ویژگی های یک مهندس موفق
آخرین بروزرسانی: 5 شهریور 1403
مقدمه
مهندسها ازجمله اقشار فعال جامعه هستند که بهواسطه دانش و تجربیات کافی در حوزه ساخت و خلق عناصر گوناگون همواره در حوزههای مختلف صنعت حضور داشته و نیاز جامعه به خدمات آنها هیچگاه پایان نخواهد گرفت. در آستانه روز مهندس، بنا داریم دررابطهبا ویژگی یک مهندس موفق، مطالب مفیدی را با شما در میان بگذاریم؛ بنابراین اگر به این موضوع فکر میکنید که چگونه مهندس شویم، از شما دعوت میکنیم که پیش از هر کاری نگاهی داشته باشید به ویژگیهای مهندس موفق که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
1. کارگروهی
کارگروهی عامل اجرای موفقیتآمیز یک پروژه است. هیچکس بهتنهایی قادر به اتمام یک پروژه نیست؛ بلکه به مشارکت افراد دیگر نیز احتیاج است. اگرچه فعالیتهایی نیز وجود دارند که بهصورت انفرادی میتوانند اجرا شوند، اما در بیشتر مواقع یک مهندس بخشی از یک گروه بزرگتر خواهد بود، و باید بتواند در غالب گروه کار کند.
احترام و درایت تأثیر بسزایی در ایجاد اعتماد گروهی دارد. جزئیات پروژه معمولاً به مدیران و مشتریان ارائه میشوند، و این تعاملات بین مهندسین و دیگر افراد میتوانند با مخالفتهایی نیز همراه شوند. یک مهندس باید موقعیت هرکس را درک کرده و احساس نکند که از جانب آن شخص مورد هجوم قرار می گیرد. باید همواره اعضای گروه را مطلع نگه دارد و همواره واقعیت را بهدرستی ارائه کند. همواره تواناییهایتان را نشان دهید تا بهصورت مؤثر با طیف گسترده از افراد کار کنید.
2. مداومت در آموختن
فن آوریها بهصورت دائم در حال تغییرند، حوزه مهندسی نیز از این امر مستثنا نیست. یک مهندس موفق میتواند گامبهگام با جدیدترین بهروزرسانیهای تکنولوژیکی پیش برود و قادر است همواره باکیفیتترین و ارزشمندترین کار را در زمان ارائه دهد. بروز بودن با آخرین پیشرفتها شما را در این حوزه پیش میاندازد.
مهندسان ذاتاً کنجکاوند. آنها مایلاند همواره بیاموزند و بفهمند که چیزها چگونه کار میکنند. این ویژگی، نگرشی ذاتی برای آموختن به آنها میدهد و به آنها اجازه میدهد که به ساختن دانش خود ادامه دهند. در دنیای مدرن امروز، تکنولوژی بهسرعت در حال تغییر است، لذا بروز ماندن و آموختن دائمی ضروری است. هیچوقت فکر نکنید شما همه چیز را میدانید.
3. خلاقیت
ممکن است خیلی کلیشه ای بظر برسد ، اما مهندسان موفق این توانایی را دارند که “خارج از چارچوب ها” فکر کنند. صنعت مهندسی بر مبنای توانایی تحلیل خلاقانه مشکلات در حرکت است خواه آن مشکل حل مسئله ای پیچیده باشد یا بهبود سیستم های موجود، مهندسان موفق بهصورت ذاتی این توانایی را دارند.
مهندسانی که بتوانند شور، ابتکار و ایده های بزرگ را روی میز بیاورند، ارزشمند تر هستند چرا که تجارت به خلاقیت تأثیر گذار که بتواند مسائل را حل کند یا راندمان سیستم های موجود را بهبود ببخشد نیازمند است.
4. حل مسئله
هر پروژه، فارغ از اینکه چقدر بزرگ یا کوچک باشد، با مشکلات مواجه خواهد شد. مهندسان باید بتوانند به طور مؤثر این مسائل پیشآمده را سمتوسو دهند. آنها باید مسئله را بادقت زیاد مطالعه کنند، ضربهای که مسئله به پروژه میزند به طور کامل متوجه شوند و سپس توانایی تحلیلی خود را بهصورت مدون و مؤثر برای تشخیص علت و ریشه مشکل به کار گیرند.
برای اینکه به طور مؤثری مشکل حل شود، مهندس همچنین باید توانایی این را داشته باشد که به طور صحیح به کسی که آن مشکل را بیان میکند، گوش دهد. دقیق گوشدادن، باعث میشود مهندس بتواند مسئله را به طور کامل درک کند. همچنین این کار به مهندس اطمینان میدهد که تمام حقایق را پیش از فرمولهکردن مسئله میداند. ابتدا گوش کن، به اطلاعاتی که هست فکر کن و سپس مسئله را حل کن.
5. توانایی تحلیل
توانایی حل مؤثر مسائل ارتباط تنگاتنگی با توانایی تحلیلی صحیح مسائل دارد. مهندسان نیاز دارند تا بهصورت تحلیلی بیندیشند تا یک مسئله را به طور کامل تعریف کرده و راهحلی مناسب آن مسئله ایجاد کنند.
تحلیل وسعت پروژه یا مشخصات محصول اطمینان میدهد که مهندس الزامات مربوطه را به طور کامل میفهمد، و به طور مؤثری منابع را برای بهدستآوردن نتیجه بهینه به کار می گیرد. شاید نیاز باشد متدولوژیهای گوناگونی قبل از اعمال منابع تست شود تا یک راهحل موفق را تضمین کند. مهندسان موفق به طور ذاتی کنجکاوند.
