آشنایی با علائم نشست ساختمان و جلوگیری از آن

آخرین بروزرسانی: 13 فروردین 1403
آشنایی با علائم نشست ساختمان و جلوگیری از آن

آشنایی با علائم نشست ساختمان و جلوگیری از آن

مقدمه

برای کلیه سازها بعد از گذشت مدت زمانی مشخص، ممکن است پدیده نشست ساختمان رخ دهد. دانستن علائم این پدیده و استفاده از روش‌های کارآمد، در جلوگیری از بروز خسارات جدی بسیار ضروری است. آیا شما از نزدیک ساختمان در حال نشست را دیده‌اید؟ در این مورد چقدر اطلاعات دارید و می‌توانید به آشنایان خود انتقال دهید؟ آیا نشست ساختمان خطرناک است؟

همین مسائل سبب شده است تا مهندسین حین ساخت‌وساز، با انجام آزمایش‌های خاک تمام جوانب و حد مجاز نشست ساختمان را در نظر بگیرند، سپس پروژه را شروع کنند. روش‌های جلوگیری یا اصلاح نشست ساختمان وظیفه بعدی متخصصین است. ما در این مطلب شما را با انواع، علائم نشست ساختمان و برطرف‌کردن آن آشنا می‌کنیم.

1. نشست ساختمان چیست؟

منظور از نشست ساختمان، پایین‌رفتن سازه و تغییر شکل در پی ساختمان است. هر سازه‌ای که بر روی خاک احداث می‌شود، به دلیل وزن سنگین تنش‌هایی در خاک ایجاد می‌کند. این تنش‌ها ممکن است باعث تغییر حجم خاک و در نهایت سبب نشست ساختمان شوند.

از عوامل مؤثر بر شدت نشست می‌توان به نوع تنش ایجاد شونده، خصوصیات فیزیکی خاک و خصوصیات تنش کرنش خاک اشاره کرد؛ بنابراین موادی که تحت‌تأثیر نیروی زیاد قرار بگیرند، ممکن است دچار تغییر شکل شوند.

این تغییر شکل به نیرو بستگی دارد و حالت‌های مختلفی به وجود می‌آورد. شاید با یک نیروی معین، تغییر شکل یکنواخت رخ دهد و شاید این تغییر شکل، افزایشی و رو به پیشرفت باشد. مدت زمانی که نیرو بر جسم وارد می‌شود نیز عامل بسیار مهمی است که باید در نظر بگیرید.

علائم نشست ساختمان

علائم نشست ساختمان

2. علائم نشست ساختمان

بدون شک علائمی برای نشست کف خانه وجود دارد که هر چه زودتر این علائم شناخته شوند، راحت‌تر می‌توان از خسارت‌های بیشتر جلوگیری کرد. علائمی که ذکر خواهد شد ممکن است به علت نشست ساختمان نباشد و دلایل دیگری داشته باشد. به همین دلیل با مشاهده هر کدام از این نشانه‌ها بهتر است تمام جوانب کار بررسی شود تا مشکل اصلی را پیدا کنید. از علائم نشست ساختمان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

1.2. ایجاد فاصله بین دیوار و کف ساختمان

اگر بین قسمت پایین دیوار و کف ساختمان فاصله‌ای دیده شد، باید سریع اقدامات لازم را شروع کنید. یکی از آشکارترین علائم نشست ساختمان این مورد است و در صورت بروز باید بلافاصله برای جلوگیری از خسارات بیشتر اقدام کنید.

2.2. ترک اطراف میخ کوبیده شده به دیوار

اگر در اطراف میخ کوبیده شده به دیوار، ترک‌هایی مشاهده کردید، می‌توانید این عامل را جدی بگیرید‌. با بررسی‌های مختلف، مشخص می‌شود که این ترک از نشست ساختمان است و یا علت دیگری دارد.

3.2. شکم آوردن و برآمدگی کف ساختمان

این اتفاق اغلب در کنار دیوارها دیده می‌شود. شکم آوردن کف ساختمان یکی از علائم اصلی است که باید به‌طورجدی به این مشکل رسیدگی شود. علت بروز این مشکل، اتصال ستون‌های تکیه‌گاهی است.

