روش‌های ساخت صنعتی ساختمان

آخرین بروزرسانی: 13 مرداد 1403
روش‌های ساخت صنعتی ساختمان

روش‌های ساخت صنعتی ساختمان

مقدمه

حرکت به‌سوی صنعتی‌شدن، نیاز به یک راهبرد جامع و گسترده، تدبیرهای مناسب و پیشرفت هم‌زمان تمام صنایع در ابعاد مختلف دارد.

در این میان، صنعت ساختمان، به‌عنوان یک صنعت تأثیرگذار، وسیع و گسترده که هر سال مبالغ قابل‌توجهی از سرمایه‌های ملی در آن هزینه می‌شود در مقایسه با دیگر صنایع پیشرفت قابل‌ملاحظه‌ای نداشته است، نیازمند توجه ویژه است.

ده‌ها سال است که در کشور طرح‌هایی برای صنعتی‌شدن تولید ساختمان آغاز شده، اما موفقیت چندانی حاصل نشده است.

دلیل آن را باید در این موضوع جستجو کرد که با واردکردن چند کارخانه تولیدی که از نظر فناوری تا حد زیادی وابسته به کشورهای صنعتی است و مقررات و دانش فنی متناسب با آن در کشور وجود ندارد، نمی‌توان به اهداف صنعتی‌شدن دست‌یافت.

صنعتی‌شدن باید با بررسی دقیق سیستم‌ها و فناوری‌های مطرح روز دنیا و امکان‌سنجی برای بومی‌سازی آن و حصول اطمینان از امکان پاسخگویی به نیازهای فرهنگی، محیطی و اقلیمی و نیز قابلیت انطباق آن با الگوهای ساخت در کشور آغاز شود و با فرهنگ‌سازی و تقویت صنایع مرتبط و ارائه آموزش‌های لازم، در جهت تضمین کیفیت تولید ساختمان و اجرای فناوری‌های مناسب و منطبق با شرایط و ویژگی‌های جامعه و کشور گسترش یابد.

تجربه جهانی نشان داده است در زمان‌هایی که نیاز به ساخت تعداد زیادی ساختمان و مسکن وجود دارد، برنامه‌ریزی، مدیریت و رشد هماهنگ صنایع وابسته، ضرورتی اجتناب‌ناپذیر است.

صنعتی‌شدن فرایندی نسبتاً طولانی است که نیاز به تفکر مهندسی و سیستماتیک به‌صورت درازمدت دارد و سیاستی است که باید تمامی بخش‌های دست‌اندرکار در حوزه‌های برنامه‌ریزی و مدیریت، آموزش و ترویج، ساخت و اجرای تأمین منابع اقتصادی و تربیت نیروهای انسانی با گسترش آن تلاش کنند.

1. مسیر دستیابی به تولید صنعتی

برای صنعتی‌کردن ساختمان‌سازی در کشور، تحقیق، ارزیابی و امکان‌سنجی در خصوص بومی‌سازی سیستم‌های مطرح امروز دنیا اولین گام است.

به این منظور، شناخت فناوری‌ها و سیستم‌های مطرح در تولید صنعتی ساختمان و ارزیابی فنی آنها شامل بررسی ویژگی‌های معماری، سیستم سازه، تأسیسات الکتریکی و مکانیکی، ایمنی در برابر آتش، عملکرد حرارتی، آکوستیک، دوام، مصالح تشکیل‌دهنده و شناسایی نقاط قوت و ضعف آنها الزامی است.

ارزیابی و کنترل کیفیت در صنعت ساختمان

ارزیابی و کنترل کیفیت در صنعت ساختمان

2. ارزیابی و کنترل کیفیت در صنعت ساختمان

برنامه‌ریزی، طراحی و اجرا در هر پروژه ساختمانی، مستلزم انتخاب یا تعیین یک روش ساخت از بین گزینه‌های متفاوت است.

مطالعات و تجربیات کشورهای صنعتی نشان داده است ارزیابی و کنترل کیفیت در صنعت ساختمان پیچیدگی زیادی نسبت به بسیاری از صنایع دیگر دارد.

اطمینان از این که یک سیستم ساختمان در شرایط واقعی در بلندمدت، دارای دوام لازم خواهد بود به‌وسیله انجام آزمایش‌های کوتاه‌مدت میسر نیست.

این موضوع، به همراه پیچیدگی سیستم‌های ساختمانی که متشکل از فرآورده‌ها و اجزای مختلف است، استانداردسازی این محصولات را با دشواری زیادی همراه می‌کند.

آزمایش‌ها متعدد و اشراف به کلیه جوانب فنی آن برای تحقق این ارزیابی ضروری است.

3. انتخاب سیستم ساختمانی و روش تولید صنعتی

مطالعه برای انتخاب سیستم ساختمانی در پروژه‌های متعارف، بخشی از شرح خدمات مهندسان مشاوری است که طراحی این پروژه‌ها را بر عهده می‌گیرند.

حاصل این مطالعات، على‌الاصول در گزارش مرحله اول که توسط مهندسان مشاور تهیه می‌شود، ارائه می‌گردد و شکل و محتوای آن بسته به سابقه و تجربه شرکت، خواسته‌های کارفرما و شرایط و ویژگی‌هایی که بر پروژه حکم‌فرماست، بسیار متفاوت است.

مروری بر نمونه‌هایی از این گزارش‌ها، به‌ویژه مواردی که به مطالعات مجموعه‌های مسکونی بزرگ مربوط می‌شود، نشان می‌دهد که بیشترین تأکید این‌گونه مالیات بر هزینه‌های طرح و میزان دسترسی به مواد و مصالح و امکانات اجراست.

اما در این گزارش‌ها بررسی علمی قابلیت‌های سیستم‌های موردنظر و جنبه‌های اجرایی، نظیر سرعت، کیفیت و دقت اجرا و همچنین دیدگاه‌های آینده‌نگرانه مانند عملکرد در دوران بهره‌برداری، به‌ویژه در خصوص فناوری‌های نوین، مشاهده نمی‌شود.

یکی از مهم‌ترین دلایل این موضوع، فقدان اطلاعات فنی مدون و تأیید شده در خصوص بسیاری از این‌گونه فناوری‌هاست.

انجام مطالعات فنی کامل و آزمایش‌های لازم در مورد هر سیستم نیز برای شرکت‌های مهندسان مشاور دشوار و مستلزم حرف زمان و هزینه قابل‌ملاحظه است.

چنین مشکلاتی در سایر کشورها نیز تجربه شده و نهایتاً این نتیجه حاصل شده است که ارزیابی سیستم‌های ساختمانی توسط مراجع ذی‌صلاح و صدور انواع مدارک فنی برای این سیستم‌ها امری ضروری است.

مدارکی که نتایج آن باید مورد استناد مهندسان مشاور، طراحان، کارفرمایان و مصرف‌کنندگان قرار گیرد.

بدین ترتیب، استفاده بهینه از نیروی انسانی و مصالح، تأمین ایمنی آسایش در ساختمان، کاربرد مناسب تولیدات صنعتی در امور ساختمان و دستیابی به یک ابزار فنی به‌منظور حمایت از توسعه صنعتی و سرمایه‌گذاری‌های لازم محقق می‌شود.

علاوه‌برآن با ارزیابی مداوم روش‌ها بر اساس استانداردها و مقررات مربوط به مصالح و سیستم‌های ساختمانی امکان انتخاب برای مصرف‌کننده فراهم می‌گردد.

از سوی دیگر این امر موجب رقابت عادلانه مابین تولیدکنندگان و تشویق آنها به افزایش کیفیت و تحقیق برای نوآوری و یافتن راه‌حل‌های مناسب‌تر ساختمان‌سازی می‌شود.

وجود معیارها و شیوه ارزیابی مدون و علمی، مهم‌ترین ابزار در مطالعات و بررسی‌های فنی برای صدور مدارک فنی معتبر و قابل‌استناد برای فناوری‌های ساختمانی است.

توسعه روش‌های تولید صنعتی ساختمان

توسعه روش‌های تولید صنعتی ساختمان

4. توسعه روش‌های تولید صنعتی ساختمان

تولید صنعتی ساختمان یکی از مهم‌ترین روش‌ها برای حل مشکل مسکن در ایران محسوب می‌شود.

با تولید صنعتی ساختمان، علاوه بر رعایت استانداردها و ضوابط مربوط به پایداری ساختمان‌ها در شرایط مختلف اقلیمی و لرزه‌خیزی کشور، سرعت اجرای پروژه‌های ساختمانی به‌ویژه در پروژه‌های انبوه‌سازی مسکن افزایش می‌یابد.

در این راستا، توسعه فناوری‌های نوین و روش‌های تولید صنعتی ساختمان به‌ویژه در پروژه‌های تولید انبوه مسکن و سرمایه‌گذاری بلندمدت برای حمایت از تولیدکنندگان مصالح ساختمانی جدید و فناوری‌های نوین، ضروری است.

همچنین باید مراجعی برای بررسی و تأیید فناوری‌های نوین و تولید صنعتی ساختمان تعیین شود و کلیه تولیدکنندگان و واردکنندگان فناوری‌های نوین ساختمانی، ملزم به اخذ گواهی و تأییدیه فنی از این مراجع شوند.

5. نکات شناخت و ارزیابی فناوری‌های نوین 

  • انطباق با ویژگی‌های معماری ایران
  • تاریخچه ابداع، تولید و کاربرد علمی فناوری موردنظر
  • انعطاف‌پذیری در طرح‌های معماری
  • سرعت و سهولت اجرا
  • میزان سبک بودن سازه
  • رفتار سازه‌ای سیستم در مناطق لرزه‌خیز
  • نتایج آخرین تحقیقات انجام شده در مورد سیستم
  • شرایط حمل‌ونقل و نصب در محل
  • تعمیر و نگهداری
  • تنوع نیروی انسانی ماهر موردنیاز
  • سازگاری با مقررات ملی ساختمان و سایر آیین‌نامه‌ها در کشور
  • هزینه ساخت هر مترمربع زیربنا
  • هزینه‌های احداث کارخانه
  • نوع مصالح مصرفی
  • عمر مفید و دوام
  • رفتار اجزای ساختمانی در برابر حریق
  • قابلیت استفاده از انرژی‌های موجود طبیعت در تهویه، سرمایش و گرمایش
  • میزان شاخص کاهش صوت، درجه تراگسیل در دیوارهای داخلی و خارجی
  • ویژگی‌های مصالح مصرفی در سقف طبقات به لحاظ انتقال صداهای کوبه‌ای
  • شاخص‌های ارزیابی انرژی
  • گروه‌بندی از نظر صرفه‌جویی در مصرف انرژی
  • شاخص‌ها و پارامترهای انتقال انرژی در جدارهای خارجی
  • مشخصات مصالح تشکیل‌دهنده از نظر مقاومت در برابر حریق
  • رعایت استانداردهای معتبر بین‌المللی در مورد حفاظت در برابر حریق
روش‌های ساخت و ساز صنعتی

روش‌های ساخت و ساز صنعتی

6. روش‌های ساخت و ساز صنعتی

امروزه ساختمان‌سازی به‌ویژه مسکن از مشکلات عمده جامعه ما است. تلاش‌های زیادی برای ارائه راهکارهایی که بتواند سرعت ساختمان‌سازی را افزایش دهد و از سوی دیگر هزینه ساختمان‌سازی را کاهش دهد صورت‌گرفته است. بتن از جمله مصالحی است که اگر با آگاهی و شناخت خصوصیات آن به کار گرفته شود، از نظر اقتصادی می‌تواند مؤثر باشد.

تولید ساختمان یا ساختمان‌سازی در داخل کشور به دو روش سنتی و صنعتی انجام می‌گیرد. روش سنتی ساختمان‌سازی شامل روش‌های مرسوم ساخت‌وساز در کشور است که هم در ساختمان‌های بتن مسلح و هم در ساختمان‌های اسکلت فلزی هر کدام از مراحل بسته به عوامل مختلف، زمان زیادی لازم دارند. در سازه‌های بتنی مهم‌ترین مسئله ساخت بتن و طرح اختلاط آن و نحوه بتن‌ریزی و عمل‌آوری بتن است

روش‌های نوین ساختمان‌سازی که روش‌های تولید صنعتی نامیده می‌شوند تا حد بسیار مطلوبی نقاط ضعف روش‌های سنتی را می‌پوشانند. روش‌های صنعتی در ایران بیشتر شامل سازه‌های بتنی است و در سه مورد مطرح می‌شوند:

  • بتن‌ریزی در جا
  • بتن‌ریزی در کارخانه (پیش‌ساخته)
  • ترکیبی از دو روش فوق

در ادامه به‌صورت مختصر به توضیح هر یک از این روش‌ها می‌پردازیم.

1.6. بتن‌ریزی درجا

دلیل انتخاب نام بتن درجا به این خاطر است که تمامی بتن‌ریزی‌ها در محل ساخت‌وساز انجام می‌شود و فرایندهایی نظیر لیسه کشی و پرداخت سطوح نیز در آن مطرح است. این روش به‌صورت های زیر کاربرد دارد:

  • قالب تونلی
  • قالب پرنده
  • لارژ قالب
  • سقف بالا رونده (LIFT SLAB)

2.6. بتن ریزی در کارخانه (پیش‌ساخته)

در این روش قطعات بتنی بر اساس نقشه‌ها و مشخصات موردنظر در جایی غیر از محل احداث ساختمان تولید شده و سپس به‌صورت پیش‌ساخته از کارخانه سازنده به محل اجرای ساختمان منتقل شده و در همان جا نصب می‌شوند. توجه زیاد صنایع اروپایی به تکنولوژی سازه‌های پیش‌ساخته سبک به‌خاطر مشکلاتی بود که در سایر تکنولوژی‌های پیش‌ساخته وجود داشت. در تکنولوژی سازه‌های پیش‌ساخته سبک، اتصالات به‌صورت یکپارچه است (دیواربه‌دیوار، سقف به دیوار و دیوار به پی).