6. مهارتهای ارتباطی
ارتباطات فراتر از خواندن، نوشتن، سخنگفتن و یا شنیدن است. ارتباطات برای یک مهندس به معنی توانایی آن است که علاوه بر فهمیدن پیچیدگیها، بتواند به طور مختصر و مفید زبان فنی را به زبان عامیانه ترجمه کند.
مهندسان با افرادی با سطوح مختلف ارتباط دارند. توانایی ارتباط محترمانه، واضح، مختصر و مفید باعث میشود که پیام اصلی به طور مؤثر به شخص منتقل شود.
ارتباطات یکی از تنها خصوصیتهایی مطرح شده در اینجاست که میتواند در طول زمان توسعه داده شود. ارتباطات قوی از الزامات کار در گروه است.
7. تفکر منطقی
برای اینکه مسائل پیچیده به طور کامل درک شوند یک مهندس باید تمامی جوانب یک سیستم را فراگیرد. مهندس باید بداند سیستم چگونه کار میکند، چه چیزهایی میتوانند اشتباه باشند و چگونه آنها را درست کرد. این دانش نیازمند توانایی تفکر منطقی، ارزیابی و اشراف بر تمامی عناصر سازنده سیستم است.
مهندسان موفق به طور ذاتی کنجکاوند و همواره به دنبال راههایی برای بهبودبخشیدن هستند. آنها باید قادر باشند که سیستم موجود را بررسی کنند و بدانند هر جزء بهصورت مجزا چگونه کار میکند. موفقترین مهندسان بالاترین مهارت تفکر منطقی را دارا هستند.
8. توجه به جزئیات
مهندسان موفق توجه دقیق و وسواسگونهای به جزئیات دارند. آنها میدانند که ناچیزترین خطاها میتوانند باعث خرابشدن یک سازه، ناکارآمدی یک سیستم و یا اشکال فنی در یک نرمافزار شوند. کوچکترین خطاها میتوانند هزینههای بزرگی مادی یا بدتر از آن جانی به همراه داشته باشند.
پروژههای پیچیده ممکن است گامهای زیادی برای تکمیلشدن طی کنند و قرارگرفتن یک عامل کوچک خارج از جای خود میتواند باعث تأخیر کل پروژه شود. جزئینگری در طول برنامهریزی و پیشبرد فازها پروژه برای موفقیت کلی حیاتی است. مهندسان موفق میدانند که موفقیتشان در گرو توانشان در کنترل جزئیات است. هرگز تصور نکنید چیزی آنقدر کوچک است که ارزش توجه را ندارد.
9. توانایی ریاضی
نرمافزارها جایگزین همه معادلات پیچیدهای شدند که مهندسین درگذشته بهصورت دستی حل میکردند. اگر چه مهندسان دیگر نیازی ندارند تا این محاسبات پیچیده را خودشان انجام دهند؛ اما بااینوجود این به معنای آن نیست که آنها ملزم نیستند مهارتی عالی در ریاضیات داشته باشند.
مهندسان برای استفاده از پکیجهای نرمافزاری و داشتن توانایی تحلیل نتایج استخراج شده از آنها، باید بهخوبی بر مثلثات و محاسبات اشراف داشته باشند. آنها باید قادر به شناخت نوع محاسبات بکار رفته باشند تا از صحت شبیهسازی انجام شده اطمینان حاصل شود. برای اینکه یک مهندس موفق باشید شما باید مهارتهای قابلملاحظهای در ریاضیات داشته باشید.
10. رهبر بودن
توانایی رهبری بسیاری از خصوصیات قبلی بیان شده را در خود شامل میشود. اما رهبر بودن بسیار فراتر از اینهاست. این خصوصیت همچنین به مهارتهای درونفردی و توانایی تأثیرگذاشتن و ایجاد انگیزه کردن در دیگران نیاز دارد تا گروه را به سمت موفقیت سوق دهد.
همانگونه که بحث شد، مهندسان موفق باید توانایی عالی در ریاضیات داشته باشند، به طور منطقی بیندیشند، و هر مسئلهای را حل کنند. اما علاوه بر اینها، به “مهارتهای نرم” نیز نیاز دارند. آنها باید بتوانند از پس انجام وظایف غیرفنی خود بدون مشکل برآیند. افراد کاریزماتیک، خوشسخن و اجتماعی، بهراحتی میتوانند حمایت را از بقیه دریافت کنند. برای تقویت این مهارتها که باعث تبدیلشدن به یک رهبر موفق میشود باید تا جای ممکن تلاش کرد.
جمعبندی نتیجهگیری
بدون مهندسان، ما بهعنوان یک جامعه، هرگز در تکنولوژی پیشرفت نمیکردیم. آنها مسئول تمام چیزهایی هستند که ما امروز در اختیار داریم، قطارها، تلفنهای همراه، تجهیزات پزشکی، رایانهها و …. مهندسان دارایی حقیقی یک جامعه هستند.
بههرحال، برای موفقیت، مهندسان جوان برای پیشیگرفتن از دیگر همتایانشان باید تلاش کنند تا 10 خصوصیت معرفی شده در اینجا را در خود پروش داده و تقویت کنند. اگر همه مهندسان بهصورت فعالانه این خصوصیات را در خود تقویت کنند، بشر شاهد دوره ای از پیشرفت در امر تکنولوژی خواهد بود که هرگز نمی تواند تصور کند.