4.2. ایجاد ترک بر روی دیوار زیر زمین

ترک‌هایی که بر روی دیوار زیر زمین به‌صورت افقی و عمودی به وجود می‌آیند، بسیار حائز اهمیت هستند. اغلب ترک‌ها به دلیل نفوذ آب ایجاد می‌شوند و باعث جابه‌جایی و تکان دیوار خواهد شد. اگر سازه شما بتنی باشد، این ترک‌ها به‌احتمال زیاد به دلیل مشکل فونداسیون هستند.

5.2. ترک بر روی دیوار آجری و بلوکی

احتمالاً ترک‌هایی که بر روی دیوارهای آجری و بلوکی ایجاد شده را دیده‌اید. این ترک‌ها می‌توانند نشانه‌های نشست ساختمان باشند. ترک‌ها اغلب از گوشه دیوار آغاز شده و به لبه پنجره می‌رسند. ترک‌هایی که بر روی آجر ایجاد شده به سه نوع پله‌ای، عمودی و افقی دیده می‌شوند.

ترک‌های عمودی، نشانگر حرکت خاک در زیر فونداسیون هستند؛ درحالی‌که ترک‌های افقی نشان‌دهنده این است که به فونداسیون از طرف خاک، فشار رو به بالایی وارد می‌شود. وجود خاک نامناسب و ناپایدار در زیر فونداسیون، باعث ایجاد ترک‌های پله‌ای می‌شود که نشست غیریکنواخت ساختمان را به دنبال خواهد داشت.

6.2. تاب برداشتن و افتادگی درها و پنجره‌ها

یکی دیگر از علائم نشست ساختمان، افتادگی درها و پنجره‌هاست. همان‌طور که قبلاً اشاره کردیم این علائم احتمال وقوع نشست ساختمان را نشان می‌دهند و ممکن است دلایل دیگری داشته باشند و مربوط به نشست ساختمان نباشند. بااین‌حال هنگام تاب برداشتن درب و پنجره، تا یافتن عامل اصلی این مشکل را جدی بگیرید و سهل‌انگاری نکنید.

انواع نشست ساختمان‌ها

انواع نشست ساختمان‌ها

3. انواع نشست ساختمان‌ها

مهندسین و متخصصین در این امر نشست ساختمان‌ها را باتوجه‌به عوامل مختلفی طبقه‌بندی می‌کنند. نوع خاک زیر ساختمان در نشست ساختمان‌ها بسیار تأثیرگذار است و بسته به اینکه خاک آن درشت‌دانه باشد یا ریزدانه، بررسی می‌شود.

نفوذ آب در خاک‌های ریزدانه، در مدت‌زمان زیادی نسبت به خاک‌های درشت‌دانه رخ می‌دهد؛ این مسئله نشانگر این است که نشست در این خاک‌ها نیز در مدت‌زمان طولانی‌تری اتفاق افتاده است. ما در این مطلب نشست ساختمان‌ها را در 4 نوع طبقه‌بندی می‌ کنیم. اولین دسته‌بندی مربوط به نشست ساختمان، تحت‌تأثیر نیروهای مختلف است. در ابن دسته‌بندی، نشست به دو گروه نشست آنی ( الاستیک ) و تحکیمی تقسیم می‌شود.

1.3. نشست آنی

این نوع نشست ممکن است حین احداث ساختمان یا بلافاصله پس از آن رخ دهد. نشست فوری خسارات زیادی به ساختمان وارد کرده و البته نشانه این است که در طراحی پی و دیگر مؤلفه‌ها، دقت کافی نداشته‌اند؛ درحالی‌که نشست تحکیمی را می‌توان تابعی از زمان دانست. اگر نشست سازه به‌طورکلی رخ بدهد، بدون شک نشست آنی و تحکیمی باهم رخ‌داده است.

2.3. نشست تحکیمی

همان‌طور که قبلاً اشاره کردیم این نوع نشست وابسته به زمان است و با گذر زمان اتفاق می‌افتد. نشست تحکیمی را می‌توان به دو مرحله تقسیم کرد. در مرحله اول، آب‌وهوا از منافذ خاک بیرون می‌آیند. درحالی‌که مرحله دوم، پس از اتمام مرحله اول آغاز می‌شود و به خزش خاک نیز معروف است.  مرحله دوم نشست تحکیمی، به دلیل تغییر شکل خمیری خاک و فرایند کلوئیدی شیمیایی رخ می‌دهد.