از انواع قطعات پیش‌ساخته بتنی می‌توان به دیوار پیش‌ساخته بتنی اشاره کرد که امروزه در شکل‌های گوناگونی موجود تولید می‌شوند و موجود هستند. بعضی از آنها با میله‌های فولادی و بعضی با پانل‌های مستحکم مقاوم‌سازی می‌شوند.

3.6. روش ترکیبی

روش ترکیبی موسوم به روش RE-CONC-FORM همان روش LARGE PANEL  است با این تفاوت که تو خالی است و آرماتورهای انتظار از قبل درون آن نصب شده و بتن‌ریزی در محل کارگاه انجام می‌شود. از معایب این سیستم به سنگین بودن آن می‌توان اشاره کرد و از مزایای آن امکان تأمین اتصالات مقاوم در برابر زلزله است.

سازه‌های صنعتی

سازه‌های صنعتی

7. سازه‌های صنعتی

سازه فلزی صنعتی، سازه‌ای است که از مواد فلزی مانند فولاد، آلومینیوم، مس و … ساخته و به‌منظور پشتیبانی و حمایت از بارهای سنگین و ساختمانی استفاده می‌شود. این سازه‌ها معمولاً در صنایع ساختمانی، صنایع دریایی، صنایع نفت، گاز و پتروشیمی و دیگر صنایع بزرگ استفاده می‌شوند.

سازه فلزی صنعتی شامل انواع مختلفی از سازه‌ها مانند ستون‌ها، بالشتک‌ها، برج‌ها، پل‌ها، سقف‌ها و دیگر سازه‌هایی هستند که برای پشتیبانی از بارهای سنگین و همچنین بهبود پایداری و مقاومت سازه‌های ساختمانی استفاده می‌شوند.

سالن‌های بزرگ وسایل صنعتی، کارگاه‌های صنعتی، سوله دپو و غیره از جمله کاربردهای سازه‌های فلزی هستند که به دلیل تفاوت در ساختار و نصب با ساختمان‌های مسکونی، به آن‌ها سازه‌های فلزی صنعتی می‌گویند.

در این میان فلز موردبحث همان فولاد، رایج‌ترین ماده مورداستفاده برای طراحی و ساخت ساختمان‌های صنعتی است. از مهم‌ترین سازه‌های صنعتی می‌توان به انواع مخازن ذخیره‌سازی اشاره کرد.

1.7. فرایند طراحی و آماده‌سازی و نصب

انواع سازه‌های صنعتی پس از تهیه و پردازش توسط شرکت‌های تولیدکننده به محل نصب برده می‌شوند، جایی که طراح سازه از قبل نقشه و طرح سازه را آماده کرده و پیاده می‌کند. ساخت اسکلت فلزی سازه‌های صنعتی معمولاً به دو صورت سازه فلزی جوش و یا سازه فلزی پیچ‌ومهره آغاز می‌شود.

در طی انجام این مراحل از انواع دستگاه‌های جوش؛ دستگاه جوش الکترود، دستگاه جوش قوس الکتریکی، دستگاه جوش اتوماتیک دروازه‌ای و انواع دستگاه برش؛ دستگاه‌های هوابرش، قیچی و گیوتین، مته، فرز و غیره استفاده می‌شود تا سازه نهایی از کیفیت و طول عمر مطلوبی برخوردار باشد.

هر چه دستگاه‌های جوش پیشرفته یا ترجیحاً اتوماتیک‌تر و الکترودهای جوش از برندهای معتبر و استاندارد باشند، کیفیت اتصالات مقاطع بالاتر و در نتیجه سازه از استحکام بیشتری برخوردار خواهد بود. همچنین پس از جوش با استفاده از روش‌هایی چون تست جوش RT کیفیت اتصالات چک می‌شود.

پس از آن اسکلت فلزی سندبلاست (یک روش ماشین‌کاری سایشی) و رنگ‌آمیزی می‌شود و بعد از تأیید کنترل کیفیت رنگ، اسکلت سازه فلزی سوله آماده بارگیری و حمل می‌شود تا به محل ساخت و نصب سوله برسد.

سازه صنعتی شامل دو نوع سازه صنعتی سبک و سازه صنعتی سنگین است که در ادامه به آن می‌پردازیم.

8. سازه‌های صنعتی سبک

سیستم اسکلت فولادی سبک (Lightweight Steel Framing) که به‌اختصار LSF نامیده می‌شود، یک سیستم ساختمانی است که برای ساختمان‌های کوتاه و متوسط ​​ (تا 5 طبقه) کاربرد دارد. سازه‌های فولادی سبک عمدتاً در ساختمان‌های صنعتی که بارهای زیادی را تحمل نمی‌کنند استفاده می‌شود.

از فولاد سبک با مقطع H شکل (جوش داده شده یا نورد شده) برای ساخت چهارچوب گرید (شبکه) فولادی و از پرلین فولادی نوع C و نوع Z شکل به‌عنوان جداره و تیرهای دیوار استفاده می‌کنند. از صفحات فولادی سبک‌وزن به‌عنوان ساختار محفظه‌ای سقف و دیوار، توسط پیچ و مهره‌هایی با مقاومت بالا و مواد آب‌بندی برای مونتاژ سازه فولادی سبک استفاده می‌شود.

1.8. کاربردهای سازه‌های صنعتی سبک

سازه صنعتی سبک باتوجه‌به سرعت ساخت و مصرف کم فولاد، برای کارخانه‌های صنعتی با دهانه کوچک و متوسط ​​به‌علاوه جرثقیل سقفی کمتر از 20 تن، انبارها، سالن‌های ورزشی کوچک و متوسط ​​و … مناسب است. علاوه بر این، ازآنجایی‌که سازه فولادی سبک‌وزن به‌راحتی جمع‌آوری و جدا می‌شود، برای سازه‌های موقتی که نیاز به تخریب دارند نیز مناسب است.

2.8. مزایای استفاده از سازه‌های صنعتی سبک

ویژگی توضیحات
ساخت سریع، آسان و مقرون‌به‌صرفه قطعات را می‌توان با استفاده از و پیچ و مهره‌ها در محل ساخت‌وساز مونتاژ کرد. گاهی اوقات می‌توان آنها را روی زمین جوش داد تا واحدهای بزرگ‌تر را تشکیل داده و سپس مونتاژ کرد.
عایق حرارتی و عایق صوتی استفاده از دیوارهایی با راندمان بالای حفظ حرارت و عایق صدا می‌تواند سازه را به 50 درصد صرفه‌جویی در انرژی برساند.
مقاومت عالی در برابر شرایط آب‌وهوایی سخت اجزای اصلی سازه فلزی سبک فولادی است که چقرمگی و کشش خوبی دارد. ساختار کلی محکم است. به‌طوری‌که حتی در صورت وقوع زلزله، ساختمان فلزی بلافاصله فرونمی‌ریزد.
قادر به ایجاد دهانه‌های بزرگ است با بهره‌گیری از استحکام بالای فولاد، طراحی سازه فولادی سبک را می‌توان با دهانه‌های بزرگ انجام داد.
سازگار با محیط‌زیست ساختمان اسکلت فولادی سبک با اتصال صفحات فولادی و غیره شکل می‌گیرد که در هر زمان قابل‌جداسازی هستند. علاوه بر این می‌توان از آن مجدداً استفاده کرد و به طور مؤثری ضایعات منابع را کاهش داد.
می‌توان آن را به‌راحتی با استانداردهای بعدی سازگار کرد بازسازی و تقویت سازه فولادی از قبل ساخته شده آسان است و سازه متصل شده توسط پیچ‌ومهره نیز می‌تواند در صورت نیاز تخریب شود.
طول عمر طولانی فریم فولادی ساختمان سازه فولادی سبک‌وزن همه از جدار نازک تشکیل شده است و فریم فولادی آن از ورق گالوانیزه نورد سرد و ضدخوردگی ساخته شده است که به طور مؤثر از خوردگی صفحه فولادی در حین ساخت و استفاده جلوگیری می‌کند.
می‌توان آن را برای مطابقت با مشخصات پروژه شما سفارشی تهیه کرد سبک‌های بسیاری از سازه‌های فولادی صنعتی با طراحی منحصربه‌فرد وجود دارد. علاوه بر این، سازه را می‌توان با رنگ‌های مختلف و دلخواه ساخت.
سازه صنعتی سنگین

سازه صنعتی سنگین

9. سازه صنعتی سنگین

عموماً اسکلت فلزی سنگین در کارخانه‌ها به‌ویژه در کارگاه‌های تولیدی کاربرد دارد. معمولاً جرثقیل‌های سقفی متوسط و بزرگ در کارگاه‌های سازه‌های فولادی سنگین با ظرفیت ده‌ها تن تا صدها تن وجود دارد.

سازه فولادی سنگین دارای چندین ویژگی است؛ مصرف فولاد در هر مترمربع بیشتر یا مساوی 50 کیلوگرم بر مترمربع است. ضخامت ورق فولادی جزء اصلی، بیشتر یا مساوی 10 میلی‌متر است. ظرفیت بالابری جرثقیل بیشتر یا مساوی 25 تن است.

انواع سازه‌های فولادی سنگین وجود دارد؛ مانند سازه فولادی تک دهانه، سازه فولادی دو دهانه و سازه فولادی چنددهانه. به طور خاص، سازه فولادی تک دهانه از دو ردیف ستون فولادی و سازه فولادی سنگین دو دهانه معمولاً از سه ردیف ستون فولادی تشکیل شده است. علاوه بر این، در همه نوع سازه فلزی سنگین می‌توان جرثقیل‌های سقفی نصب کرد.

1.9. کاربردهای سازه‌های صنعتی سنگین

امروزه، سازه‌های فولادی را می‌توان با تقریباً همه انواع کاربردهای سازه، نه محدود به موارد زیر، تطبیق داد:

  • ساختمان‌های فولادی صنعتی: انبارهای سازه‌های فولادی، کارگاه‌های سازه‌های فولادی، سوله‌های ذخیره سازه‌های فولادی و غیره.
  • سازه‌های پشتیبانی تجهیزات: نگهداری از تجهیزاتی چون جرثقیل، کوره سیمان، برج‌های دیگ بخار و غیره.
  • کارخانه‌های صنعتی سنگین: مانند انواع نیروگاه‌ها

2.9. مزایای سازه‌های صنعتی سنگین

ویژگی توضیحات
استحکام بالای سازه ساختمان فولادی دارای استحکام بالا، وزن سبک و دهانه بزرگ است.
ساخت سریع دوره ساخت سازه فولادی کوتاه است زیرا می‌توان آن را در کارخانه از قبل مهندسی کرد و سپس در محل مونتاژ کرد.
هزینه تمام شده کمتر نسبت به سایر سازه‌ها مانند سازه بتنی و سازه چوبی هزینه کمتری دارد.
مقاومت بالای سازه ساختمان سازه فولادی سنگین دارای مقاومت عالی در برابر آتش و خوردگی است.
سازگار با محیط‌زیست فولاد سازه را می‌توان بدون آلودگی بازیافت کرد.
انعطاف‌پذیر بودن سازه سازه‌های فولادی سنگین را می‌توان با هر شکلی ساخت. همچنین گسترش سازه در آینده نیز امکان‌پذیر است.
عمر طولانی‌مدت نگهداری از سازه فولادی آسان است و می‌توان سال‌ها از آن استفاده کرد.

10. اجزای سازه صنعتی

پرلین یا لایه (Purlin): اکثر سازه‌های فولادی سبک از یک سیستم پرلین در سقف‌های شیب‌دار سوله‌ها به‌عنوان تکیه‌گاه برای تیرهای عمودی استفاده می‌کنند که دو نوع C و Z دارد، پره‌های فولادی کم ضخامت متشکل از فولاد زاویه‌دار و پرلین‌های خرپایی است.

خرپا (Truss): خرپا جزء اصلی باربر در سقف سازه است. فرم خرپا شامل مثلث، ذوزنقه و … است که می‌توان آن را به شکل نبشی، لوله‌ای گرد، لوله‌ای مربع و … ساخت.

اسکلت فولادی (Steel frame): اسکلت‌های فولادی تک‌لایه و چندلایه وجود دارد و معمولاً اسکلت فولادی در دو نوع توپر و مشبک موجود است. اسکلت فولادی چندلایه می‌تواند به طور مؤثر، ارتفاع سازه را کاهش دهد و ظاهری ساده و زیبا به وجود آورد.

چهارچوب شبکه فولادی (Grid frame): ساختار شبکه فولادی، سازه‌ای است که بارها به‌صورت عمود بر روی آن اعمال می‌شود و در مقایسه با ساختار تیرها، دال‌ها و خرپاها، دارای ویژگی یکپارچگی خوب و صلبیت بالا است و می‌تواند بارهای دینامیکی وارده مانند زلزله را تحمل کند.

1.10. اجزای اصلی سازه‌های صنعتی

سازه‌های صنعتی، از فولاد به‌عنوان عضو اصلی باربر خود استفاده می‌کند که عمدتاً شامل ستون‌های فولادی، تیرهای فولادی و سقف فولادی است که می‌توان آن را به روش‌های مختلفی مانند پیچ‌ومهره، جوشکاری و پرچ متصل کرد. سازه فولادی سنگین بر روی سه عضو ساخته شده است که به یکدیگر متصل هستند و باهم ساختار کلی را تشکیل می‌دهند؛

عضو اصلی: ستون‌های فولادی، تیرهای فولادی، ستون‌های مقاوم در برابر باد، تیرهای باند جرثقیل سقفی. ستون فولادی می‌تواند یک فولاد H شکل با مقطع مساوی یا مقطع متغیر باشد. از فولاد H شکل با مقطع مساوی معمولاً زمانی استفاده می‌شود که دهانه ساختمان از 15 متر تجاوز نکند و ارتفاع ستون بیش از 6 متر نباشد. تیر فولادی مورد استفاده معمولاً نوعی مقطع I شکل است که از صفحات و فلنج بالا و پایین تشکیل شده است.

