمود. مهمترین استانداردهای تولید بتن گازی شامل لیست زیر میشود:
- استاندارد شماره ۸۵۹۲: بتن سبک – تعیین جمعشدگی ناشی از خشکشدن بتن هوادار اتوکلاو
- استاندارد ملی شماره ۸۵۹۶: بتن سبک – تعیین مقاومت فشاری بتن هوادار اتوکلاو شده
- استاندارد ملی شماره ۸۵۹۴: بتن سبک – تعیین درصد رطوبت بتن هوادار اتوکلاو شده
- استاندارد ملی شماره ۸۵۹۵: بتن سبک – تعیین جرم حجمی خشک بتن هوادار اتوکلاو شده
اگر قصد استفاده از بلوکهای بتن گازی در سازه خود را دارید، مطمئن شوید که بلوکهای موردنظر بر اساس استاندارد ساخته شدهاند و حتماً آنها را از فروشندگان معتبر بخرید. همچنین پیش از استفاده از آنها حتماً با مهندس سازه مشورت کنید و در صورت مطابقت آنها با الزامات فنی پروژه، اقدام به خرید کنید.
جمعبندی ونتیجهگیری
بتن، از پرکاربردترین مصالح ساختمانی است. این ماده انواع بسیار مختلفی دارد که هر یک برای کاربریهای متفاوت مورد استفاده قرار میگیرند.
جهت آشنایی کامل با ضوابط و قوانبن مربوط به “بتن سبک (ACC)” و دانلود “بتن سبک (استاندارد 8593) | مصوب سال 1384” به پکیج “استانداردهای صنعت ساخت” در بخش گنجینه فایل وبسایت مراجعه فرمایید