معرفی فناوری‌های نوین در صنعت ساخت

آخرین بروزرسانی: 13 مرداد 1403

دسترسی سریع به عناوین

معرفی فناوری‌های نوین در صنعت ساخت

معرفی فناوری‌های نوین در صنعت ساخت

مقدمه

امروزه نگرش صنعتی به ساختمان‌سازی به مقوله‌ای مهم در جامعه ما تبدیل شده است. رشد روزافزون تقاضای مسکن، نیاز به انبوه‌سازی با رویکرد صنعتی‌شدن ساخت‌وساز را به واقعیتی انکارناپذیر مبدل ساخته است. بررسی‌ها و مطالعات صورت‌گرفته حاکی از آن می‌باشد که در کنار توجه به مباحث اقتصادی، ارتقای سرعت ساخت و … باهدف تولید انبوه مسکن باید به پارامترهای مهم دیگری نظیر قابلیت انطباق با الگوهای ساخت‌وساز متداول، پایایی و دوام، بومی‌سازی و… نیز توجه نمود.

1. سیستم ساختمانی قاب‌های سبک فولادی سرد نورد شده

ساختمان‌های پیش‌ساخته فولادی سبک (light weight steel frame) موسوم به LSF به‌صورت اجرای خشک و عمدتاً با استفاده از اتصالات پیچی و به روش تولید صنعتی به کار گرفته می‌شوند. این ساختمان‌ها از سه جزء اصلی شامل ورق‌های فولادی سرد نورد شده جهت تأمین سازه، صفحات تخته گچی به‌عنوان پوشش رویه درونی و لایه عایق حرارتی و صوتی، تشکیل می‌شوند. کاربرد این ساختمان‌ها به‌عنوان یک سیستم سازه‌ای مستقل، بیشتر در انبوه‌سازی ساختمان‌های دوطبقه، دفاتر و ساختمان‌های تجاری کوچک، واحدهای صنعتی و سالن‌های ورزشی در یک‌طبقه می‌باشد .
به نظر می‌رسد این سیستم سازه‌ای توانایی ترکیب‌شدن با سیستم‌های سازه‌ای دیگر، همانند دیوارهای بتن‌آرمه سازه‌ای را نیز دارا می‌باشد و می‌تواند در ساخت ساختمان‌های کوتاه مرتبه به‌صورت سیستم سازه‌ای مختلط به کار گرفته شود.

2. دیوارهای غیر باربر سبک پیش‌ساخته LSF

صفحات دیواری سبک که از سیستم ساختمانی قاب‌های سبک سرد نورد شده منشعب می‌شوند قابل کاربرد در اکثر سیستم‌های ساختمانی هستند. این صفحات دیواری بر اساس کاربرد اجزایی به نام stud (وادار) و track (تیرچه) شکل‌گرفته است و ساختار اصلی دیوارها از ترکیب نیمرخ‌های فولادی گالوانیزه سرد نورد شده، برپا می‌شود. مقطع مورداستفاده در این دیوارها C شکل می‌باشد که معمولاً با اتصالات مکانیکی به یکدیگر متصل می‌شوند.

ساختمان‌های نیمه پیش‌ساخته با صفحات منفرد ساندویچی سقف و دیوار، شامل لایه میانی پلی‌استایرن و بتن پاششی
ساختمان‌های نیمه پیش‌ساخته با صفحات منفرد ساندویچی 3D ، بنا به ملاحظات لرزه‌ای، انرژی، حریق و آکوستیک برای احداث ساختمان‌ها، تا 2 طبقه مسکونی مجاز هستند. پانل 3D ، شامل یک شبکه خرپای فضایی از میل‌گردهای ساده، یک لایه پلی استایرن و دولایه بتن پوششی در طرفین است. شبکه خرپای فضایی، از اتصال شبکه‌های فولادی ساخته شده به روش جوش نقطه ای اتوماتیک توسط میل‌گردهای مورب حاصل می‌شود.