عضو ثانویه: عضوی دیگر مجموعه؛ پرلین‌های C یا Z، مهاربندی افقی، مهاربندی عمودی و دیوارهای سقفی هستند که معمولاً پرلین C شکل برای سقف و دیوارها استفاده می‌شود و پرلین‌های Z شکل مخصوصاً برای سقف‌های شیب‌دار بزرگ است. سیستم‌های مهاربندی افقی و عمودی برای پایداری کلی قاب فولادی در نظر گرفته شده است.

قطع آخر: ورق‌های فولادی سقف و دیوارهای متصل به یکدیگر هستند. پانل‌های دیوار و سقف به شکل کاشی‌های استیل رنگی نصب می‌شوند. علاوه بر این، به‌منظور صرفه‌جویی در مصرف انرژی و بهبود روشنایی داخلی، معمولاً پانل‌های ترنزپرنت به سقف نیز اضافه می‌شوند.

مزایای سازه‌های صنعتی فلزی

مزایای سازه‌های صنعتی فلزی

11. مزایای سازه‌های صنعتی فلزی

برخی از ویژگی‌های آورده شده در جدول زیر باعث شده است که سازه‌های فولادی و فلزی از بتن و سایر مصالح ساختمانی متمایز شود. همچنین از دیگر مزایای اسکلت فلزی می‌توان به قابلیت استفاده در ارتفاعات اشاره کرد.

ویژگی توضیحات
ماندگاری دوام سازه فولادی نسبت به دیگر سازه‌ها باعث شده تا با مراقبت درست، به عمر طولانی از سازه رسید.
استحکام سازه‌های فلزی استحکام قطعات فلزی بالا و نسبت مقاومت به وزن آن‌ها بیشتر از مصالح بتنی است، این امر در دهانه‌های بزرگ سوله‌ها و ساختمان‌های مرتفع به‌ویژه ساختمان‌هایی که در زمین‌های سست قرار دارند بسیار حائز اهمیت است.
خواص همگن فلز در کارخانه‌های بزرگ تحت نظارت دقیق تولید می‌شود و می‌توان از همگن بودن آن اطمینان حاصل کرد زیرا خواص آن بر خلاف بتن تحت‌تأثیر عوامل خارجی قرار نمی‌گیرد. اطمینان در همگن بودن خواص مواد در ضریب ایمنی که باعث صرفه‌جویی در مصرف مواد می‌شود مؤثر است.
خواص کشسانی فولاد از قانون هوک تا تنش‌های زیاد پیروی می‌کند. به‌عنوان‌ مثال می‌توان با اطمینان در محاسبات ممان اینرسی یک مقطع فولادی را وارد کرد، درحالی‌که در مورد مقاطع بتنی اعداد مربوطه قابل‌اعتماد نیستند.
شکل‌پذیری یکی دیگر از ویژگی‌های مثبت فلزات، شکل‌پذیری آنهاست که قادر است از تمرکز تنش که عامل شکست است، جلوگیری کند و در مقابل نیروهای دینامیکی و ضربه‌ای مقاومت کند، درحالی‌که مصالح بتن به دلیل شکنندگی در برابر این نیروها، بسیار ضعیف است. به بیانی دیگر سازه‌های فولادی به طور ناگهانی تخریب نمی‌شوند و زمان کافی برای تخلیه و تعمیر آنها وجود دارد.
تداوم مواد قطعات فلزی به دلیل مواد تشکیل‌دهنده آنها پیوسته و همگن هستند، اما در قطعات بتنی، آسیب در هر زلزله باعث آسیب به پوشش بتنی روی میل‌گرد می‌شود و ترک‌هایی در پوشش بتنی ایجاد می‌شود که قابل‌کنترل نیست و احتمال ضعیف شدن ساختمان وجود دارد. که حتی ممکن است در پس‌لرزه یا زلزله بعدی ویران شود.
انفجار سازه‌های فولادی نسبت به سازه‌های بتنی مقاومت بیشتری در برابر انفجار دارند.
تقویت و امکان سخت شدن ضعف در یک سازه فلزی که ناشی از محاسبه اشتباه در قوانین اجرایی است را می‌توان با جوشکاری، پرچ کردن و پیچ کردن قطعات جدید و افزودن قطعات یا دهانه‌ها تقویت کرد.
مقاومت متعادل مواد مصالح فلزی دارای استحکام کششی و فشاری یکسان هستند، بنابراین امکان تغییر موقعیت بار بدون آسیب وجود دارد یعنی در صورت تبدیل نیروی فشاری به کششی مشکل خاصی پیش نمی‌آید. در ساختمان‌های بتن‌آرمه، مقاومت بتن در فشار خوب، اما در حالت کششی یا برشی کم است، بنابراین اگر مناطقی تحت نیروی کششی قرار بگیرند، ترک و آسیب پیدا می‌کنند.
ضایعات مواد به دلیل تهیه قطعات اسکلت فلزی در کارخانه‌ها، ضایعات مصالح آنها کمتر از تهیه و استفاده از بتن است.
شرایط ساخت و نصب آسان تهیه قطعات فلزی در کارخانه‌ها و نصب آن در شرایط مختلف آب‌وهوایی با هماهنگی‌های لازم قابل انجام است.
سرعت نصب سرعت اجرا و نصب قطعات فلزی به طور قابل‌توجهی بیشتر از قطعات بتنی است. تکمیل سریع کار باعث می‌شود که پروژه به‌موقع مورد بهره‌برداری قرار گیرد.
وزن کم میانگین وزن ساختمان‌های فولادی را می‌توان بین 245 تا 390 کیلوگرم بر مترمربع یا بین 80 تا 128 کیلوگرم بر مترمکعب تخمین زد، درحالی‌که در سازه‌های بتن‌آرمه این ارقام به ترتیب بین 480 تا 780 کیلوگرم بر مترمربع، یا 160 تا 250 کیلوگرم بر مترمکعب است.
فضای اشغال شده کمتر در دو ساختمان برابر از نظر ارتفاع و ابعاد ستون؛ تیرهای ساختمان‌های فلزی از نظر ابعاد کوچک‌تر از تیرهای ساختمان‌های بتنی است و اشغال یا فضای پرت در ساختمان‌های بتنی بیشتر از ساختمان‌های فلزی است.
افزایش کیفیت اسکلت ساختاری افزایش کیفیت اسکلت سازه به دلیل کنترل‌های قبل، حین و بعد از اجرای سازه‌ها و همچنین کنترل کامل مصالح و وجود سیستم کنترل کیفی مستقر در مجموعه ساختمانی از نظر ابعاد و جوش باعث کیفیت بالای نهایی می‌شود.
برگشت‌پذیری کامل مواد برگشت‌پذیری کامل مصالح سازه‌های فولادی و امکان استفاده مجدد از آنها به‌خصوص در سازه‌های پیچ‌ومهره‌ای از دیگر ویژگی های سازه‌های فلزی است.
الزامات فنی و اجرایی روش‌های ساخت صنعتی

الزامات فنی و اجرایی روش‌های ساخت صنعتی

12. الزامات فنی و اجرایی روش‌های ساخت صنعتی

۱-۶-۱۱ مقدمه

در  ‌این فصل، الزامات عمده فنی و اجر ‌ایی هفت روش ساخت صنعتی ذکر می‌شود. معرفی سیستم‌ه ‌ای حاضر، دلیلی بر رجحان آنها بر دیگر شیوه‌ها نیست و استفاده‌کننده، خود موظف است باتوجه‌به مقتضیات پروژه، برتری آنها را از لحاظ مقاومت، پ ‌ایداری سازه‌ ‌ای، صرفه اقتصادی و سهولت اجرا بررسی نم ‌اید.

توضیح: اگر در بین ضوابط ارائه شده در  ‌این فصل، با س ‌ایر استاندارده ‌ای ساختمانی اجباری، اختلافی موجود باشد، ضابطه سخت‌گیرانه‌تر حاکم خواهد بود.

  • 2-6-11 سیستم قاب‌ه ‌ای سبک فولادی سرد نوردشده (LSF)

۱-۲-۶-۱۱ کلیات

سیستم قاب‌ه ‌ای سبک فولادی به‌عنوان یک سیستم متشکل از مقاطع فولادی سرد نورد شده به روش غلتکی است که اجز ‌ای آن با اتصالات پیچی، پرچی یا جوشی به یکدیگر متصل می‌شوند.  ‌این سیستم که از نوع دیوار باربر است، ظرفیت ترکیب با سیستم‌ه ‌ای سازه‌ ‌ای دیگر همانند دیواره ‌ای بتن‌آرمه را نیز دارد و می‌تواند در ساخت ساختمان‌ه ‌ای کوتاه مرتبه به‌صورت سیستم سازه‌ ‌ای ترکیبی به کار گرفته شود. بر ‌ای ساخت مقاطع سرد نوردشده، مطابق نشریه ض-۶۰۸ مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، استفاده از اشکال مختلف مجاز است.  ‌این مقاطع معمولاً دار ‌ای ابعاد متنوع با محدوده تغییرات ضخامتی بین 0/6 تا 2/5 میلی متر می باشند. اجز ‌ای قائم  ‌این سیستم به‌عنوان عضو باربر ستونی در باره ‌ای ثقلی عمل می کنند و تحت نام استاد معرفی و اعض ‌ای افقی که استادها را به هم وصل می کنند، رانر یا ترک نامیده می‌شوند. سقف سازه  ‌این ساختمان ها متشکل از تیرچه ها یا لاپه های فلزی سرد نوردشده است. رانرها و تیرچه ها عمدتاً دار ‌ای مقاطع با اشکال C یا Z می باشند. پوشش سقف دال بتن‌آرمه، در صورت تامین یکپارچگی لازم بین بتن و پروفیل فولادی تیرچه، می‌تواند به‌عنوان یک سقف مرکب بتنی فلزی طراحی شود. در ساختمان‌ه ‌ای LSF، به منظور باربری جانبی سازه در دو امتداد اصلی متعامد، از دهانه های باربر جانبی استفاده میشود. دهانه های باربر جانبی به روش هایی نظیر سیستم دهانه های مهاربندی شده با اعض ‌ای قطری، سیستم دیوار برشی با ورق فولادی نازک و سیستم دیوار باربر با پوشش OSB  ‌ایجاد می‌شود. پروفیل های سرد نوردشده مقاومت کمی در برابر حریق دارند و ب ‌اید به خوبی محافظت شوند. یکی از دل ‌ایل کاربرد گچ به‌عنوان پوشش داخلی  ‌این سیستم ها، دستیابی به  ‌این هدف است. از عمده مز ‌ای ‌ای ساختمانه ‌ای LSF، کاهش جرم ساختمان است که تاثیر فراوانی در کاهش هزینه های ناشی از مصالح، نیروی انسانی و نیز زمان احداث پروژه ها خواهد داشت.

سیستم قاب‌ه ‌ای فولادی سرد نورد شده عمدتاً به دو روش طبقه  ‌ای و دیواره ‌ای یکپارچه اجرا می‌شود. در روش متداول طبقه  ‌ای، اِستاده ‌ای دیوار، توسط دیافراگم سقف قطع شده و طبقات مجزا از یکدیگر اجرا می‌شوند. در  ‌این روش، قطعات تشکیل دهنده ساختمان به‌صورت پانل های پیش ساخته، در کنار هم و در ارتفاع نصب می‌شوند. در روش اجر ‌ای یکپارچه، استادها به‌صورت یکسره و بدون قطع در تراز طبقه، طراحی و اجرا می‌شوند و تیرریزی اسکلت به‌صورت یکسره، با عبور از کنار ستون صورت می گیرد.

  • 2-2-6-11 الزامات سیستم LSF

۱-۲-۲-۶-۱۱ سیستم LSF به همراه مهاربند جانبی، حداکثر تا ارتفاع ۱۵ متر از تراز پ ‌ایه در تمام کشور مجاز است.

۲-۲-۲-۶-۱۱ در  ‌این نوع سیستم، حداکثر بار مرده و زنده بر ‌ای سقفها نب ‌اید به ترتیب از ۳۵۰ کیلوگرم بر مترمربع و ۲۵۰ کیلوگرم بر متر مربع تجاوز کند.

۳-۲-۲-۶-۱۱ انتخاب انواع ترکیبات بار و همچنین، کنترل سازه در مقابل بار باد ب ‌اید مطابق مبحث ششم مقررات ملی ساختمان انجام شود.

۴-۲-۲-۶-۱۱ طراحی لرزه  ‌ای و سازه‌ ‌ای ب ‌اید بر اساس نشریه ض-۶۰۸ مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی صورت پذیرد.

۵-۲-۲-۶-۱۱ اتصال اسکلت به سازه پی ب ‌اید از طریق ریشه گذاری میل مهار در سازه پی و اتصال آن به ناودانی زیرین به وسیله مهره صورت گیرد.

۶-۲-۲-۶-۱۱ اتصال مهاربندیه ‌ای تسمه  ‌ای قطری به عناصر متقاطع با آنها در طول مهاربند ضروری است.

۷-۲-۲-۶-۱۱ مهاربندی های تسمه  ‌ای قطری در باربری جانبی ب ‌اید به‌عنوان اعض ‌ای صرفا کششی در تحلیل و طراحی در نظر گرفته شوند.

۸-۲-۲-۶-۱۱ مهاربندیه ‌ای تسمه  ‌ای قطری ب ‌اید با روش پیش کشیدگی به منظور رفع شل شدگی اولیه نصب شوند.

۹-۲-۲-۶-۱۱ تامین ضوابط دیافراگم صلب بر ‌ای کلیه سقف ها باتوجه‌به ضوابط موجود در استاندارد ۲۸۰۰ توصیه می‌شود. در غیر  ‌این صورت، سازه و سقف ب ‌اید باتوجه‌به ضوابط  ‌ایین نامه های معتبر متناظر طراحی شوند.

۱۰-۲-۲-۶-۱۱ در صورت استفاده از اتصالات جوشی در محل کارخانه، رع ‌ایت ضوبط و مقررات مربوط به جوشکاری اعض ‌ای سرد نورد شده مطابق استاندارد AISI و  ‌ایین نامه های AWS و AISC الزامی است.