با این‌ که دلایل وقوع این اتفاق هنوز به اثبات نرسیده، اما برخی از محققان لغزیدن خاک بر روی یکدیگر را علت نشست ساختمان می‌دانند. مرحله اول نشست تحکیمی، وسیع‌تر و سریع‌تر اتفاق می‌افتد و به همین دلیل پیش‌بینی آن آسان است. همین پیش‌بینی آسان سبب شده است تا تحکیم مرحله اول بااهمیت‌تر از مرحله دوم باشد.

اما در دومین دسته‌بندی می‌توان نشست ساختمان را برحسب خرابی‌هایی که در آثار ساختمان ایجاد می‌شود، طبقه‌بندی کرد. در این دسته‌بندی نشست ساختمان به دو گروه نشست یکنواخت و نشست غیریکنواخت (نامتجانس) تقسیم می‌شود.

3.3. نشست یکنواخت

اگر نشست کف خانه در تراز زیر پی به یک اندازه و یکنواخت باشد، به آن نشست یکنواخت می‌گویند. این نشست به دلیل اینکه تغییری در توزیع تنش‌ها ایجاد نمی‌کند، چندان اهمیتی ندارد. بااین‌حال بر تأسیساتی مانند لوله‌های گاز، آب و فاضلاب تأثیرگذار است. اگر نشست یکنواخت زیاد باشد، ممکن است سبب شکستگی لوله‌ها شود.

4.3. نشست غیریکنواخت

همان‌طور که از نام آن پیداست، نشست در یک سمت از سازه با طرف دیگر تفاوت دارد و توزیع تنش‌ها در خاک‌های زیرین را به هم می‌زند. در این نشست سیستم کلاف بندی سازه ساختمان از تعادل اولیه خارج می‌شود. این موارد نشانه این است که باید نشست را بسیار جدی بگیرید.

مهندسین اطلاعاتی که در مورد نشست نسبی و غیریکنواخت از یک سازه را به دست می‌آورند بسیار مهم‌تر از نشست کلی می‌دانند. نشست غیریکنواخت، می‌تواند دلیلی بر نابسامانی‌ها و خرابی‌های زیاد در ساختمان باشد.

4. جلوگیری از نشست ساختمان

بهترین راه برای اینکه با نشست ساختمان مواجه نشوید، رعایت برخی نکات ساختمان‌سازی است تا احتمال نشست به کمترین حد خود برسد.  ما به چند نکته که می‌تواند به شما در این امر کمک کند اشاره می‌کنیم.

  • سبک‌سازی ساختمان
  • مقاوم‌سازی پی و در نتیجه افزایش ظرفیت باربری
  • درنظرگرفتن دستک و پایه در زیر فونداسیون
  • پیوستگی دیوارهای سازه با ستون‌ها
  • افزایش تعداد ستون‌های سازه

در برخی ساختمان‌ها به دلایل مختلف، پدیده نشست ساختمان اتفاق می‌افتد که بسته به نوع نشست می‌تواند خساراتی در بر دارد. از انواع نشست می‌توان به نشست آنی و تحکیمی اشاره کرد که این دسته‌بندی بر اساس نیروهای وارد شده بر خاک انجام می‌شود. در دسته‌بندی دیگر نشست ساختمان به دو گروه یکنواخت و غیریکنواخت تقسیم می‌شود که خسارت‌های غیریکنواخت بسیار بیشتر است.

از علائم نشست ساختمان می‌توان به ایجاد فاصله بین دیوار و کف ساختمان، ترک اطراف میخ کوبیده شده به دیوار، ایجاد ترک بر روی دیوار زیرزمین و… اشاره کرد. برای جلوگیری از این اتفاقات می‌توان از روش‌های سبک‌سازی ساختمان، افزایش تعداد ستون‌های سازه و پیوستگی دیوارهای سازه با ستون‌ها استفاده کرد.

علت ایجاد نشست ساختمان

علت ایجاد نشست ساختمان

5. علت ایجاد نشست ساختمان

باید سعی کنید تاحدامکان اجازه وقوع این موارد را ندهید، اما در صورت رخ‌دادن این اتفاق باید به فکر اصلاح ترک نشست ساختمان باشید. به‌هرحال، این علل نشست در سازه‌ها شامل موارد زیر می‌شوند.