3. ساختمان‌ها با صفحات دولایه ساندویچی 3D با بتن میانی درجا

ساختمان‌های نیمه پیش‌ساخته با صفحات دولایه ساندویچی 3D و بتن میانی درجا برای ساختمان‌های با کاربری مسکونی تا حداکثر 4 طبقه روی پارکینگ، مورد تایید است. این ساختمان‌ها متشکل از پانل‌های دیوار و سقف بوده و پانل‌های دیواری به دو صورت به کار گرفته می‌شوند. نوع اول به‌عنوان دیوارهای جداکننده و نوع دوم در نقش اعضا سازه‌ای و باربر ثقلی و جانبی. در این سیستم پانل‌های سقفی، بارهای کف را تحمل کرده و آن را به‌صورت مستقیم(بدو ن وجود المان تیر) به پانل‌های دیواری منتقل می‌کند. پانل‌ها در قطعاتی با عرض معمول یک متر و طول سه متر در کارخانه تولید و پس از انتقال به کارگاه، در موقعیت خود قرار گرفته و به یکدیگر متصل می‌شوند.

4. روش اجرای سازه‌های بتنی سقف و دیوار با قالب یکپارچه

در این سیستم بتنی درجا، از دیوارها به‌عنوان عناصر باربر استفاده می‌شود و سقف‌ها نیز به‌صورت دال بتنی درجا ساخته می‌شود. باتوجه‌به این نکته که تمامی دیوارهای خارجی و داخلی به طور هم‌زمان اجرا می‌شوند و به نحو مناسبی با کف و سقف درگیر می‌شوند، دیوارها و دال‌های بتنی کف به‌صورت یک مجموعه واحد در مقابل نیروهای جانبی باد و زلزله عمل می‌کنند. این سیستم از شالوده بتنی درجا، دیوارها و سقف‌های بتنی اجرا شده در محل کارگاه، قاب‌ها یا پیش قاب‌های درها و پنجره‌ها که قبل از بتن‌ریزی در دیوارها نصب می‌شود و مدارهای تأسیسات مکانیکی و الکتریکی کارگذاشتن شده در دیوار و سقف، تشکیل می‌شود.

دیوارهای غیر باربر نیمه پیش‌ساخته صفحات ساندویچی 3D

دیوارهای غیر باربر نیمه پیش‌ساخته صفحات ساندویچی 3D

5. دیوارهای غیر باربر نیمه پیش‌ساخته صفحات ساندویچی 3D

دیوارهای غیر باربر 3D ، شامل یک شبکه خرپای فضایی از میل‌گردهای ساده به قطر 3 الی 5 میلی متر، یک لایه پلی استایرن و دولایه بتن پوششی در طرفین هستند و تنها به‌عنوان دیوارهای جداکننده مورداستفاده قرار می‌گیرند. شبکه خرپای فضایی به کار رفته، مشخصات مصالح و روند تولید این پانل‌ها، مشابه پانل‌های باربر می‌باشد. در این پانل‌ها، لایه پلی استایرن علاوه بر نقش قالب بندی، در عایق کاری حرارتی، برودتی و صوتی نیز موثر است. پانل‌های 3D در قطعاتی با عرض یک متر وطول سه متر در کارخانه تولید می‌شوند .

6. ساختمان‌های نیمه پیش‌ساخته با قاب‌های ساده مرکب فولادی – بتنی به همراه دیوار برشی بتن‌آرمه

ساختمان‌های نیمه پیش‌ساخته متشکل از قاب‌های ساده مرکب و دیواربست مسلح، نوعی سیستم سازه‌ای می‌باشد که در آن قاب ساختمانی ساده متشکل از ستون‌های مرکب بتنی – فولادی، تیرهای گرم نورد شده و دیوارهای برشی بتن مسلح می‌باشد. در این سیستم، قاب ساختمانی ساده، وظیفه باربری ثقلی و دیوار برشی بتن مسلح نقش باربری جانبی را به عهده دارد. ستون‌ها دارای مقطع لوله‌ای شکل بوده و با خم‌کاری ورق‌های فولادی و جوشکاری مختص ورق‌های سرد نورد شده ساخته می‌شوند. داخل ستون‌های لوله‌ای شکل، با بتن پر شده و مقطع مرکب فولادی – بتنی حاصل خواهد شد.