۱۱-۲-۲-۶-۱۱ مقاطع سبک فولادی سرد نورد شده نب ‌اید در تماس مستقیم با خاک و نیز محیطه ‌ای مرطوب باشند.

۱۲-۲-۲-۶-۱۱ به کارگیری مصالح بن ‌ایی در دیواره ‌ای داخلی و خارجی در دهانه قاب‌ه ‌ای سبک سرد نوردشده مجاز نیست.

۱۳-۲-۲-۶-۱۱ حداکثر وزن دیوار تمام شده در جداکننده های داخلی نب ‌اید از ۵۰ کیلوگرم بر مترمربع و در دیواره ‌ای خارجی نب ‌اید بیشتر از ۱۰۰ کیلوگرم بر مترمربع باشد.

۱۴-۲-۲-۶-۱۱ اتصال دیواره ‌ای غیرباربر و جداکننده ها به سیستم سازه‌ ‌ای ب ‌اید به نحوی باشد که ضمن تحمل باره ‌ای وارده مانند باد، زلزله و ضربه، مشارکتی در سختی جانبی سازه نداشته باشد.

۱۵-۲-۲-۶-۱۱ رع ‌ایت مشخصات فولاد سرد نوردشده بر اساس استاندارد ASTM A653 و ASTM A500 الزامی است. همچنین، لازم است تمهیدات و پوشش های لازم متناسب با شر ‌ایط مختلف اقلیمی و محیطه ‌ای خورنده  ‌ایران صورت پذیرد.

۱۶-۲-۲-۶-۱۱ به منظور کاهش اثر پل حرارتی، لازم است حد فاصل استادها و ل ‌ایه خارجی جداره، با نوعی ع ‌ایق حرارتی متراکم پر شود.

۱۷-۲-۲-۶-۱۱ باتوجه‌به اقلیم مورد نظر بر ‌ای هوابندی در جداره های داخلی و خارجی، بازشوها و همچنین محل نصب اجز ‌ای اتصالی نظیر پیچ و مهره، ب ‌اید ملاحظات کامل با در نظر گرفتن پدیده میعان به عمل  ‌اید.

۱۸-۲-۲-۶-۱۱ اسکلت سازه LSF به روش دیواره ‌ای یکپارچه ب ‌اید با استفاده از اِستاده ‌ای یکسره و بدون قطع در تراز طبقه و تیرچه هایی که به‌صورت یکسره از کنار ستون عبور می کنند، طراحی شود.

۱۹-۲-۲-۶-۱۱ کلیه اتصالات اعض ‌ای قائم به اعض ‌ای افقی در روش دیواره ‌ای یکپارچه ب ‌اید به گونه  ‌ای باشند که یکپارچگی اعضا در ارتفاع سازه تامین شود.

۲۰-۲-۲-۶-۱۱ کلیه رواداری های ساخت  و نصب ب ‌اید طبق مراجع معتبر باشد.

  • 3-6-11 ساختمانه ‌ای بتن‌آرمه با قالبه ‌ای ع ‌ایق ماندگار (ICF)

۱-۳-۶-۱۱ کلیات

سیستم سازه‌ ‌ای ساختمانه ‌ای بتن‌آرمه با قالبه ‌ای ع ‌ایق ماندگار، از نوع دیوار باربر است که قالب  دیواره ‌ای بتنی آن، بعد از بتن ریزی، جزیی از دیوار محسوب می‌شود و نقش ع ‌ایق حرارتی را دارد.

  • 2-3-6-11 الزامات روش اجر ‌ای ساختمانه ‌ای ICF

۱-۲-۳-۶-۱۱ در صورتی که ضوابط شکل پذیری بر اساس استاندارد ۲۸۰۰ و مبحث نهم مقررات ملی ساختمان رع ‌ایت نشود، کاربرد  ‌این سیستم صرفا در مناطق واقع در متوسط و بر ‌ای ساختمانه ‌ای دار ‌ای اهمیت کم و متوسط تا حداکثر ارتفاع ۱۰ متر مجاز است. بدیهی است در صورتی که ضوابط شکل پذیری رع ‌ایت شود، حداکثر ارتفاع ساختمان بر اساس ضوابط استاندارد ۲۸۰۰، ۵۰ متر از تراز پ ‌ایه است؛ مشروط به  ‌اینکه ضوابط محافظت در برابر حریق آن نیز تامین شود.

۲-۲-۳-۶-۱۱ بارگذاری سیستم سازه‌ ‌ای حاصل از  ‌این روش ب ‌اید بر اساس مبحث ششم مقررات ملی ساختمان صورت پذیرد.

۳-۲-۳-۶-۱۱ طراحی سازه‌ ‌ای  ‌این سیستم ب ‌اید بر اساس مبحث نهم مقررات ملی ساختمان انجام شود.

۴-۲-۳-۶-۱۱ سازه پی دیواره ‌ای ICF ب ‌اید به‌صورت نواری یا گسترده مطابق مباحث هفتم و نهم مقررات ملی ساختمان طرح شود و پهن ‌ای سازه پی ب ‌اید به اندازه  ‌ای باشد که با احتساب ضخامت هسته بتنی، فض ‌ای کافی بر ‌ای قرار گیری قالب ها موجود باشد.

۵-۲-۳-۶-۱۱ ضخامت جداره ها و فاصله دو ع ‌ایق از یکدیگر ب ‌اید بر اساس نیازه ‌ای سازه‌ ‌ای و حرارتی تعیین شود و ضخامت دیواره ‌ای باربر بتنی نب ‌اید کمتر از ۱۵۰ میلی متر باشد.

۶-۲-۳-۶-۱۱ بتن مصرفی ب ‌اید از نوع سازه‌ ‌ای و با حداقل مقاومت ۲۰ مگاپاسکال و حداکثر اندازه اسمی سنگدانه مصرفی ۲۰ میلی متر باشد.

۷-۲-۳-۶-۱۱ اسلامپ بتن مصرفی در دیواره ‌ای بتن‌آرمه با قالب های ع ‌ایق ماندگار ب ‌اید حداقل ۱۰۰ و حداکثر ۱۵۰ میلی متر در نظر گرفته شود.

۸-۲-۳-۶-۱۱ متراکم کردن بتن در صورت مجاز بودن، فقط ب ‌اید به‌صورت داخلی انجام گیرد و لرزاندن میلگرده ‌ای عمودی مجاز نیست.

۹-۲-۳-۶-۱۱ قالب ب ‌اید مقاومت لازم را بر ‌ای انجام عملیات بتن ریزی داشته باشد.

۱۰-۲-۳-۶-۱۱ افزودنی های بتن، نحوه بتن ریزی از لحاظ مرحله بندی در ارتفاع، نحوه متراکم نمودن و نیز جزییات آرماتوربندی خاص ب ‌اید در نقشه ها ذکر شود.

۱۱-۲-۳-۶-۱۱ مشخصات میلگرده ‌ای فولادی ب ‌اید مطابق با ضوابط مبحث نهم مقررات ملی ساختمان باشد.

۱۲-۲-۳-۶-۱۱ مشخصات مقاومتی مصالح ع ‌ایق در برابر آتش سوزی ب ‌اید مطابق ضوابط مباحث سوم و پنجم مقررات ملی ساختمان باشد.

۱۳-۲-۳-۶-۱۱ قالب ها ب ‌اید در برابر وزش باد حفاظت شوند.

۱۴-۲-۳-۶-۱۱ قالب ع ‌ایق ب ‌اید از نور خورشید، خرابی فیزیکی و شر ‌ایط جوی محافظت شود. اگر قالب ها تحت اثر نور اکسیده و زرد رنگ شده باشند، قبل از اتصال هر گونه ماده  ‌ای، ب ‌اید ل ‌ایه اکسید شده برداشته شود. همچنین، در صورت مرطوب شدن ع ‌ایق ها ب ‌اید پیش از استفاده، از خشک شدن آنها اطمینان حاصل کرد.

۱۵-۲-۳-۶-۱۱ به طور کلی دیواره ‌ای سیستم ساختمانی ICF ، ب ‌اید در برابر مواد آتش زا همچون روغن، بنزین و نفت به دقت مراقبت شوند و استفاده از تابلوی استعمال دخانیات ممنوعه در مجاورت محل نگهداری قالب ها الزامی است.

۱۶-۲-۳-۶-۱۱ وجود کپسول آتش نشانی به تعداد کافی در نزدیکی هر یک از محل های نگهداری قالب ها الزامی است.

۱۷-۲-۳-۶-۱۱ در مسیر انتقال بار توسط دیواره ‌ای باربر، نب ‌اید هیچ گونه انقطاعی وجود داشته باشد.

۱۸-۲-۳-۶-۱۱ اتصال پانل ها به یکدیگر به‌صورت عمودی یا افقی مجاز است.

۱۹-۲-۳-۶-۱۱ بر ‌ای ثابت نگاه داشتن فاصله دو ع ‌ایق و تامین ضخامت هسته بتنی، بلوکها و پانل ها ب ‌اید با استفاده از اتصالاتی از جنس پلاستیک با فولاد به یکدیگر متصل شوند.

۲۰-۲-۳-۶-۱۱ رابط ها می‌تواند از جنس پلی پروپیلن با دانسیته بالا، پلی است ‌ایرن منبسط شونده، پلی است ‌ایرن با مقاومت بالا، ورق گالوانیزه یا میلگرد، باشند.

۲۱-۲-۳-۶-۱۱ تعداد و ابعاد رابطها ب ‌اید تحمل باره ‌ای حین اجر ‌ای ناشی از عملیات بتن ریزی و بتن تازه را داشته باشد.

۲۲-۲-۳-۶-۱۱ سطح مقطع رابطها ب ‌اید کمتر از ۳ درصد سطح مقطع بتن مسلح باشد. در غیر  ‌این صورت، مقطع تضعیف شده دیوار ب ‌اید ملاک محاسبات قرار گیرد.

۲۳-۲-۳-۶-۱۱ مشخصات مقاومتی مصالح رابط در برابر آتش سوزی ب ‌اید مطابق ضوابط مباحث سوم و پنجم مقررات ملی ساختمان باشد.

۲۴-۲-۳-۶-۱۱ شکل هندسی و جنس رابطه  ‌ای قالب ب ‌اید در نقشه ها مشخص شود.

۲۵-۲-۳-۶-۱۱ چنانچه قسمتی از میلگردگذاری دیواره ‌ای ICF در محل کارخانه انجام شود، در طراحی و نقشه های سازه ب ‌اید  ‌این مساله به‌صورت تفکیک شده مشخص شود.

۲۶-۲-۳-۶-۱۱ دستور برش کاری ل ‌ایه ع ‌ایق در نواحی لازم، مانند مرز طبقات و نواحی حساس به حریق، ب ‌اید در نقشه ها مشخص شده باشد.

۲۷-۲-۳-۶-۱۱ هر نوع پوشش یا نم ‌ای ساختمان مجاز است و ب ‌اید توسط اتصالات مکانیکی استاندارد به هسته بتنی یا رابط قالبها مهار شود.

۲۸-۲-۳-۶-۱۱ حداقل ضخامت پوشش نم ‌ای مورد نیاز بر ‌ای سیستم ساختمانی ICF ب ‌اید مطابق نشریه ض-۶۸۲ مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی باشد و در هر حال نب ‌اید کمتر از ۱۵میلی متر در نظر گرفته شود.

۲۹-۲-۳-۶-۱۱ بر ‌ای اجر ‌ای اندود ب ‌اید از توری فلزی، رابیتس یا شبکه فولادی مناسب که در فواصل استاندارد به جداره بتنی متصل شده اند، استفاده شود و قبل از بتن ریزی دیوارها، ب ‌اید تمهیدات لازم جهت مهار توری، رابیتس یا شبکه فولادی به دیوار، توسط اتصالات مفتولی یا نظ ‌ایر آن در نظر گرفته شود.

۳۰-۲-۳-۶-۱۱ چنانچه اتصال پوشش نما به دیوار، از طریق رابطه ‌ای پلاستیکی باشد، حداکثر ارتفاع مجاز ساختمان ۲/۷ متر خواهد بود.

۳۱-۲-۳-۶-۱۱ رواداری های سیستم ساختمانی ICF ب ‌اید مطابق ضوابط رواداریه ‌ای دیوارها و دال های مبحث نهم مقررات ملی ساختمان باشد.

  • ۳۲-۲-۳-۶-۱۱ ملاحظات خاص استفاده از پلی است ‌ایرن

۱-۳۲-۲-۳-۶-۱۱ پلی است ‌ایرن ب ‌اید از نوع منبسط شونده کندسوز، مطابق با استاندارد ASTM و با ت ‌ایید مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی باشد.

۲-۳۲-۲-۳-۶-۱۱ انبار کردن پلی است ‌ایرن، با حجم بیش از ۶۰ مترمکعب مجاز نیست؛ در صورت نیاز به ذخیره سازی مقادیر بیشتر، ب ‌اید بین هر انبارش حداقل ۲۰ متر فاصله باشد.

۳-۳۲-۲-۳-۶-۱۱ بر ‌ای حفاظت از بلوک سقفی پلی است ‌ایرن و محافظت از تماس مستقیم هرگونه حریق احتمالی با آن، لازم است زیر سقف به وسیله پوشش مناسب مانند یک تخته گچی به ضخامت حداقل ۱۲/۵ میلی متر یا اندود گچ به ضخامت حداقل ۱۵ میلی متر محافظت شود.

۴-۳۲-۲-۳-۶-۱۱ محافظت از بلوک دیواری پلی است ‌ایرن ب ‌اید به وسیله پوشش مناسب به عمل  ‌اید.  ‌این پوشش می‌تواند یک تخته گچی با ضخامت ۱۲/۵ میلیمتر یا س ‌ایر مصالحی که بر اساس مدارک فنی مصوب و معتبر، از نظر مقاومت در برابر دم ‌ای بالا معادل آن عمل می کند، باشد.