  • پی و فونداسیون ساختمان بر اساس استانداردهای لازم اجرا نشده است. به‌عبارت‌دیگر، به توان زمین سازه برای تحمل نیروهای وارده در پی‌ریزی سازه توجه نشده است.
  • آزمایش‌های لازم برای اجرای فونداسیون سازه قبل از انجام پی‌ریزی انجام نگرفته است. این آزمایش‌ها شامل تست مکانیکی خاک و مشخص‌شدن برخی ویژگی‌های مهم آن مانند تراکم، چگالی و موارد این‌چنینی دیگر می‌شوند.
  • فونداسیون ساختمان بنا بر هر دلیلی با استحکام مناسب و در ابعاد دقیق اجرا نشده است. این مورد می‌تواند به دلیل اشتباه افراد اجراکننده این بخش به وجود آمده یا این‌که بر اساس هم‌فکری مجریان و صاحب ساختمان برای کاهش هزینه اتفاق افتاده باشد.
  • عملیات خاک‌برداری نامناسب دلیل دیگری است که می‌تواند باعث نشست ساختمان شما شده باشد. در هنگام خاک‌برداری باید خاک سست به طور کامل برداشته‌شده تا به زمین سخت برسید. درصورتی‌که به‌طورکلی خاک سست باشد هم باید اقدامات لازم برای مقاوم‌سازی انجام گیرد. در غیر این صورت نشست سازه را در ادامه مشاهده خواهیم بود.
  • توجه‌نکردن به تراز آب زمین ساختمان و میزان رطوبت خاک از دیگر عوامل نشست سازه محسوب می‌شود. باتوجه‌به این‌که رطوبت و آب ازجمله مهم‌ترین دلایل نشست خاک به‌حساب می‌آیند، توجه‌نشدن به این مورد با احتمال زیاد نشست سازه را در پی خواهد داشت.
  • عدم اجرای دستورالعمل‌های لازم در هنگام اجرای فونداسیون در مکان‌های خاص ماند چاه‌های آب کشاورزی یا خوراک و همچنین انواع قنات‌ها هم عامل مهمی در پایین‌رفتن سطح خاک است.
  • توجه‌نشدن به تفاوت ویژگی‌های خاک در زمین ایجاد سازه؛ گاهی اوقات ممکن است خاک همه بخش‌های زمین سازه از نظر ویژگی‌های مختلف یکسان نباشند و همین مورد در ادامه باعث نشست نامتقارن سازه شود.
  • افزایش رطوبت خاک به دلایل مختلف ازجمله ترکیدن لوله‌های آب، واردشدن آب‌های زیرزمینی به این بخش و موارد این‌چنینی دیگر.
  • پر شدن چاه‌های ایجادشده در زیر ساختمان به‌منظور دفع آب فاضلاب که می‌توانند موجب نفوذ رطوبت به خاک زیر سازه و سست‌شدن آن شوند.
  • توجه‌نشدن به مقاومت زمین و فونداسیون و افزایش تعداد طبقات ساختمان به‌صورت دلخواه برخلاف استانداردها؛ گاهی اوقات بدون توجه به این موارد اقدام به ساخت طبقات بیش‌تر بر روی فونداسیون ایجادشده برای تعداد خاصی طبقه شده و همین مورد نشست سازه راه دنبال خواهد داشت.
  • نشست سازه بر اثر زمین‌لرزه و تکانه‌ای شدیدی که در ادامه به ساختمان وارد می‌شد. این مورد می‌تواند باعث افت خاک زیر سطح ساختمان و درنتیجه نشست ساختمان شوند.
  • وجود درخت‌های بزرگ در اطراف سازه هم دلیل دیگری برای نشست سازه به‌حساب می‌آید.

6. جلوگیری از نشست ساختمان

راه‌هایی برای جلوگیری از نشست ساختمان وجود دارد. توصیه می‌کنیم اقدامات زیر را در نظر داشته باشید تا به حداقل احتمال این اتفاق، برای ساختمان سازه‌های خود برسید.