7. شبکه خرپای فلزی تیرچه با جوش مقاومتی به روش ماشینی

سقف‌های تیرچه و بلوک از انواع سقف‌های بتن مسلح یک‌طرفه هستند که کاربرد نسبتاً قابل‌ملاحظه‌ای در صنعت ساختمان کشور دارند. در این سقف‌ها، استفاده توام از دو روش پیش‌ساختگی و بتن‌ریزی درجا معمول است. سمت پیش‌ساخته تیرچه‌ها از دو جزء اصلی شبکه خرپایی جوشی و بتن ریزدانه تحتانی تشکیل می‌شود. شبکه خرپایی علاوه بر اینکه نقش سازه‌ای را به عهده دارد، می‌بایستی متحمل نیروهای ناشی از حمل‌ونقل و نصب باشد. ازاین‌رو، کیفیت ساخت شبکه خرپایی جوشی بسیار حائز اهمیت است که متأسفانه در اکثر موارد، عملیات جوشکاری آن، به‌صورت دستی و در کارگاه‌های کوچک صورت می‌گیرد و کنترل‌های لازم نیز انجام نمی‌شود.

8. ساختمان‌های بتن‌آرمه متشکل از دیوار باربر دولایه و سقف‌های نیمه پیش‌ساخته با بتن درجا

در ساختمان‌های بتن‌آرمه متشکل از دیوار باربر و سقف‌های نیمه پیش‌ساخته با بتن در جا، قسمتی از دیوارهای بتن مسلح به‌صورت پیش‌ساخته در کارخانه تولید می‌شود. این دیوارها از دولایه بتن مسلح که بافاصله عرضی نسبت به یکدیگر قرار می‌گیرند، ساخته می‌شود. فاصله بین لایه‌ها، علاوه بر تأثیری که بر کاهش وزن دیوار در زمان حمل‌ونقل (در مقایسه با دیوارهای پیش‌ساخته یکپارچه توپر) دارد، نصب و برپایی آن را نیز سهولت می‌بخشد. بتن‌ریزی درجا یکپارچگی اعضای سازه‌ای را ایجاد می‌نماید و عملکرد لرزه‌ای ساختمان را بهبود می‌بخشد. بتن پیش‌ساخته و بتن درجا، توسط میل‌گردهایی که میان دوجداره تعبیه شده‌اند و همچنین توسط قفل و بست بین لایه‌ها به یکدیگر متصل می‌شوند.

9.سقف مجوف بتن مسلح با استفاده از بلوک تو خالی ماندگار، از جنس پلی‌پروپیلن

سقف‌های مجوف بتن مسلح، از دولایه بتن مسلح تشکیل شده است که در بالا و پایین دال و به طور گسترده قرار می‌گیرد و حدفاصل این دولایه با محصولی به نام U-Boot  که از جنس پلی‌اتیلن می‌باشد، پر شده است. این محصول همانند بلوک‌های سفالی یا پلی‌استایرنی دارای هندسه‌ای مکعبی اما مجوف می‌باشد که باتوجه‌به نیاز پروژه و محاسبات طراحی، ابعاد مختلفی دارند.