۵-۳۲-۲-۳-۶-۱۱ پوشش محافظت کننده بلوکه ‌ای پلی است ‌ایرن ب ‌اید دار ‌ای اتصال مکانیکی به سازه باشد. اتصال مستقیم پوشش به پلی است ‌ایرن، به تنه ‌ایی، مجاز نیست.

۶-۳۲-۲-۳-۶-۱۱ دیواره ‌ای بین واحده ‌ای مستقل مانند دیوار بین آپارتمانه ‌ای مسکونی یا واحده ‌ای تجاری، اداری در هر ساختمان، ب ‌اید دار ‌ای مقاومت کافی در برابر آتش باشند. در  ‌این دیوارها ب ‌اید به‌صورت مناسب از مصالح حریق بند استفاده شود؛ به گونه  ‌ای که بلوکه ‌ای پلی است ‌ایرن در قسمت بین دو فض ‌ای مجاور پیوستگی نداشته باشند و از گسترش هر گونه حریق احتمالی بین دو فض ‌ایی که به وسیله دیوار مقاوم در برابر آتش از یکدیگر جدا شده اند، جلوگیری شود. بر ‌ای جزییات  ‌این ضوابط به نشریه ض-۶۸۲ مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی مراجعه شود.

۷-۳۲-۲-۳-۶-۱۱ به منظور تامین مقاومت کافی سقفها در مقابل آتش لازم است ل ‌ایه پلی است ‌ایرن در مرز سقف / کف هر طبقه قطع شود و بین طبقات امتداد نداشته باشد. در  ‌این قسمت ها، در صورت نیاز و بر ‌ای تامین مقاومت لازم ب ‌اید از مسدود کننده های آتش استفاده شود.

۸-۳۲-۲-۳-۶-۱۱ در مناطقی که در معرض خطر حمله حشرات موذی، مانند موریانه قرار دارد لازم است تمهیدات لازم بر ‌ای محافظت از ل ‌ایه پلی است ‌ایرن به عمل  ‌اید.

  • ۴-۶-۱۱ ساختمان های بتنی پیش ساخته

۱-۴-۶-۱۱ کلیات

در ساختمان های بتنی پیش ساخته، تمامی اجز ‌ای سازه‌ ‌ای و برخی از اجز ‌ای غیرسازه  ‌ای ساختمان از قطعات بتن پیش ساخته تولید شده در کارخانه تشکیل می‌شوند. قطعات بتنی پیش ساخته شامل تیر، ستون، سقف، دیوار، پله و نما می باشند. محدودیت ابعاد و وزن  ‌این قطعات به ظرفیت تجهیزات موجود بر ‌ای تولید، حمل و نصب قطعات پیش ساخته وابسته است. سازه های بتنی پیش ساخته از سیستمه ‌ای سازه‌ ‌ای مختلفی مانند قاب خمشی، دیوار باربر و سیستمه ‌ای دوگانه (ترکیبی) تشکیل می‌شود و سیستم مقاوم آنها در برابر باره ‌ای جانبی عبارتند از: دیوار برشی، قاب خمشی، ستون های T شکل یک سر گیردار و قاب‌ه ‌ای مهاربندی شده.

اتصالات در قطعات بتنی پیش ساخته از اهمیت بسیاری برخوردار می باشند. به طور کلی دو نوع اتصال خشک و تر بر ‌ای  ‌این قطعات وجود دارد. در اتصالات خشک، عمدتاً از مصالح فولادی با جوش یا پیچ و مهره استفاده می‌شود؛ در حالی که در اتصالات تر، گروت یا ملات به کار می رود. سازه پی ساختمان بتنی پیش ساخته می‌تواند به‌صورت پیش ساخته یا درجا با اتصال تر و خشک اجرا شود.

  • ۲-۴-۶-۱۱ الزامات ساختمان های بتنی پیش ساخته

۱-۲-۴-۶-۱۱ منظم بودن ساختمان در پلان و ارتفاع الزامی است.

۲-۲-۴-۶-۱۱ طراحی و اجر ‌ای ساختمان های بتنی پیش ساخته ب ‌اید مطابق با ضوابط بارگذاری و طراحی اجز ‌ای بتنی مندرج در مباحث ششم و نهم مقررات ملی ساختمان و با در نظر گرفتن کلیه شر ‌ایط اجر ‌ایی پروژه از جمله جابج ‌ایی، نصب و حمل صورت پذیرد.

۳-۲-۴-۶-۱۱ مقرون به صرفه ترین اندازه بر ‌ای قطعات پیش ساخته یک ساختمان، بزرگترین مقداری است که تمام محدودیته ‌ای زیر را تامین نم ‌اید:

– اندازه حاصل از پ ‌ایداری و تنشه ‌ای مجاز روی قطعات در حین جابج ‌ایی؛

– اندازه حاصل از محدودیته ‌ای وزن مجاز در حمل و نقل و نیز در تجهیزات نصب؛

– ظرفیت جرثقیل موجود در کارخانه و کارگاه پروژه؛

– فض ‌ای انبارش، شعاع چرخش کامیون و س ‌ایر محدودیته ‌ای موجود در کارگاهه ‌ای ساخت و نصب.

۴-۲-۴-۶-۱۱ تامین ضوابط دیافراگم صلب و همچنین پیوستگی و و یکپارچگی بر ‌ای کلیه سقفها الزامی است.

۵-۲-۴-۶-۱۱ طراحی و اجر ‌ای میل مهاره ‌ای سقفی مناسب در محل از اعض ‌ای پانلی سقف پیش ساخته به یکدیگر الزامی است.

۶-۲-۴-۶-۱۱ طراحی اتصالات ساختمان ه ای بتنی پیش ساخته ب ‌اید طبق ضوابط مباحث نهم و دهم مقررات ملی ساختمان و س ‌ایر مراجع معتبر انجام شود.

۷-۲-۴-۶-۱۱ اتصال سقف به قاب و دیوار ب ‌اید به‌صورت پیوسته و یکپارچه طراحی و اجرا گردد و میلگردگذاری لازم بر ‌ای  ‌این یکپارچگی، در محل اتصال انجام شود. همچنین تامین پیوستگی و یکپارچگی در محل اتصال تیر به ستون و اجر ‌ای میلگردگذاری لازم بر ‌ای  ‌این یکپارچگی، ضروری است.

۸-۲-۴-۶-۱۱ تامین اتصال قاب پیش ساخته ساده ساختمانی به دیوار برشی بتن‌آرمه ی در جا، ب ‌اید از طریق اتصال تیره ‌ای هم امتداد دیوار برشی با المان مرزی درجا صورت گیرد.

۹-۲-۴-۶-۱۱ در صورت تعبیه اعض ‌ای مرزی در دیواره ‌ای برشی بتن‌آرمه، ضروری است  ‌این اعضا به‌صورت درجا اجرا شوند و در نظر گرفتن ستون های پیش ساخته قاب، به‌عنوان اعض ‌ای مرزی مورد ت ‌ایید نیست.

۱۰-۲-۴-۶-۱۱ بر ‌ای تامین پ ‌ایداری قطعات پیش ساخته الحاقی به ساختمان مانند راه پله، جان پناه و … ب ‌اید تهمیدات لازم صورت پذیرد.

۱۱-۲-۴-۶-۱۱ طراحی و اجر ‌ای تیرچه در پیرامون بازشوها، الزامی است.

۱۲-۲-۴-۶-۱۱ رع ‌ایت ضوابط طراحی و اجر ‌ای سازه پی بر ‌ای ساختمان‌های بتنی پیش ساخته، ب ‌اید مطابق مباحث هفتم و نهم مقررات ملی ساختمان باشد.

۱۳-۲-۴-۶-۱۱ مشخصات کلیه میلگرده ‌ای فولادی به کار رفته در بتن ب ‌اید منطبق بر ضوابط مبحث نهم مقررات ملی ساختمان باشد.

۱۴-۲-۴-۶-۱۱ مشخصات مصالح و کیفیت بتن تولید شده ب ‌اید منطبق بر ضوابط مبحث نهم مقررات ملی ساختمان باشد.

۱۵-۲-۴-۶-۱۱ اندازه بزرگترین سنگ دانه مصرفی در قطعات بتن پیش ساخته نب ‌اید بیش از ۲۵ میلی متر باشد.

۱۶-۲-۴-۶-۱۱ اسلامپ بتن مصرفی در قطعات بتن پیش ساخته نب ‌اید بیش از ۱۵۰ میلی متر باشد.

۱۷-۲-۴-۶-۱۱ عمل آوری قطعات بتنی پیش ساخته تولید شده ب ‌اید به‌صورت تامین گرم ‌ایش از طریق بخار آب، شبکه لوله های آب داغ یا س ‌ایر شیوه های گرم ‌ایش باشد و با پوشش ع ‌ایق مناسب، میزان رطوبت و درجه حرارت در طول مدت عمل آوری کنترل شود.

۱۸-۲-۴-۶-۱۱ تمام اندازه ها و خواص مهندسی مقاطع فولادی به کار رفته در  ‌این سیستم، ب ‌اید مطابق ضوابط موجود در مبحث دهم مقررات ملی ساختمان باشد.

۱۹-۲-۴-۶-۱۱ در اتصالات پیچ و مهره  ‌ای قطعات بتنی پیش ساخته ب ‌اید از پیچ و مهره های استاندارد معمولی و پرمقاومت مطابق مشخصات تعیین شده در مبحث دهم مقررات ملی ساختمان استفاده شود.

۲۰-۲-۴-۶-۱۱ استفاده از اتصالات جوشی، پیچ و مهره، گلدانی و غلاف ملات / گروت اجز ‌ای باربر به سازه پی مجاز می باشد و ب ‌اید مطابق ضوابط مبحث نهم مقررات ملی ساختمان و س ‌ایر مراجع معتبر طراحی گردند.

۲۱-۲-۴-۶-۱۱ طول وصله های آرماتور در محل اتصالات تر ب ‌اید مطابق ضوابط مبحث نهم مقررات ملی ساختمان باشد.

۲۲-۲-۴-۶-۱۱ وصله ستونه ‌ای بتن مسلح پیش ساخته ب ‌اید در محلی که کمترین تنش موجود است، انجام شود.

۲۳-۲-۴-۶-۱۱ لازم است تمهیدات لازم جهت تحمل نیروی Uplift در اتصال ستون بال ‌ایی به ستون پ ‌ایینی صورت گیرد؛ مانند: دندانه دار کردن شیاره ‌ای تعبیه شده در بال ‌ای ستون پ ‌ایینی.

۲۴-۲-۴-۶-۱۱ در نظر گرفتن تمهیدات لازم در هنگام بتن ریزی در محل اتصال تیرها به ستونه ‌ای پیش ساخته بر ‌ای تامین کیفیت مناسب بتن ضروری است؛ مانند: ویبره مناسب.

۲۵-۲-۴-۶-۱۱ اتصالات ب ‌اید در برابر شر ‌ایط محیطی و آتش سوزی محافظت شوند.

۲۶-۲-۴-۶-۱۱ مدارک اختصاصی زیر ب ‌اید بر ‌ای اجر ‌ای ساختمان‌های بتنی پیش ساخته تهیه گردد:

– دستورالعمل حمل، انبار و نگهداری قطعات باتوجه‌به جوانب احتیاط حین اجرا؛

– معیاره ‌ای رد و پذیرش قطعه یا سیستم؛

– محدودیت باره ‌ای کارگاهی و حمل و نقل.

۲۷-۲-۴-۶-۱۱ نقشه های ساخت ب ‌اید با در نظر گرفتن جزییات کامل تهیه شود.

۲۸-۲-۴-۶-۱۱ نشانه های استفاده شده در نقشه های کارگاهی ب ‌اید طبق مراجع معتبر باشد.

۲۹-۲-۴-۶-۱۱ مدارک فنی نصب قطعات پیش ساخته ب ‌اید با در نظر گرفتن فر ‌ایند نصب تهیه شود.

۳۰-۲-۴-۶-۱۱ ب ‌اید به عملکرد قطعات در حین نصب توجه شود؛ به طوری که وقتی نسبت دهانه به عمق تیر بالا باشد، مقدار انحنا، خروج از محوریت و لرزش تیرها مورد توجه بیشتری قرار گیرند.

۳۱-۲-۴-۶-۱۱ نقاط مخصوص بر ‌ای بلند کردن قطعات از محل ساخت به محل اجرا ب ‌اید به گونه  ‌ای تعیین شوند که تنش قطعه در محدوده مجاز باقی بماند و قطعه در حین بلند کردن تراز باشد.

۳۲-۲-۴-۶-۱۱ بر ‌ای قطعات با هندسه نامتقارن یا مقطع ناقص ب ‌اید نقاط مکمل کمکی بر ‌ای بلند کردن قطعه در نظر گرفته شود.

۳۳-۲-۴-۶-۱۱ در صورتی که بخشی از قطعه دار ‌ای مساحت کوچک (مقطع کاهش یافته) یا کنسول های بزرگ باشد، اضافه کردن تقویت های فلزی سازه‌ ‌ای به پشت قطعه بر ‌ای فراهم کردن مقاومت اضافی لازم است..

۳۴-۲-۴-۶-۱۱ زمانی که زاویه زنجیر کوچک است، بهتر است از تیر شاهین (بخشی)، دو عدد جرثقیل یا س ‌ایر لوازمی که زاویه زنجیر را افز ‌ایش می دهد، استفاده شود.

۳۵-۲-۴-۶-۱۱ علاوه بر لنگر خمشی طولی، ممکن است لنگر خمشی عرضی ناشی از موقعیت نقاط اتصال بلند کننده باتوجه‌به ابعاد عرضی  ‌ایجاد شود.

۳۶-۲-۴-۶-۱۱ رع ‌ایت تمهیدات لازم مناسب با شر ‌ایط مختلف اقلیمی و محیطه ‌ای خورنده  ‌ایران الزامی است.

۳۷-۲-۴-۶-۱۱ رواداری های حمل و نصب قطعات بتنی پیش ساخته ب ‌اید طبق مراجع معتبر رع ‌ایت شود.