  • اولین مورد تشخیص نشست سازه و حذف‌کردن آن است. درصورتی‌که این مورد نشست برخی مایعات مانند آب، وجود درخت یا موارد این‌چنینی دیگر است، در اولین مرحله باید آن را حذف کرده تا از نشست بیش‌تر جلوگیری شود.
  • درصورتی‌که ساختمان نیاز به سبک‌شدن دارد، باید این کار انجام شود. همان‌طور که گفتیم، گاهی اوقات ممکن است اقدام به ساخت چندین طبقه اضافی بر روی یک فونداسیون شود. در این‌گونه موارد، تخریب طبقات اضافی و سبک‌سازی ساختمان از جمله الزامات جلوگیری از نشست محسوب می‌شوند. زیرا در ادامه امکان تخریب کلی سازه در اثر این نشست‌ها وجود خواهد داشت.
  • افزایش مقاومت خاک زیر پی در صورت اثبات دلیل نشست بر اثر سستی خاک؛ در این‌گونه موارد اقدام به پمپاژ مواد با مقاومت بالا و تثبیت‌کننده خاک به این بخش می‌شود. به‌این‌ترتیب، تراکم خاک بالا رفته و مقاومت آن افزایش می‌یابد.
  • افزایش مقاومت پی و فونداسیون سازه؛ گاهی اوقات لازم است مقاومت فونداسیون ساختمان افزایش یابد. در این‌گونه موارد سوراخ‌هایی در پی ایجادشده و میل‌گردهایی با مقاومت بالا را به‌صورت عمود بر راستای فونداسیون به آن وارد می‌کنند. کاشت میل‌گرد در بتن به همین منظور انجام می‌شود.
  • از دیگر روش‌های کاربری برای جلوگیری از نشست ساختمان، افزایش تعداد ستون‌ها یا اتصال ستون‌های کنونی سازه به یکدیگر با استفاده از دیوارهای برشی است.
تعمیر نشست ساختمان چگونه است؟

تعمیر نشست ساختمان چگونه است؟

7. تعمیر نشست ساختمان چگونه است؟

نشست در ساختمان می‌تواند باعث ایجاد ترک‌خوردگی، تغییر شکل و حتی تخریب ساختمان شود که تعمیر آن در کمترین زمان ممکن توسط افراد متخصص ضروری است. روش‌های مختلفی برای این کار وجود دارد و انتخاب بهترین روش به عوامل مختلفی مانند نوع و شدت نشست، نوع خاک، شرایط آب‌وهوایی و بودجه بستگی دارد. تعمیر نشست بنا معمولاً طی مراحل زیر انجام می‌شود؛

  • شناسایی نوع و شدت نشست،
  • انتخاب و طراحی روش تعمیر بر اساس شرایط ساختمان و خاک،
  • اجرای عملیات تعمیر طبق نقشه‌های طراحی شده،
  • نظارت بر عملیات تعمیر به‌صورت مداوم تا اطمینان از موفقیت آن.

هزینه تعمیرات نیز به عوامل مختلفی مانند نوع و شدت نشست، نوع خاک، شرایط آب‌وهوایی و بودجه بستگی دارد. در مجموع تعمیر نشست‌های شدید هزینه بیشتری نسبت به موارد خفیف دارد.

برخی از روش‌های تعمیر نشست ساختمان شامل عملیات زیر است؛

  • استفاده از ستون‌های مارپیچ: این روش برای تعمیر نشست‌های شدید استفاده می‌شود و در آن ستون‌های مارپیچی در زیر ساختمان نصب و سپس سازه با استفاده از این ستون‌ها بالا می‌آید.
  • ترازکردن دال: این روش برای تعمیر نشست‌های خفیف استفاده می‌شود و در آن موادی مانند بتن روان یا دوغاب به دال‌های ساختمان تزریق می‌شود. به‌این‌ترتیب ترک‌ها پر شده و دال‌ها در یک راستا قرار می‌گیرند