سیستم ساختمان‌های پیش‌ساخته با دیوار باربر متشکل از سقف و دیوارهای بتن‌آرمه با بتن سبک سازه‌ای

سیستم ساختمان‌های پیش‌ساخته با دیوار باربر متشکل از سقف و دیوارهای بتن‌آرمه با بتن سبک سازه‌ای

10. سیستم ساختمان‌های پیش‌ساخته با دیوار باربر متشکل از سقف و دیوارهای بتن‌آرمه با بتن سبک سازه‌ای

سیستم Large Panel یا سیستم Box Type در دسته‌بندی سیستم‌های پیش‌ساخته بتنی Tilt Up قرار می‌گیرد. در این سیستم، پانل‌های دیواری، علاوه بر تحمل بارهای ثقلی، بارهای جانبی را نیز به‌صورت دیوار برشی تحمل می‌نمایند، در نتیجه این نوع سیستم در دسته‌بندی سازه‌ای، یک سیستم دیوار باربر با دیوار برشی می‌باشد. بارهای مرده و زنده از طریق دال‌های بتن‌آرمه کف که از طریق اتصالات مفصلی یا غلتکی به دیوارها متصل هستند، انتقال‌یافته و دیوارها نیروهای ناشی از بارهای وارده را به شالوده منتقل می‌نمایند.

11. شبکه آرماتور تولید شده صنعتی با جوش مقاومتی

دستگاه تولید شبکه میل‌گرد جوش شده با جوش مقاومتی (Welded Wire Cages) قابلیت تولید مقاطع متنوعی از شبکه‌های میل‌گرد مورداستفاده در صنعت ساخت و ساز را داراست. از جمله این مقاطع، می‌توان به مقاطع مربع، مستطیل و دایره برای استفاده در تیرها، ستون‌ها، شمع‌ها و پایه پل‌ها، و مقاطع مثلثی بیضی شکل و تخم مرغی شکل برای استفاده در تیرچه‌ها، کانال‌ها و آدم روها اشاره نمود. شبکه‌های میل‌گرد تولید شده توسط این دستگاه، شامل میل‌گردهای عمودی و خاموت است که خاموت‌ها به‌صورت دور پیچ و با جوش مقاومتی، به آرماتورهای اصلی متصل می‌شوند.

12. تخته سیمانی با تراشه‌های چوب

اجزای اصلی تشکیل دهنده این تخته‌ها، سیمان، آب، تراشه‌های چوب و مواد افزودنی مناسب است. همچنین وجود مواد افزودنی مختلف سبب می‌شود تا چسبندگی و پیوستگی این اجزا با یکدیگر بیشتر شده و امکان ایجاد یک کامپوزیت مناسب برای کاربری‌های مختلف در صنعت ساختمان را فراهم کند. تخته‌های سیمانی با کنترل کیفیت بالا در کارخانه تولید و به محل کارگاه انتقال داده می‌شوند. برای زیرسازی تخته‌های سیمانی می‌توان از پروفیل‌های فلزی از نوع فولاد سرد نورد شده استفاده و تخته‌ها را با اتصال پیچ یا پرچ به زیرسازی متصل کرد. فضای بین دو تخته سیمانی در دیوارهای خارجی متناسب با نوع کاربری و شرایط محیطی نیز معمولاً با انواع عایق‌های معدنی و پلیمری پر می‌شود.

13. سیستم دال مرکب فولادی – بتنی

این سقف از مقاطع مختلط دال بتن مسلح بر روی ورق‌های ذوزنقه‌ای که به تیرها و شاه تیرهای فولادی متصل می‌شوند، تشکیل شده است. عملکرد مختلط دال بتن مسلح فوقانی و ورق فولادی ذوزنقه‌ای تحتانی، نقش بسزایی در تأمین صلبیت سقف و رفتار برشی مطلوب آن خواهد داشت. چنانچه در این نوع سقف از تیرچه با جان مشبک استفاده شود، می‌توان تأسیسات مکانیکی و برقی را به آسانی در زیر سقف تعبیه کرد. لذا امکان دسترسی به تأسیسات، در مواقع بروز مشکل و خرابی احتمالی، ممکن خواهد شد.

14. سیستم قالب‌بندی ساختمان‌های بتن مسلح با استفاده از میز پرنده

در این سیستم بتنی در جا، قالب بندی به‌صورت معمول و با استفاده از قالب‌های دیواری انجام می‌شود. اما برای قالب بندی سقف، پس از اجرای دیوارها، از میزهای پرنده استفاده شده و دال بتن مسلح سقف اجرا خواهد شد. این میزها پس از قالب برداری توسط جرثقیل از محل بازشوها، از سازه خارج می‌شوند. سازه حاصل از این روش اجرایی، از نوع دیوار باربر بتن مسلح بوده و جزء سیستم‌های شناخته شده و منطبق بر آیین‌نامه‌ها و استاندارد ملی یا بین‌المللی است.

