تشریح تصویری اجرای 0 تا 100 ساختمان

آخرین بروزرسانی: 13 مرداد 1403

دسترسی سریع به عناوین

تشریح تصویری اجرای 0 تا 100 ساختمان

تشریح تصویری اجرای 0 تا 100 ساختمان

مقدمه

اگر قصد دارید وارد کار ساخت‌وساز شوید، احتمالاً از خود می‌پرسید که چگونه ایده خود را به واقعیت تبدیل کنید. پروژه‌های ساختمانی از نظر پیچیدگی، وسعت و نتایج مطلوب متفاوت هستند. صرف‌نظر از این، تمامی پروژه‌های ساختمانی از یک‌روند یکسان پیروی می‌کنند. دانستن این فرایند به شما کمک می‌کند تا از ایده تا پایان ساخت‌وساز، تصمیمات آگاهانه بگیرید. روند کار چالش‌برانگیز است، اما برنامه‌ریزی صحیح یک تجربه ساخت‌وساز هیجان‌انگیز را به شما می‌دهد. شناخت عمیق این مراحل به شما کمک می‌کند تا تصویر بزرگ را ببینید و چشم‌انداز خود را به یک پروژه ملموس واقعی تبدیل کنید.

ساخت‌وساز و ساختمان‌سازی یک‌رشته حرفه‌ای و تخصصی است. ساخت آپارتمان‌های مسکونی و تجاری و اداری پروسه‌ای زمان بر و نیازمند توجه به جزئیات است. مدیریت صحیح پروژه ساختمانی، راهنمایی‌های منطقی و روشنی در مورد انتظارات در هر مرحله، با وظایف و اهداف مشخص ارائه می‌دهد. توجه کنید در طول پروژه ساختمان‌سازی، اطمینان از تداوم پروژه بسیار ضروری است؛ زیرا به حفظ اجرای پروژه در محدودیت‌های زمانی و بودجه کمک می‌کند. اجرای مناسب این مراحل ساخت، چارچوبی را تعیین می‌کند که موفقیت پروژه را تضمین می‌کند. این مقاله به شرح هر یک از این مراحل می‌پردازد و به شما یک نمای کلی از آنچه انتظار دارید را ارائه می‌دهد. در این نوشته به‌اختصار به مراحل ساختمان‌سازی و اجرای یک پروژه ساختمانی می‌پردازیم. مراحل ساختمان‌سازی و اجرای یک پروژه  به شرح زیر می‌باشد.