1.7. مراحل انجام اصلاح نشست ساختمان

  • ارزیابی و تحلیل: ابتدا باید نشست‌ها و علل آنها شناسایی شوند. برای این منظور، ممکن است نیاز به انجام مطالعات زمین‌شناسی، مهندسی سازه و تحلیل‌های جانبی داشته باشید. این تحلیل‌ها به شما کمک می‌کنند تا علل نشست را شناسایی کنید و روش‌های مناسب برای اصلاح آنها را انتخاب کنید.
  • طراحی روش اصلاح: بر اساس نتایج تحلیل، یک روش اصلاح مناسب برای ساختمان خود انتخاب کنید. این ممکن است شامل استفاده از فولاد برای تثبیت سازه، تزریق مواد مخصوص برای جمع‌آوری خاک، استفاده از ستون‌ها و بسترهای تقویت شده و یا تغییرات طراحی و سازه باشد.
  •  آماده‌سازی محل: قبل از اجرای روش اصلاح، محل موردنظر باید آماده شود. این شامل پاک‌سازی محل، حفر یا حفاری لازم برای دسترسی به پایه‌های سازه و تهیه فضای لازم برای انجام کار است.
  • اجرای روش اصلاح: پس از آماده‌سازی، روش اصلاح انتخاب شده باید اجرا شود. این ممکن است شامل نصب ستون‌ها و بسترهای تقویت شده، تزریق مواد مخصوص برای جمع‌آوری خاک یا استفاده از فن آوری‌های دیگر مانند آژیر، بومپر یا میکروپایلینگ باشد. در این مرحله، تیم متخصص به روش مشخص شده عمل می‌کند و سازه را بهبود می‌بخشد.
  • آزمایش و ارزیابی: پس از انجام اصلاحات، سازه باید آزمایش شود تا اثربخشی و عملکرد آنها بررسی شود. این ممکن است شامل اندازه‌گیری نشست‌ها، تست بارگذاری، آزمایش‌ها غیرمخرب و سایر ارزیابی‌ها باشد.
  • تثبیت و تکمیل: پس از اطمینان از عملکرد صحیح سازه، مرحله تثبیت و تکمیل آن آغاز می‌شود. این شامل قراردادن سازه در وضعیت نهایی، تکمیل سیستم‌های مکانیکی، الکتریکی و دیگر تجهیزات است.
  • در هر مرحله از فرایند اصلاح نشست ساختمان، مهم است که باتوجه‌به مشکلات و نیازهای خاص ساختمان خود، از تیم متخصص و مهندسان مجرب مهندسی کربلا در این زمینه کمک بگیرید. آنها می‌توانند شما را در انتخاب روش مناسب و اجرای صحیح اصلاحات هدایت کنند.

2.7. اصلاح نشست نامتقارن ساختمان

اصلاح نشست نامتقارن در ساختمان یک فرایند مهم است که به‌منظور برطرف‌کردن اختلالات و نقصان در تراز ساختمان انجام می‌شود. این نشست‌های نامتقارن ممکن است ناشی از عوامل مختلفی مانند تغییرات در خاک، مشکلات سازه‌ای، یا عدم اجرای صحیح کارهای ساختمانی باشد. در زیر توضیحاتی در مورد اصلاح نشست نامتقارن ساختمان آورده شده است:

بررسی دقیقی از علل نشست نامتقارن انجام می‌شود. این شامل بررسی خصوصیات خاک، ساختار ساختمان، و عوامل محیطی است. استفاده از ابزارهای اندازه‌گیری مانند لیزرهای تراز یا سطح‌سنج‌ها برای تعیین نقاط دقیق نشست و اختلافات تراز در ساختمان.

بر اساس تجزیه‌وتحلیل نتایج، یک روش اصلاحی طراحی می‌شود. این ممکن است شامل اجرای پیچ‌ها یا میخ‌های تراز کننده، استفاده از چرخه‌ای هیدرولیکی، یا تعویض اجزای ساختمان باشد.

در برخی موارد، اصلاح نشست ممکن است نیازمند تقویت بخش‌های ضعیف ساختمان با استفاده از مصالح مقاوم‌تر یا سیستم‌های تقویت شود.

برنامه‌ها و راهکارهایی ایجاد می‌شود تا از تکرار نشست نامتقارن جلوگیری شود. این ممکن است شامل مطالعه و تحلیل دقیق در مراحل طراحی و اجرای ساختمان باشد. بعد از اجرای اصلاحات، نظارت و پایش مستمر بر نشست ساختمان ادامه دارد تا اطمینان حاصل شود که تراز و استحکام ساختمان بهبودیافته است.

3.7. اصلاح نشست و بهبود عمر مفید ساختمان

اصلاح نشست ساختمان می‌تواند بهبودی در عمر مفید ساختمان ایجاد کند. نشست‌های غیرمطلوب ساختمان ممکن است منجر به ضعف و خرابی سازه شوند و باعث کاهش عمر مفید ساختمان گردند. با انجام فرایند اصلاح نشست، ساختمان به طور مؤثر و قابل‌اعتماد ترمیم می‌شود و استحکام و استقامت آن بهبود می‌یابد.