  • ۵-۶-۱۱ روش تیلت- آپ

۱-۵-۶-۱۱ کلیات

تیلت- آپ به‌عنوان یک روش اجرا بر ‌ای دیواره ‌ای باربر و غیرباربر شناخته می‌شود. در  ‌این روش، دیوارها در مجاورت محل نصب، به‌صورت خوابیده، ساخته و سپس، توسط جرثقیل برپا و در ج ‌ای خود نصب می‌شوند. از  ‌این رو، نقاط قوت  ‌این روش، بهره گیری از مز ‌ای ‌ای پیش ساخته سازی، کاهش قابل ملاحظه هزینه قالب بندی و حذف مرحله انتقال قطعات از محل ساخت به محل اجرا است.

کار ‌ایی  ‌این روش بر ‌ای پلان های منظم موجب شده است که اغلب در ساختمان هایی با کاربری اداری، تجاری و انبار استفاده شود. دیواره ‌ای ساخته شده با  ‌این روش، عموما بتن‌آرمه هستند.

  • ۲-۵-۶-۱۱ الزامات طراحی و اجر ‌ای ساختمانه ‌ای بتن‌آرمه با شیوه تیلت-آپ

۱-۲-۵-۶-۱۱ حداکثر ارتفاع قابل ساخت با روش تیلت-آپ ۱۳ متر است.

۲-۲-۵-۶-۱۱ استفاده از روش تیلت- آپ بر ‌ای دیواره ‌ای باربر ساختمان‌ه ‌ای متعلق به گروه خطر پذیری ۱، ۲ و ۳ در مناطق لرزه خیز با خطر نسبی خیلی زیاد ممنوع است.

۳-۲-۵-۶-۱۱ کاربرد سقفه ‌ای غیرصلب (انعطاف پذیر) در روش تیلت- آپ مجاز نیست؛ مگر  ‌اینکه سقف ها پوششی باشند.

۴-۲-۵-۶-۱۱ طراحی دیواره ‌ای تیلت-آپ ب ‌اید مطابق با ضوابط بارگذاری و طراحی اجز ‌ای بتنی مندرج در مباحث ششم و نهم مقررات ملی ساختمان و نیز نشریه ACI 551.2R و با در نظر گرفتن کلیه شر ‌ایط اجر ‌ایی پروژه از جمله برپاسازی و نصب صورت پذیرد.

۵-۲-۵-۶-۱۱ مقرون به صرفه ترین ابعاد دیوار، بزرگترین آن، باتوجه‌به محدودیت های زیر است:

– مساحت محوطه ساخت؛

– اندازه حاصل از پ ‌ایداری و تنش های مجاز روی دیوار در حین برپاسازی؛

– ظرفیت جرثقیل موجود در کارگاه پروژه؛

– ظرفیت تجهیزات نصب و اتصالات؛

– س ‌ایر محدودیت های موجود در کارگاه بر ‌ای ساخت و نصب.

۶-۲-۵-۶-۱۱ استفاده از اتصالات جوشی، پیچ و مهره، گلدانی و غلاف ملات / گروت دیواره ‌ای باربر به سازه پی مجاز است و ب ‌اید مطابق ضوابط مبحث نهم مقررات ملی ساختمان و س ‌ایر مراجع معتبر، طراحی گردند.

۷-۲-۵-۶-۱۱ هنگامی که از روش تیلت-آپ، بر ‌ای دیوار ح ‌ایل استفاده می‌شود، اتصال دیوار و دال بتن‌آرمه ب ‌اید از دوران دیوار بر اثر فشار خاک جلوگیری کند.

۸-۲-۵-۶-۱۱ اگر دو یا چند پانل دیواری در مجاورت یکدیگر قرار گیرند،  ‌این پانل ها ب ‌اید در محل هایی که اتصال آنها از نظر پ ‌ایداری سازه‌ ‌ای در برابر باره ‌ای وارد بر سازه، اهمیت دارند، با اتصال جوشی به یکدیگر متصل شوند.

۹-۲-۵-۶-۱۱ در مواردی که اتصال پانل های دیوار به یکدیگر، به لحاظ مقاومت در برابر لنگر واژگونی لازم باشد، ب ‌اید پانل ها دو به دو و حداکثر در گروه های سه ت ‌ایی در صفحه به هم متصل شوند. در  ‌این صورت، ب ‌اید آرماتوره ‌ای افقی اضافه  ‌ای بر ‌ای کنترل ترکه ‌ای عرضی تعبیه شود.

۱۰-۲-۵-۶-۱۱ رع ‌ایت تمهیدات لازم بر ‌ای اتصالات، متناسب با شر ‌ایط مختلف اقلیمی و محیطه ‌ای خورنده الزامی است.

۱۱-۲-۵-۶-۱۱ در مواردی که بتن به‌صورت نم ‌ایان قرار خواهد گرفت، سنگدانه های مصرفی بر ‌ای برآورده نمودن الزامات دوام ب ‌اید خواص مربوط به سلامت سنگدانه، مقاومت در برابر چرخه های یخ زدن و آب شدن و در صورت نیاز، مقاومت در برابر باران های اسیدی را داشته باشد.

۱۲-۲-۵-۶-۱۱ جزییات اجر ‌ایی ب ‌اید مطابق نشریه ACI 551.IR باشد.

۱۳-۲-۵-۶-۱۱ پیش بینی تمهیدات  ‌ایمنی لازم، به هنگام برپاسازی دیوارها با جرثقیل، الزامی است.

۱۴-۲-۵-۶-۱۱ استفاده از تیر شاهین (پخشی)، بر ‌ای برپاسازی قطعه الزامی است.

۱۵-۲-۵-۶-۱۱ مدارک فنی نصب ب ‌اید با در نظر گرفتن فر ‌ایند نصب تهیه شود.

  • 6-6-11 ساختمان‌ه ‌ای نیمه پیش ساخته با صفحات بتن پاششی سه بعدی (3D پانل)

۱-۶-۶-۱۱ کلیات

ساختمان‌ه ‌ای نیمه پیش ساخته با صفحات بتن پاششی سه بعدی که به 3D پانل مشهورند، متشکل از یک شبکه خرپ ‌ای فض ‌ایی از میلگرده ‌ای ساده، یک ل ‌ایه پلی است ‌ایرن به ضخامت ۴۰ تا ۹۰ میلی متر و دو ل ‌ایه بتن پاششی در طرفین است. شبکه خرپ ‌ای فض ‌ایی، از اتصال شبکه های فولادی ساخته شده به روش جوش نقطه  ‌ای اتوماتیک، توسط میلگرده ‌ای مورب حاصل می‌شود. در  ‌این سیستم، بازشوها در زمان تولید در کارخانه یا پیش از نصب، تعبیه و تقویت های لازم با استفاده از شبکه فولادی انجام میشود.

لازم است پانل ها بر ‌ای تحمل برش و خمش وارده در سقف و تحمل بار محوری و برش عرضی در دیوارها طراحی شوند و جزییات لازم بر ‌ای یکپارچه نمودن اجز ‌ای سیستم به دقت مورد توجه قرار گیرند. در  ‌این پانل ها، ل ‌ایه پلی است ‌ایرن علاوه بر نقش قالب بندی، در ع ‌ایق کاری حرارتی نیز، موثر است. پانل های 3D در قطعاتی با عرض یک متر و طول سه متر در کارخانه تولید می‌شوند و پس از حمل به کارگاه و اجر ‌ای زیرسازی مناسب، در موقعیت خود قرار داده و به یکدیگر متصل می‌شوند. پس از اجر ‌ای تاسیسات برقی و مکانیکی لازم، دو سمت پانل ها با بتن ریزدانه، بتن پاشی می‌شود. از نقاط ضعف  ‌این سیستم می توان موارد زیر را برشمرد:

مشکل اجرا در محل های بادخیز، ترد بودن فولاده ‌ای پیش کشیده، دشواری رع ‌ایت رواداری ها به هنگام نصب و شاقول کردن پانل ها، دشواری کنترل ضخامت بتن پاشیده، عدم دست یافتن به مقاومت های بال ‌ای بتن، امکان  ‌ایجاد خوردگی در شبکه فولادی، عدم امکان دسترسی بر ‌ای تعمیر یا اصلاح مسیر تاسیساتی .

  • 2-6-6-11 الزامات ساختمانه ‌ای نیمه پیش ساخته با 3D پانل

۱-۲-۶-۶-۱۱ پانل ها ب ‌اید در محیطه ‌ای دور از تابش مستقیم اشعه خورشید، بارش باران، رطوبت، تغییرات حرارتی شدید و عوامل مخرب محیطی نگهداری شوند.

۲-۲-۶-۶-۱۱ پانل ها ب ‌اید دور از مواد آتش زا یا حلال مانند هیدروکربنها نگهداری شود و از حرارت مستقیم نیز مصون ماند.

۳-۲-۶-۶-۱۱ انبار کردن پلی است ‌ایرن، با حجم بیش از ۶۰ مترمکعب مجاز نیست؛ در صورت نیاز به ذخیره سازی مقادیر بیشتر، ب ‌اید بین هر انبارش حداقل ۲۰ متر فاصله باشد.

۴-۲-۶-۶-۱۱ هسته ع ‌ایق ب ‌اید پلی است ‌ایرن منبسط شونده از نوع کندسوز با حداقل چگالی اسمی 15kg/m۳، مطابق استاندارد ASTM و با ت ‌ایید از مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی باشد.

۵-۲-۶-۶-۱۱ ل ‌ایه پلی است ‌ایرن ب ‌اید در محل کف اسقف قطع شود و بین طبقات امتداد نداشته باشد. هرگونه امتداد قائم ل ‌ایه پلی است ‌ایرن در دیواره ‌ای خارجی، شفته ‌ای پلکان، آسانسور و نظ ‌ایر آنها نیز، ب ‌اید در محل کف/سقف قطع شود.

۶-۲-۶-۶-۱۱ هرگونه سوراخ یا گشودگی  ‌ایجاد شده درون دیوار ب ‌اید آتش بندی شود.

۷-۲-۶-۶-۱۱ هرگونه عملیات جوشکاری در نزدیکی پانل های بتن پاشی نشده که احتمال آسیب رسانی به پانل داشته باشد، ب ‌اید با رع ‌ایت تمهیدات ویژه و با نظارت دقیق انجام شود.

۸-۲-۶-۶-۱۱ از بارگذاری یا اقداماتی نظیر راه رفتن روی پانل ها ب ‌اید اجتناب شود.

۹-۲-۶-۶-۱۱ نگهداری و انبار پانل ها روی یکدیگر ب ‌اید به نحوی باشد که جوش شبکه و مفتولها آسیب نبیند.

۱۰-۲-۶-۶-۱۱ در هنگام بارگیری، باراندازی یا حمل و نقل پانل ها ب ‌اید اقدامات لازم بر ‌ای جلوگیری از تابیدگی و خمیدگی آنها به عمل  ‌اید.

۱۱-۲-۶-۶-۱۱ رع ‌ایت مشخصات بتن پاششی، طبق  ‌ایین نامه بتن  ‌ایران الزامی است.

۱۲-۲-۶-۶-۱۱ ضخامت بتن پاششی در هر طرف نب ‌اید از ۴۰ میلی متر کمتر و از ۷۰ میلی متر بیشتر باشد.

۱۳-۲-۶-۶-۱۱ حداقل تنش تسلیم فولاد شبکه جوش ۲۴۰ مگاپاسکال و حداقل قطر آن ۳ میلی متر است.

۱۴-۲-۶-۶-۱۱ تمهیدات لازم در شر ‌ایط اقلیمی مختلف بر ‌ای بتن مسلح مانند کاربرد فولاد گالوانیزه و نیز بتن مقاوم در محیط خورنده، ب ‌اید طبق مبحث نهم مقررات ملی ساختمان لحاظ شود.

۱۵-۲-۶-۶-۱۱ ضخامت هسته ع ‌ایق در پانل های دیواری ب ‌اید حداقل ۴۰ میلی متر و به تناسب آن، فاصله شبکه های جوش شده از یکدیگر ب ‌اید حداقل ۸۰ میلی متر باشد.

۱۶-۲-۶-۶-۱۱ ضخامت هسته ع ‌ایق در پانل های سقفی ب ‌اید حداقل ۶۰ میلی متر و به تناسب آن، فاصله شبکه های جوش شده از یکدیگر ب ‌اید حداقل ۱۰۰ میلی متر باشد.

۱۷-۲-۶-۶-۱۱ پلان ساختمان ب ‌اید نسبت به محوره ‌ای اصلی بنا، متقارن و ساختمان در ارتفاع، منظم باشد.

۱۸-۲-۶-۶-۱۱ حداکثر ارتفاع مجاز ساختمان، مشروط به اجر ‌ای کلاف های افقی و قائم، ۱۰ متر و در غیر  ‌این صورت، ۷/۲ متر از تراز پ ‌ایه است.

۱۹-۲-۶-۶-۱۱ از  ‌ایجاد اختلاف سطح در کف ها ب ‌اید خودداری شود.

۲۰-۲-۶-۶-۱۱ ارتفاع مجاز هر طبقه بدون کلاف میانی ب ‌اید به ۴ متر محدود شود. در صورت افز ‌ایش ارتفاع از  ‌این مقدار لازم است یک کلاف میانی منظور گردد. در هر حال، ارتفاع هر طبقه نب ‌اید از ۶ متر بیشتر شود.

۲۱-۲-۶-۶-۱۱ انتخاب انواع ترکیبات بار و همچنین، کنترل سازه در مقابل بار باد ب ‌اید مطابق مبحث ششم مقررات ملی ساختمان انجام شود.

۲۲-۲-۶-۶-۱۱ طرح لرزه  ‌ای ب ‌اید بر اساس استاندارد ۲۸۰۰ صورت پذیرد.

۲۳-۲-۶-۶-۱۱ حداکثر دهانه باربر ثقلی در سقف ۵ متر، حداکثر طول آزاد دیوار ۶ متر و حداکثر ارتفاع خالص پانل های دیواری ۳/۲  متر است.