دستگاه آرماتوربند (بندزن)

دستگاه آرماتوربند (بندزن)

15. دستگاه آرماتوربند (بندزن)

دستگاه آرماتور بند میل‌گردهای فولادی (دستگاه بند زن)، یک دستگاه اتوماتیک برای آرماتوربندی در سازه‌های بتن مسلح به شمار رفته و می‌تواند نقش مؤثری درافزایش سرعت آرماتوری ایفا نماید. از این دستگاه می‌توان برای آرماتوربندی و تولید قفسه‌های آرماتور ستون‌ها، تیرها و شبکه میل‌گردهای دال سقف یا شالوده استفاده نمود. سیم مورداستفاده برای آرماتوربندی در این دستگاه، می‌تواند از نوع سیم فولادی معمولی، گالوانیزه و یا سیم پلی‌استر باشد.

16. سقف‌های مجوف پیش‌ساخته پیش‌تنیده Hallow Core Slabs

سقف‌های موجود پیش‌ساخته Hallow Core Slabs از سیستم‌های سقف شناخته شده در دنیا هستند این سقف‌ها به دو صورت با استفاده از بتن مسلح معمولی و یا بتن مسلح پیش‌تنیده در کارخانه تولید و به محل اجرایی پروژه انتقال داده می‌شوند. در مقطع طولی این سقف‌ها به منظور کاهش بار مرده سقف حفراتی طولی تعبیه شده است. از مزایای این سیستم مشابه دیگر انواع سقف‌های پیش‌ساخته کاهش زمان اجرا و افزایش سرعت پیشرفت پروژه می‌باشد. به منظور اتصال مناسب این قطعات به یکدیگر ضمن تأمین کلید برشی لازم است قلاب‌های مناسب تعبیه شده و در محل به طور مناسب بتن‌ریزی یا گروت ریزی شود.

17. سیستم تخته سیمانی الیافی

تخته‌های سیمانی الیافی (Fiber Cement Boards)صفحات پیش‌ساخته‌ای هستند که دارای ماده چسباننده (بایندر) از نوع سیمانی و یا کلسیم سیلیکات سنتزی بوده و از الیاف برای تقویت خصوصیات کششی و خمشی بهره می‌گیرند. الیاف می‌توانند به‌صورت پراکنده، تصادفی یا شبکه‌ای منظم در ماتریس سیمانی به کار گرفته شوند. مسلح‌سازی تخته‌های سیمانی، موجب افزایش مقاومت در برابر نیروهای جانبی ناشی از باد، ضربه و زمین لرزه می‌شود. همچنین مقاومت در برابر تنش‌های فشاری و کششی منتج از انبساط و انقباض‌های طولی به دلیل تغییرات دما، افزایش‌یافته و از بروز عیوب مختلف، همچون ترک‌خوردگی، اعوجاج و پوسته‌پوسته شدن جلوگیری می‌شود.

18. سقف‌های بتنی پیش‌تنیده پس کشیده

در سقف‌های بتنی پیش‌تنیده پس‌کشیده، نیروی پیش تنیدگی در بتن، توسط کشش کابل‌ها بعد از ریختن بتن و رسیدن بتن به مقاومت لازم، ایجاد می‌شود. این روش به‌صورت کارگاهی یا کارخانه‌ای قابل انجام است و با مخفف (PT) شناخته می‌شود. در اجرای سقف‌های PT ابتدا غلاف‌های فلزی جای گذاری می‌شوند. سپس کابل‌ها دورن غلاف‌ها قرار گرفته و پس از بتن‌ریزی و رسیدن بتن به مقاومت لازم (میزان ذکر شده در مدارک محاسباتی طرح) کشیده می‌شوند در مرحله بعد به منظور محافظت کابل‌ها در برابر خوردگی و زنگ زدگی، گروت یا دوغاب سیمانی مخصوص و یا مواد پلیمری مانند انواع مناسب قیر یا گریس به درون غلاف‌ها تزریق می‌شوند .