با رفع نشست‌های غیرمطلوب، فشار و بارها به طور یکنواخت بر روی سازه توزیع می‌شود و از سازه در برابر نیروها و انتقال بار محافظت می‌شود. این باعث می‌شود تا ساختمان در طولانی‌مدت مقاومت خود را حفظ کند و جلوی تغییرات بیشتر در نشست‌ها و خرابی‌های احتمالی را بگیرد.

همچنین، با انجام اصلاح نشست ساختمان، احتمال وقوع آسیب به بخش‌های دیگر ساختمان نیز کاهش می‌یابد. زیرا نشست‌های غیرمطلوب ممکن است باعث ایجاد تنش‌های نامطلوب در سازه شود که در نهایت به خرابی بخش‌های دیگر ساختمان منجر می‌شود. با رفع نشست‌ها، این تنش‌ها کاهش می‌یابند و بخش‌های دیگر ساختمان محافظت می‌شوند.

4.7. مزایای اصلاح نشست ساختمان

  1. حفظ سلامت و ایمنی ساختمان: اصلاح نشست‌های ساختمانی که ممکن است به دلیل نشست خاک، سوءمدیریت ساخت، یا عوامل طبیعی ایجاد شود، می‌تواند ایمنی و سلامتی ساختمان و ساکنان آن را تضمین کند.
  2. حفظ سرمایه‌گذاری: اصلاح نشست‌های ساختمانی می‌تواند از تخریب بیشتر و خسارت‌های جدی به ساختمان وارد شده و ازدست‌رفتن سرمایه‌گذاری جلوگیری کند.
  3. افزایش ارزش ملک: با اصلاح نشست‌های ساختمانی، ارزش ملک ممکن است افزایش یابد، زیرا ساختمان به شرایط ایدئال نزدیک‌تر می‌شود و مشکلات احتمالی کاهش می‌یابد.
  4. اصلاح کیفیت زندگی ساکنان: اصلاح نشست ساختمان می‌تواند محیط زندگی ساکنان را بهبود بخشیده و از احساس نگرانی و ناراحتی آنها جلوگیری کند.
  5. کاهش هزینه‌های تعمیر و نگهداری: با اصلاح نشست ساختمان، نیاز به تعمیرات و نگهداری‌های مکرر و هزینه‌های مربوط به آنها کاهش می‌یابد، زیرا مشکلات بزرگ‌تری از پیشگیری می‌شوند.
  6. به‌طورکلی، اصلاح نشست ساختمان می‌تواند از جمله اقدامات مهمی باشد که به بهبود وضعیت و ارتقای ایمنی، سلامتی، و ارزش ملک کمک می‌کند.

جمع‌بندی ونتیجه‌گیری

نشست ساختمان پدیده‌ای است که بر اثر پایین‌رفتن سطح خاک زیر سازه اتفاق می‌افتد و می‌تواند آسیب‌های زیادی را به آن وارد کند. نشست ساختمان در دو نوع یکنواخت و نامتقارن اتفاق می‌افتد که نوع نامتقارن آن خسارت‌های بیش‌تری را به سازه اعمال می‌کند.

در صورت رخ‌دادن نشست در سازه شما، علائمی را به وجود می‌آید که با مشاهده آن‌ها می‌توانید متوجه این موضوع شوید و بتوانید هر چه سریع‌تر این مورد را تشخیص داده و نسبت به تعمیر آن اقدام کنید. همچنین دلایل نشست ساختمان و راه‌های جلوگیری از ادامه روند آن را هم توضیح دادیم تا با استفاده از آن‌ها، از نشست بیش‌تر سازه جلوگیری کنید.

جهت آشنایی کامل با  “آشنایی با علائم نشست ساختمان و جلوگیری از آن” به پکیج “جزوات کاربردی” در بخش گنجینه فایل وب‌سایت مراجعه فرمایید.

اشتراک‌گزاری در شبکه‌های اجتماعی

دیدگاه خود را بنویسید

هایپر فایل

آخرین مقالات:

  • آشنایی با تکنیک‌های قراردادهای بیمه

  • نحوه اجرای دیوار حائل

آخرین فایل‌های گنجینه فایل:

  • ضوابط کاربردی نظام فنی و اجرایی

  • فایل‌های کاربردی دفتر فنی

آخرین فایل‌های هایپر فایل:

  • جزوه طراحی وال پست

  • جزوه طراحی سازه‌ها بر اساس عملکرد PBSD