۲۴-۲-۶-۶-۱۱ لازم است کف ‌ایت مقاومت پانل های غیرباربر در برابر باره ‌ای غیرمتعارف احتمالی نظیر ضربه، متناسب با شر ‌ایط بهره برداری مورد بررسی قرار گیرند.

۲۵-۲-۶-۶-۱۱ در مسیر انتقال نیروی جانبی از سازه پانلی به زمین، نب ‌اید انقطاعی وجود داشته باشد.

۲۶-۲-۶-۶-۱۱ در هر دیوار پانلی، سطح بازشوها نب ‌اید از ۳۳ درصد سطح کامل دیوار بیشتر باشد.

۲۷-۲-۶-۶-۱۱ فاصله بازشوها تا کناره های دیوار ب ‌اید حداقل ۷۵۰ میلی متر در نظر گرفته شود.

۲۸-۲-۶-۶-۱۱ در اطراف بازشوها ب ‌اید حداقل به اندازه مساحت معادل مفتول های قطع شده از پانل در هر راستا، به‌صورت فولاد متمرکز در همان راستا، در دو طرف بازشو قرار داده شود. همچنین، در گوشه های بازشو ب ‌اید آرماتور تقویتی مورب با رع ‌ایت طول مهاری تعبیه شود.

۲۹-۲-۶-۶-۱۱ س ‌ایر تمهیدات لازم در مورد بازشوها ب ‌اید بر اساس مبحث نهم مقررات ملی ساختمان لحاظ شود.

۳۰-۲-۶-۶-۱۱ آثار ناشی از لاغری ب ‌اید در طراحی پانل های بابر لحاظ گردد.

۳۱-۲-۶-۶-۱۱ در طبقه هایی که به دل ‌ایل معماری تعدادی از دیواره ‌ای آن حذف می‌شود، نب ‌اید نسبت سطح مقطع دیواره ‌ای باربر پانلی آن طبقه به سطح مقطع دیواره ‌ای باربر پانل طبقه فوقانی، بدون در نظر گرفتن دیوار قسمت فوقانی بازشوها، از ۷۰٪ کمتر باشد.

۳۲-۲-۶-۶-۱۱ احداث کنسول های بیشتر از یک متر مجاز نیست.

۳۳-۲-۶-۶-۱۱ طراحی جزییات قرار گیری میلگرده ‌ای مورد نیاز، ب ‌اید مانند سازه های بتن‌آرمه معمولی باشد و مطابق با ضوابط مبحث نهم مقررات ملی ساختمان صورت پذیرد.

۳۴-۲-۶-۶-۱۱ مهار و وصله میلگردها و شبکه جوش شده ب ‌اید مطابق ضوابط مبحث نهم مقررات ملی ساختمان باشد.

۳۵-۲-۶-۶-۱۱ در دیوارها، پوشش بتن پاششی روی شبکه جوش شده یا میلگردها نب ‌اید کمتر از ۱۵ میلی متر باشد.

۳۶-۲-۶-۶-۱۱ آرماتوره ‌ای انتظار سازه پی، ب ‌اید ب ‌اید در فاصله بین ل ‌ایه ع ‌ایق و شبکه فولادی پانل قرار گرفته و به سمت شبکه فولادی متم ‌ایل باشند.

۳۷-۲-۶-۶-۱۱ نقشه های محاسباتی، اجر ‌ایی و کارگاهی ب ‌اید مطابق مندرجات  ‌این بخش و نیز الزامات مبحث نهم مقررات ملی ساختمان، به تناسب سازه مورد نظر تهیه شوند.

۳۸-۲-۶-۶-۱۱ باتوجه‌به نوع پانل تولیدی، لازم است جزییات اتصال سقف به دیوار، سقف به بازشوها و دیوار به دیوار در حالات مختلف (کنج، کنار هم، سپری و صلیبی) به‌صورت پارامتریک، در قالب یک دفترچه با عنوان “دفترچه جزییات اتصالات” ارائه شود.

۳۹-۲-۶-۶-۱۱ در صورت استفاده از سیستم تاسیسات مکانیکی توکار، لازم است لوله های مربوطه، از جنس پلیمری باشد.

۴۰-۲-۶-۶-۱۱ اگر از پانل های سقفی استفاده شود، لازم است نصب پانل های سقف پیش از اتمام بتن پاشی دیوارها انجام شود.

۴۱-۲-۶-۶-۱۱ بر ‌ای اجر ‌ای پانل های سقفی، ب ‌اید فاصله ۲۰ میلی متری بین پشت بند و شبکه جوش شده رع ‌ایت شود و نب ‌اید به شبکه جوش شده بچسبد.

۴۲-۲-۶-۶-۱۱ در پانل های سقفی ب ‌اید خیز منفی به مقدار نیم درصد طول دهانه در وسط دهانه تیرها رع ‌ایت شود.

۴۳-۲-۶-۶-۱۱ فاصله حداکثر بر ‌ای شمع ها در طول تیرچه های بین پانل های سقف ۱/۵ متر است.

۴۴-۲-۶-۶-۱۱ آزم ‌ایش های پیش از بتن پاشی

۱-۴۴-۲-۶-۶-۱۱ قبل از شروع عملیات بتن پاشی در کارگاه، ب ‌اید جعبه های آزم ‌ایشی چوبی یا فلزی به ابعاد ۱۰۰×۶۰۰×۶۰۰ میلی متر بر ‌ای اخذ نمونه های آزم ‌ایش از بتن پاششی، توسط پرسنل کارگاه و تحت نظر دستگاه نظارت تهیه شود.

۲-۴۴-۲-۶-۶-۱۱ به از ‌ای هر مخلوط نمونه، هر وضعیت بتن پاشی (افقی یا سربالا) و هر اپراتور بتن پاش، ب ‌اید حداقل یک جعبه آزم ‌ایشی در نظر گرفته شود که نصف جعبه با شبکه جوش شده پانل، مشابه شر ‌ایط واقعی، شبکه بندی شود.

۳-۴۴-۲-۶-۶-۱۱ از هر جعبه آزم ‌ایش ب ‌اید ۶ نمونه مغزه گیری انجام شود که ۳ نمونه با شبکه فولادی و ۳ نمونه بدون آن باشد.

۴-۴۴-۲-۶-۶-۱۱ به از ‌ای هر ۵۰ مترمکعب بتن پاششی یا هر ۵ روز بتن پاشی، یک جعبه آزم ‌ایشی لازم است.

۵-۴۴-۲-۶-۶-۱۱ زمانی بتن پاششی، از نظر مقاومت قابل قبول تلقی می‌شود که متوسط مقاومت فشاری سه مغزه حداقل برابر ۰/۸۵ مقاومت مشخصه طرح باشد و همچنین مقاومت هیچ یک از مغزه ها کمتر از ۰/۷۵ مقاومت مشخصه طرح نباشد. بر ‌ای کنترل دقت نت ‌ایج می توان مغزه گیری را تکرار نمود.

۶-۴۴-۲-۶-۶-۱۱ بر ‌ای سهولت در نتیجه گیری و تسریع در کار می توان به همراه بتن پاشی جعبه ها، ۶ آزمونه استوانه  ‌ای استاندارد از بتن پاششی گرفته شود و نت ‌ایج مقاومت آزمونه ها با مغزه های اخذشده از جعبه ها مق ‌ایسه و کالیبره گردد. معیار کیفی مغزه ها ب ‌اید مطابق با ضوابط نشریه ۳۸۵ سازمان برنامه و بودجه باشد.

۴۵-۲-۶-۶-۱۱ مصالح برگشتی بتن پاششی نب ‌اید مورد استفاده مجدد در بتن پاشی پانل های باربر قرار گیرند.

۴۶-۲-۶-۶-۱۱ استفاده از روش های دستی در اجر ‌ای بتن پاششی مجاز نیست.

۴۷-۲-۶-۶-۱۱ فشار دستگاه بتن پاش یا کمپرسور ب ‌اید به حدی باشد که بتن پاششی با فشاری در محدوده ۵ تا ۸ بار (اتمسفر) از پاشنده به سوی سطح، خارج شود.

۴۸-۲-۶-۶-۱۱ در عملیات بتن پاشی نب ‌اید به دلیل نصب قرنیز، ضخامت بتن پاششی پ ‌ایین دیوار کم شود.

۴۹-۲-۶-۶-۱۱ لازم است بتن پاشی دیوارها از پ ‌ایین به سمت بال ‌ای دیوار صورت گیرد.

۵۰-۲-۶-۶-۱۱ به منظور توزیع یکنواخت بتن پاششی و جلوگیری از گلوله و انباشته شدن مصالح، لازم است، پاشنده تا حد امکان، عمود بر سطح دیوار قرار داده شود و حرکت آن به‌صورت یکنواخت با الگوی دوار کوچک، حول محور پاشنده باشد. در موقعیت هایی که به لحاظ شر ‌ایط معماری یا اجر ‌ایی،  ‌این موضوع میسر نباشد، دهانه پاشنده نب ‌اید کمتر از ۴۵ درجه از سطح کار، زاویه بگیرد.

۵۱-۲-۶-۶-۱۱ بتن پاشی نب ‌اید به کنج ختم شود؛ بر ‌ای عملیات بتن پاشی داخل کنج ها، ب ‌اید پاشش در راست ‌ای نیمساز کنج انجام شود.

۵۲-۲-۶-۶-۱۱ بر ‌ای تامین پ ‌ایداری قائم پانل های دیواری به منظور بتن پاشی، لازم است در فاصله ۸۰۰ تا ۱۰۰۰ میلی متری از بال ‌ای دیوار، از پشت بنده ‌ای افقی مناسب استفاده شود.

۵۳-۲-۶-۶-۱۱ پلی است ‌ایرن پانل های دیوار ب ‌اید به نحوی در ج ‌ای خود ثابت نگه داشته شوند که در اثر فشار حاصل از پاشش بتن، جابجا نشوند.

۵۴-۲-۶-۶-۱۱ رواداری های ابعادی پانل ها ب ‌اید مطابق جدول ۱۱-۶-۱ باشد.

۵۵-۲-۶-۶-۱۱ رواداری های اجر ‌ای پانل ها ب ‌اید مطابق جدول ۱۱-۶-۲ در نظر گرفته شود.

جدول ۱۱-۶-۱ رواداری های ابعادی پانلها
ردیف مورد واحد پانل سقفی

 

پانل دیواری
باربر غیر باربر
۱ فاصله قطر پانل میلی متر ۱۰ ±فاصله اسمی ۱۰ ±فاصله اسمی ±۵ فاصله اسمی
۲ ضخامت ل ‌ایه ع ‌ایق میلی متر ±۵ ضخامت اسمی ±۵ ضخامت اسمی ۵ ± ضخامت اسمی
۳ * قطر مفتول ها میلی متر ۰/۱ ± ۳/۵ ۰/۱ ± ۳/۵ ۰/۱ ± ۲/۵
۴ ابعاد چشمه میلی متر ۵ ± ۸۰ ۵ ± ۸۰ ۵ ± ۸۰
۵ ** زاویه بین مفتول های طولی و عرضی درجه ۰/۵ ± ۹۵ ۰/۵ ± ۹۵ ۰/۵ ± ۹۵
۶ طول مفتول عرضی میلی متر ۳-طول اسمی ۳-طول اسمی ۳-طول اسمی
۷ طول برش گیرها میلی متر ۳-طول اسمی ۳-طول اسمی ۳- طول اسمی
۸ قطر برش گیرها میلی متر ۰/۱ ± ۳/۵ ۰/۱ ± ۳/۵
۹ زاویه برش گیرها درجه ۰/۵+زاویه اسمی ۰/۵+زاویه اسمی ۰/۵+ زاویه اسمی
۱۰ تاب برش گیرها میلی متر ۱/۵ ۱/۵ ۱/۵
با ابعاد و اندازه های مندرج در  ‌این جدول، رع ‌ایت رواداری ها الزامی است.

* حداقل قطر مفتول ۳/۵ میلی متر می باشد و در صورت استفاده از مفتول هایی با قطر کمتر، ب ‌اید محاسبات سازه‌ ‌ای و مستدل انجام گردد.

**  ‌این رواداری بر ‌ای پانل در طول ۳ متر می باشد.

 

جدول ۱۱-۶-۲ رواداری های اجر ‌ای پانل‌ها
ردیف شرح رواداری
۱ انحراف از امتداد قائم الف در لبه و سطح دیوارها، نبش و کنج ها ۵ میلی متر در هر ۳ متر طول
حداکثر ۲۰ میلی متر در کل طول
ب بر ‌ای گوشه نم ‌ایان دیوارها، درزه ‌ای کنترل، شیارها و دیگر خطوط برجسته نم ‌ایان مهم ۵ میلی متر در هر ۶ متر طول
حداکثر ۱۰ میلی متر در کل طول
۲ انحراف از سطوح یا ترازه ‌ای مشخص شده در نقشه ها الف در سطح زیرین دال ها، سقف ها، سطح زیرین تیرها، نبش ها و کنج ها قبل از برچیدن ح ‌ایل ها ۱۰ میلی متر در هر دهانه یا  ۶ متر طول
حداکثر ۲۰ میلی متر در کل طول
ب در نعل درگاه ها، زیر سری ها، جان پناه های نم ‌ایان در شیاره ‌ای افقی و دیگر خطوط برجسته نم ‌ایان و مهم ۲۵ میلی متر در هر ۶ متر طول
حداکثر ۱۰ میلی متر در کل طول
۳ انحراف دیوارها و تیغه های جداکننده از موقعیت مشخص شده در پلان ساختمان در هر دهانه ۱۰ میلی متر
در هر شش متر طول ۱۰ میلی متر
حداکثر در کل طول ۲۰ میلی متر
۴ انحراف از اندازه موقعیت بازشوه ‌ای واقع در کف، دیوار و غلاف ها ۶ ± میلی متر
۵ اختلاف ضخامت دال ها و دیوارها الف درجهت نقصانی ۱ میلی متر
ب در جهت اضافی ۵ میلی متر
۶ پی ها الف اختلاف اندازه ها در پلان نقصانی ۱۲ میلی متر
اضافی ۵۰ میلی متر
ب جابج ‌ایی یا خروج از مرکز دو عدد عرض سازه پی در امتداد طول مورد نظر مشروط بر آنکه بیش از ۵۰ میلی متر نباشد
پ ضخامت کاهش ضخامت نسبت به آنچه تعیین شده است ۵ درصد
افز ‌ایش ضخامت نسبت به آنچه تعیین شده محدودیتی ندارد

 

  • ۷-۶-۱۱ ساختمانه ‌ای بتن‌آرمه درجا به شیوه قالب های تونلی

۱-۷-۶-۱۱ کلیات

سیستم موسوم به تونلی، فقط در انبوه سازی ها استفاده می‌شود و از نوع سیستم دیوار باربر و سقف بتنی است. از آنج ‌ایی که سقف و دیوارها به‌صورت سلولی و هم زمان، آرماتوربندی، قالب بندی و بتن ریزی می‌شوند،  ‌این سیستم به تونلی شهرت یافته است. با  ‌این شیوه اجرا، ضمن افز ‌ایش سرعت و کیفیت، عملکرد سازه‌ ‌ای و رفتار لرزه  ‌ای مجموعه سازه، به لحاظ یکپارچگی اعضا و اتصالات آنها، به نحو چشمگیری بهبود می یابد.