19. سیستم ساختمانی ترونکو

سیستم ساختمانی ترونکو برای ساختمان‌های با ارتفاع 1 الی 2 طبقه طراحی شده است این سیستم متشکل از قاب‌های ساختمانی ساده با اعضای فلزی سرد نورد شده شامل اعضای مختلف قائم با مقاطع مختلف مانند L شکل وΩ شکل و…، تیرهای قوطی شکل و بادبندی‌های ضربدری که در دیوارهای ساختمان نصب می‌شوند، می‌باشد. سقف این سیستم متشکل از لوله‌های فلزی متالوگ به همراه دال بتن‌آرمه فوقانی است لوله‌های فلزی گالوانیزه با قطر 206 میلی متر و ضخامت 0.53 میلی متر بوده که به‌عنوان پرکننده سقف طراحی شده است و نقش قالب بندی برای دال بتنی سقف را ایفا می‌کند.

روش اجرای ساختمان‌های بتن مسلح با قالب عایق ماندگار مسطح عمودی

روش اجرای ساختمان‌های بتن مسلح با قالب عایق ماندگار مسطح عمودی

20. روش اجرای ساختمان‌های بتن مسلح با قالب عایق ماندگار مسطح عمودی

شیوه اجرای قالب‌های ماندگار عمودی به‌عنوان زیرمجموعه‌ای از سیستم قالب ماندگار ICF محسوب می‌شود. در این روش، خرپاهای ویراندل ساخته شده از فولاد گالوانیزه عمود بر راستای دیوار و با استفاده از اتصالات درجا به وسیله ناودانی‌های ساخته شده از فولادهای گالوانیزه به شالوده متصل می‌شوند. پس از آن قالب‌های ماندگار از جنس PVC به شکل نوارهای نسبتاً نازک بریده می‌شوند و به‌صورت کشویی در دو طرف محور دیوار و در فاصله بین دو خرپای ویراندول مجاور قرار می‌گیرند. آرماتورهای قائم محاسبه شده برای دیوار به‌صورت دستی در محل خود قرار گرفته و به خرپاها بسته می‌شوند. آرماتورهای افقی نیز روی اضلاع افقی خرپای ویراندول قرار گرفته و به آن بسته می‌شوند .

21. سیستم قاب ساختمانی ساده بتن مسلح با ستون پیش‌ساخته، تیر نیمه پیش‌ساخته، سقف هالوکور و دیوار برشی بتن مسلح درجا

در این سیستم ساختمانی، ستون‌ها تا حداکثر 3 طبقه به‌صورت پیش‌ساخته، تیرها به‌صورت نیمه پیش‌ساخته و سقف‌ها از نوع مجوف Hallow Core هستند. در این سیستم از قاب‌های ساختمانی ساده برای باربری ثقلی و از دیوار برشی بتن مسلح درجا برای باربری جانبی سازه استفاده می‌شود. در راستای اطمینان از کفایت پی سازه در تحمل بارهای وارده، از شالوده بتن مسلح درجا استفاده می‌شود. در مواردی که ستون تحت نیروی کششی قرار نگیرد، می‌توان از گزینه اتصال گلدانی نیز استفاده نمود.