قالب ها به‌صورت یکپارچه، بسته و باز می‌شوند. خروج قالب های تونلی، پس از بتن ریزی دیوار و سقف و گیرش اولیه بتن، با فاصله دادن قالب ها از جداره ‌ای بتن ریزی شده و با حرکت افقی روی چرخ یا غلطک صورت می گیرد. جداره ‌ایی که با استفاده از  ‌این روش اجرا می‌شوند، جداره ‌ای اصلی داخلی و بعضی جداره های جانبی هستند. تجربه زلزله های گذشته، عموما رفتار مناسب سازه  ‌این ساختمان ها را نشان داده است. بر ‌ای افز ‌ایش سهولت و سرعت اجرا، اجز ‌ای غیرسازه  ‌ای مانند دیواره ‌ای جداکننده، پله ها و پانل های نما به‌صورت پیش ساخته در نظر گرفته و پس از تکمیل سازه اصلی، به آن متصل می‌شوند.

با به کار گیری مدیریت کیفیت جامع و استفاده از فناوری های روز در تسریع گیرش و ازدیاد مقاومت بتن می توان سرعت اجرا را به میزان چشمگیری افز ‌ایش داد. از مع ‌ایب  ‌این روش، محدودیت در طراحی معماری است. در ساختمانه ‌ای اجراشده به روش تونلی، ابتدا آرماتوربندی و تعبیه مسیره ‌ای تاسیسات برقی در دیوارها انجام می‌شود و هم زمان با  ‌این اقدامات، قالب بندی بازشوه ‌ای مورد نیاز بر ‌ای تاسیسات، در و پنجره اجرا می‌شود. اجر ‌ای جداره های بتنی پرداخت شده، نیاز به نازک کاری بر روی سطوح آنها را برطرف می کند.

  • ۲-۷-۶-۱۱ الزامات طراحی و اجر ‌ای ساختمانه ‌ای بتن‌آرمه درجا با شیوه قالبه ‌ای تونلی

۱-۲-۷-۶-۱۱ مبانی کلی طراحی  ‌این سیستم، مطابق با ساختمانه ‌ای بتن مسلح از نوع دیوار باربر است.

۲-۲-۷-۶-۱۱ اجر ‌ای  ‌این سیستم در کلیه پهنه های لرزه خیزی  ‌ایران حداکثر تا ۵۰ متر از تراز پ ‌ایه بلامانع است.

۳-۲-۷-۶-۱۱ بارگذاری و طرح سازه‌ ‌ای  ‌این روش ب ‌اید به ترتیب، بر اساس مباحث ششم و نهم مقررات ملی ساختمان انجام گیرد.

۴-۲-۷-۶-۱۱ رع ‌ایت ضوابط مربوط به شکل پذیری زیاد متناسب با لرزه خیزی مناطق مختلف  ‌ایران الزامی است.

۵-۲-۷-۶-۱۱ حداکثر ارتفاع خالص ۳ متر (بدون احتساب ضخامت سقف) و حداقل ضخامت ۱۵۰ میلی متر بر ‌ای دیواره ‌ای هر طبقه در  ‌این سیستم مجاز است.

۶-۲-۷-۶-۱۱ سطح مقطع اسمی دیواره ‌ای سازه‌ ‌ای در هر جهت ب ‌اید حداقل ۳% سطح زیربن ‌ای طبقه باشد.

۷-۲-۷-۶-۱۱ سطح مقطع اسمی دیواره ‌ای سازه‌ ‌ای یک جهت ب ‌اید حداقل ۸۰ درصد جهت دیگر باشد.

۸-۲-۷-۶-۱۱ رع ‌ایت حداقل مقاومت فشاری نمونه استوانه  ‌ای ۲۵ مگاپاسکال بر ‌ای بتن سازه‌ ‌ای و حداقل تنش تسلیم ۴۰۰ مگاپاسکال بر ‌ای فولاد الزامی است.

۹-۲-۷-۶-۱۱ در نظر گرفتن ملاحظات لازم در پلان معماری بر ‌ای بستن و باز کردن قالب های تونلی ضروری است.

۱۰-۲-۷-۶-۱۱ قالب برداری ب ‌اید با تامین ضوابط پ ‌ایه موقت، طبق مراجع معتبر انجام شود.

۱۱-۲-۷-۶-۱۱ استفاده از مواد افزودنی (روان کننده، فوق روان کننده و افزودنی های تسریع کننده گیرش بتن) ب ‌اید مطابق مقررات ملی ساختمان یا س ‌ایر مراجع معتبر باشد؛ همچنین، نوع و میزان مصرف آنها ب ‌اید بر مبن ‌ای مشخصات اجر ‌ایی و اقلیمی محل پروژه انتخاب گردد.

۱۲-۲-۷-۶-۱۱ لحاظ کردن جزییات دقیق مسیر و محل نصب کلیه اقلام تاسیسات برقی و مکانیکی در مرحله طراحی و اجرا ضروری است.

۱۳-۲-۷-۶-۱۱ در نظر گرفتن تمهیدات و تجهیزات لازم بر ‌ای اجر ‌ای بتن ریزی یکپارچه دیوارها با سقف در هر طبقه ضروری است.

۱۴-۲-۷-۶-۱۱ تمهیدات لازم در اجر ‌ای نازک کاری و نماسازی بر روی سطوح بتنی ب ‌اید در مراحل طراحی و اجرا در نظر گرفته شود.

۱۵-۲-۷-۶-۱۱ رع ‌ایت رواداری های دیواره ‌ای برشی و باربر، طبق مبحث نهم مقررات ملی ساختمان الزامی است.

  • ۸-۶-۱۱ ساختمان‌ه ‌ای بتن‌آرمه درج ‌ای یکپارچه

۱-۸-۶-۱۱ کلیات

استفاده از  ‌این روش بتن ریزی در جا، فقط در انبوه سازی ها توجیه اقتصادی دارد. در  ‌این شیوه، امکان اجر ‌ای سازه پی، به‌صورت نواری یا گسترده وجود دارد؛ اما معمولاً به دل ‌ایل سهولت اجرا، افز ‌ایش سرعت، کاهش هزینه و بهبود کیفیت، از نوع گسترده استفاده میشود. سیستم سازه‌ ‌ای  ‌این روش، متشکل از دیواره ‌ای باربر بتن مسلح در ترکیب با دال بتنی درجا است که همراه با سازه پی آن، ساختار یکپارچه و کاملا مستحکمی را در برابر نیروه ‌ای جانبی و قائم پدید می آورد. تجربه زلزله های گذشته، عموما رفتار مناسب  ‌این سیستم سازه‌ ‌ای را نشان داده است.

مزیت  ‌این شیوه، سرعت بال ‌ای آن، به سبب اجر ‌ای همزمان کل دیواره ‌ای یک طبقه است. ضمن  ‌اینکه، اجر ‌ای دیواره ‌ای بتنی به‌صورت نم ‌ایان، نیاز به نازک کاری بر روی سطوح آنها را برطرف می کند. آزادی عمل در طراحی معماری به علت امکان توزیع دیواره ‌ای باربر در هر دو امتداد اصلی متعامد در کل پلان و همچنین، امکان حرکت طولی، عرضی و ارتفاعی تاسیسات در تقاطع دیوارها و سقف از دیگر مز ‌ای ‌ای  ‌این روش است.

  • ۲-۸-۶-۱۱ الزامات طراحی و اجر ‌ای ساختمانه ‌ای بتن‌آرمه درج ‌ای یکپارچه

۱-۲-۸-۶-۱۱ مبانی کلی طراحی  ‌این سیستم، مطابق با ساختمان‌ه ‌ای بتن مسلح از نوع دیوار باربر است.

۲-۲-۸-۶-۱۱ بارگذاری و طرح سازه ‌ای  ‌این روش ب ‌اید به ترتیب، بر اساس مباحث ششم و نهم مقررات ملی ساختمان انجام گیرد.

۳-۲-۸-۶-۱۱ رع ‌ایت ضوابط مربوط به شکل پذیری زیاد متناسب با لرزه خیزی مناطق مختلف  ‌ایران الزامی است.

۴-۲-۸-۶-۱۱ حداقل ضخامت دیوارها ب ‌اید طبق ضوابط مبحث نهم مقررات ملی ساختمان باشد.

۵-۲-۸-۶-۱۱ سطح مقطع اسمی دیواره ‌ای سازه‌ ‌ای در هر جهت ب ‌اید حداقل ٪۳ سطح زیربن ‌ای طبقه باشد.

۶-۲-۸-۶-۱۱ سطح مقطع اسمی دیواره ‌ای سازه‌ ‌ای یک جهت ب ‌اید حداقل ۸۰ درصد جهت دیگر باشد.

۷-۲-۸-۶-۱۱ رع ‌ایت حداقل مقاومت فشاری نمونه استوانه  ‌ای ۲۵ مگاپاسکال بر ‌ای بتن سازه‌ ‌ای و ۴۰۰ مگاپاسکال بر ‌ای فولاد الزامی است.

۸-۲-۸-۶-۱۱ قطعات قابل ب ‌اید باتوجه‌به پلان معماری و محدودیت های نصب، نظیر ظرفیت جرثقیل ها و قلمرو چرخش آنها، تا ج ‌ای امکان عریض باشند و طراحی آنها طبق نشریه ACI347 صورت پذیرد.

۹-۲-۸-۶-۱۱ قالب برداری سقف با تامین ضوابط پ ‌ایه . موقت، ب ‌اید طبق نشریه ACI 347.2R انجام شود.

۱۰-۲-۸-۶-۱۱ استفاده از مواد افزودنی (روان کننده، فوق روان کننده و افزودنی های تسریع کننده گیرش بتن) ب ‌اید مطابق مقررات ملی ساختمان یا س ‌ایر مراجع معتبر باشد؛ همچنین، نوع و میزان مصرف آنها ب ‌اید بر مبن ‌ای مشخصات اجر ‌ایی و اقلیمی محل انتخاب گردد.

۱۱-۲-۸-۶-۱۱ در نظر گرفتن میزان روانی بتن، باتوجه‌به تراکم در الکتریکی و همچنین در اطراف محل بازشوها ضروری است.

۱۲-۲-۸-۶-۱۱ لحاظ کردن جزییات دقیق مسیر و محل نصب کلیه اقلام تاسیسات برقی و مکانیکی در مرحله طراحی و اجرا ضروری است.

۱۳-۲-۸-۶-۱۱ در نظر گرفتن تمهیدات و تجهیزات لازم بر ‌ای اجر ‌ای یکپارچه دیوارها در هر طبقه الزامی است.

۱۴-۲-۸-۶-۱۱ در نظر گرفتن تمهیدات و تجهیزات لازم بر ‌ای عملیات نگهداری بتن دیوارها در شر ‌ایط مختلف آب و هو ‌ایی و همچنین، در تماس با محیطه ‌ای خورنده الزامی است.

۱۵-۲-۸-۶-۱۱ یکپارچگی سقف هر طبقه با دیواره ‌ای فوقانی و تحتانی آن ب ‌اید تامین شود.

۱۶-۲-۸-۶-۱۱ رع ‌ایت رواداری های دیواره ‌ای برشی و باربر، طبق مبحث نهم مقررات ملی ساختمان الزامی است.

جمع‌بندی ونتیجه‌گیری

از زمان درخواست ساخت تا لحظه نصب، هیچ سیستم ساختمانی دیگری از نظر صرفه اقتصادی، انعطاف‌پذیری، سرعت ساخت و نصب، قابل‌مقایسه با سازه‌های فلزی صنعتی نیست.

بسیاری از کارشناسان، یکی از دلایل توسعه سریع کشورهای نوظهور و توسعه‌یافته را استفاده از سازه‌های صنعتی پیش‌ساخته فولادی در پروژه های زیرساخت صنعتی، تجاری، درمانی و مسکونی این کشورها می‌دانند.

جهت آشنایی کامل با  “روش‌های ساخت صنعتی ساختمان” به پکیج “جزوات کاربردی” در بخش گنجینه فایل وب‌سایت مراجعه فرمایید

اشتراک‌گزاری در شبکه‌های اجتماعی

دیدگاه خود را بنویسید

هایپر فایل

آخرین مقالات:

  • آشنایی با تکنیک‌های قراردادهای بیمه

  • نحوه اجرای دیوار حائل

آخرین فایل‌های گنجینه فایل:

  • ضوابط کاربردی نظام فنی و اجرایی

  • فایل‌های کاربردی دفتر فنی

آخرین فایل‌های هایپر فایل:

  • جزوه طراحی وال پست

  • جزوه طراحی سازه‌ها بر اساس عملکرد PBSD