22. روش اجرای ساختمان‌های بتن مسلح با قالب ماندگار پلیمری (سیستم RBS)

این سیستم یک روش برای اجرای ساختمان‌های بتن مسلح درجا از نوع دیوار باربر با استفاده از قالب‌های ماندگار مسطح پلیمری است. این قالب‌های پلیمری دارای طولی در حدود 15 و 25 سانتی متر و ارتفاعی برابر ارتفاع طبقه بوده و بسته به نیاز دارای ضخامت‌های مختلفی هستند. از کنار هم قرار دادن قالب‌های مذکور به‌صورت کشویی، یک قالب پیوسته برای دیوار بتنی شکل می‌گیرد. این قالب‌ها سبک بوده و قابلیت حمل‌ونقل و نصب سریع در اجرا را دارا هستند. در یک نوع از این قالب‌ها، یک لایه ایزولاسیون پلی اورتان نیز تعبیه شده است. این قالب‌های پلیمری به‌عنوان سطح تمام شده داخلی یا خارجی نیز می‌تواند مورداستفاده قرار گیرد .

23. سیستم دیوارها و سقف‌های بتن مسلح پیش‌ساخته تو خالی (سیستم داموس)

سیستم داموس در دسته بندی سیستم‌های پیش‌ساخته بتن مسلح قرار می‌گیرد این سیستم متشکل از دیوارها و سقف‌های بتن‌آرمه پیش‌ساخته توخالی است. در این سیستم دیوارها علاوه بر تحمل بارهای مرده و زنده وارده از طریق سقف‌ها، بارهای جانبی را نیز تحمل می‌نمایند. قطعات پیش‌ساخته از کارخانه به کارگاه منتقل شده و به کمک اتصالات تر (درجا) به هم متصل می‌شوند. اتصال دیوارها به یکدیگر در ارتفاع به‌صورت پیوسته نبوده و تنها از طریق المان‌های مرزی تعبیه شده در دو انتهای دیوارها صورت می‌گیرد. بخش‌های در جای سیستم شامل شالوده، کلاف‌های افقی بالای دیوارها در محل اتصال به سقف‌ها، کلاف‌های قائم تعبیه شده در محل تقاطع دیوارها و اعضای مرزی بتن مسلح دو انتهای دیوارها جهت اتصال دیوارها در ارتفاع می‌باشد.

24. روش اجرای ساختمان‌های بتن مسلح با قالب عایق ماندگار مسطح پانلی

این روش اجرا یکی از انواع شیوه‌های اجرای سیستم ICF می‌باشد. در این روش قالب‌های ماندگار به‌صورت پانل‌های مستطیلی در کارخانه تولید و به کارگاه منتقل می‌شوند. این پانل‌ها متشکل از دولایه ورق پلی استایرن، مش میانی و آرماتورهای خرپایی برای نگه داشتن آرماتورهای افقی و عمودی تعبیه شده می‌باشد. سازه حاصل از این شیوه اجرا جزو سازه‌های دیوار باربر بتن مسلح محسوب شده و با شرط رعایت الزامات و ضوابط مندرج در آیین‌نامه‌های ملی و بین‌المللی، در شرایط مختلف شکل‌پذیری قابل‌اجرا می‌باشد.

سیستم قاب خمشی یک طبقه با مقاطع سبک فولادی سرد نورد شده

سیستم قاب خمشی یک طبقه با مقاطع سبک فولادی سرد نورد شده

25. سیستم قاب خمشی یک طبقه با مقاطع سبک فولادی سرد نورد شده

سیستم ساختمانی قاب خمشی از مقاطع فولادی سرد نورد شده، برای احداث ساختمان‌های مسکونی یک طبقه، در کلیه پهنه‌های لرزه‌خیزی ایران مجاز می‌باشد. در این سازه سیستم باربر جانبی و ثقلی از نوع قاب خمشی معمولی بوده و طبق استاندارد ASCE7، ضریب رفتار آن برای استفاده از روش تنش مجاز برابر 5 می‌باشد. در این سیستم کلیه مقاطع به‌کاررفته برای تیرها و ستون‌ها از نوع نورد سرد شده می‌باشد و در اعضای ستون از مقاطع جعبه‌ای و در تیرها از مقاطع ناودانی استفاده می‌شود. کلیه اتصالات جوشی مربوط به ناحیه اتصال خمشی به‌صورت کارخانه‌ای اجرا شده و در محل کارگاه، تیرها به ورق صلیبی از پیش جوش داده شده به ستون‌ها، پیچ می‌شوند.

26. بلوک‌های گچی سوراخ‌دار

بلوک گچی، فرآورده‌ای ساختمانی است که از گچ ساختمان صنعتی (سولفات کلسیم نیمه هیدرات) و آب تولید می‌شود. در بلوک‌های گچی ممکن است از الیاف، پرکننده‌ها، سنگ‌دانه‌ها یا سایر مواد افزودنی غیر زیان آور استفاده شود. بلوک گچی به شکل مکعب مستطیل و دارای کام و زبانه روی حداقل دو لبه مخالف آن است. این بلوک به تناسب نیاز و استفاده، به شکل سوراخ دار ساخته می‌شود. سوراخ‌ها عمدتاً موازی با رویه‌های بلوک هستند و به‌صورت کاملاً عبوری یا غیر عبوری به موازات ارتفاع یا طول بلوک درآورده می‌شوند.

27. سیستم دیوارهای توپر و سقف‌های با هسته تو خالی بتن مسلح پیش‌ساخته

این سیستم سازه‌ای، متشکل از دیوارهای توپر بتن مسلح است که بنا به ضوابط و نیازهای معماری پروژه طراحی و تولید می‌شود. مقطع عرضی این دیوارها ممکم است در طول ارتفاع، با توجه به نیاز به تأمین بازشو و یا طاقچه، متغیر باشد. در دو انتهای دیوارها نیم‌دایره‌های توخالی به نحوی تأمین شده است که با قرار گرفتن دو پانل دیواری در کنار یکدیگر، امکان تعبیه کلاف را فراهم می‌کند. سقف این سیستم از نوع سقف‌های با هسته تو خالی بتن مسلح پیش‌ساخته می‌باشد و لازم است کلیه ضوابط مربوط به طرح و اجرای آن‌ها مد نظر قرار گیرد.

28. بلوک‌های دیواری ساخته شده با بتن سبک گازی

بتن هوادار اتوکلاو (بتن گازی) که در دنیا به‌اختصار AAC نامیده می‌شود، یک نوع خاص بتن سبک متخلخل است که عمدتاً از مواد با پایه سیلیس، سیمان و آهک ساخته می‌شود. محصولی که امروزه به نام AAC موسوم است در 70 سال اخیر در کشور سوئد به توسعه رسیده است. این محصول شامل دو فرآیند اصلی ایجاد تخلخل در دوغاب مخلوط سیمان، آهک و پودر سیلیس و عمل آوری بتن حاصله توسط اتو کلاو می‌باشد. مواد چسباننده که عمدتاً سیمان و آهک هستند در فرایند اتوکلاو با مصالح سیلیسی واکنش نشان داده و سیلیکات کلسیم هیدراته تولید می‌نمایند. ساختار متخلخل AAC که به علت واکنش آهک آزاد حاصل از ترکیبات سیمان و آهک و پودر آلومینیوم به وجود می‌آید دارای خواص حرارتی مناسب (عایق حرارتی) و همچنین نسبت مقاومت به جرم حجمی زیادتری نسبت به دیگر انواع بتن می‌باشد .

جمع‌بندی ونتیجه‌گیری

جهت آشنایی کامل با  “فناوری‌های نوین در صنعت ساخت” به پکیج “جزوات کاربردی” در بخش گنجینه فایل وب‌سایت مراجعه فرمایید

اشتراک‌گزاری در شبکه‌های اجتماعی

دیدگاه خود را بنویسید

هایپر فایل

آخرین مقالات:

  • آشنایی با تکنیک‌های قراردادهای بیمه

  • نحوه اجرای دیوار حائل

آخرین فایل‌های گنجینه فایل:

  • ضوابط کاربردی نظام فنی و اجرایی

  • فایل‌های کاربردی دفتر فنی

آخرین فایل‌های هایپر فایل:

  • جزوه طراحی وال پست

  • جزوه طراحی سازه‌ها بر اساس عملکرد PBSD