1. مراحل ساختمان‌سازی

1-تهیه زمین
2-تهیه نقشه های واقعی معماری توسط دفاتر طراحی معماری ( نقشه های واقعی اجرایی ساختمان شامل دفترچه نقشه های معماری و دفترچه نقشه تاسیسات برق ومکانیک)
3-انعقاد قرارداد وکالت اجرای کارهای شهرداری و نظام مهندسی واخذ پروانه و عدم خلافی ها وپایانکارها با دفترفنی مهندسی
4-انعقاد قرارداد با دفتر مهندسی جهت تهیه نقشه های شهرداری ونظام مهندسی
5-تهیه نقشه های واقعی اجرایی سازه توسط دفترفنی مهندسی
6-تهیه نقشه سازه نگهبان توسط دفترفنی مهندسی
7-انعقاد قرارداد وکالت  اجرای کارهای اداری شامل آب وبرق وگاز ومخابرات وتامین اجتماعی ومپ با دفترفنی مهندسی
8-اخذ پروانه ساختمان
9-بیمه نمودن کارگاه ساختمانی
10-تخریب ساختمان قدیمی
11- استقرار نگهبان و تجهیز کارگاه
12- گود برداری
13-اجرای سازه نگهبان
14-بتون مگر وقالب چینی
15-آرماتوربندی  فونداسیون
16-بتون ریزی  فونداسیون
17-اجرای سازه فلزی ( جوشکاری اسکلت )
18-قالب بندی طبقات
19-بتون ریزی طبقات
20-تیغه چینی
21-خاک گچ
22-لوله کشی آب وفاضلاب
23-عقد قرارداد  اطفاء واعلام حریق  وآتش نشانی با دفاترخدمات آتش نشانی به همراه تائیدیه دفتر فنی مهندسی
24-اجرای گازکشی واحدها
25-برق کشی توکار
26-اجرای واحد نمونه
27-رابیتس بندی ( دو گروه – یک گروه مشاعات و یک گروه داخل واحدها )
28-کوم پنجره های نما ودربهای آلومینیومی
29-کوم دربهای فلزی ودربهای انباری
30-جوشکاری خرپشته و دوربام
31-اخذ پایان کار سفتکاری
32-جوشکاری موقت دورراه پله وآسانسور
33-اجرای نما ( نمای اصلی وفرعی یک گروه و سایرمشاعات یک گروه دیگر- ابتدا نمای اصلی وسپس سایر نماها اجراگردد)
34-عقد قرارداد آسانسور با تائیدیه استاندارد
35-حفرچاه آب باران
36-شیب بندی بام وایزوگام اولیه
37-ایزوگام سرویسها
38-اخذ انشعابات آب وفاضلاب ( به تعداد واحدها و یکعدد عمومی )
39-اخذ انشعابات برق (به تعداد واحدها و یکعدد عمومی )
40-حفر چاه ارت با تائیدیه شرکت برق
41-کاشی کاری
42-آماده سازی کف واحدها
43-سرامیک کاری
44-گچ کاری (گروه ها به تعداد واحدهای هرطبقه باشد)
45-کوم دربهای ورودی واحدها یا نصب درب ضد سرقت
46پنجره های نما ودربهای آلومینیومی
47-ایزوگام بام
48-کوپل نورگیر برای خرپشته
49-دربهای چوبی واحدها
50-کمدها واشکافهای واحدها
51-کابینت و دکور
52سنگ کاری پله
53-جوشکاری نرده پله
54-موزائیک پیلوت وحیاط
55-سنگ کاری حیاط
56-نقاشی و کاغذ دیواری
57-نصب شیشه پنجره ها ودربها
58-خرید ونصب شیرآلات و لوازم سرویسهای بهداشتی از نمایندگی ( حتما از لوله کش آب جداگردد)
59-نصبیجات  برق
60-خرید و نصب پکیج ورادیاتور از نمایندگی ( حتما از لوله کش آب جداگردد)
61-نصب آسانسور
62-نصب درب حیاط وپارکینگ
63-تهیه نقشه ازبیلت فقط توسط مهندس مجری ذیصلاح
64-آزادسازی سهمیه مهندس مجری ذیصلاح
65-اخذ تائیدیه و انشعابات  گاز
66-اخذ تائیدیه آتش نشانی توسط دفتر فنی مهندسی
67-پایان کار بهره برداری
68-انعقاد قرارداد وکالت  اجرای کارهای ثبت اسناد و تفکیک سند واحدها
69-فروش واحدها

اولین قدم قبل از شروع مراحل ساختمان‌سازی

اولین قدم قبل از شروع مراحل ساختمان‌سازی

2. اولین قدم قبل از شروع مراحل ساختمان‌سازی

قبل از بیان مراحل ساختمان‌سازی لازم است نکته‌ای را به افرادی یادآور شویم که قصد دارند ساختمانی با هر نوع کاربری بسازند. برای داشتن یک ساختمان اصولی، ایمن و زیبا باید از مهارت، تخصص و تجربه مهندس معمار بهره برد. در غیر این صورت هر چقدر در کار ساختمان‌سازی دارای تجربه باشید بالاخره در جایی یا قسمتی اشتباه خود را انجام می‌دهید و چه‌بسا اشتباه شما غیرقابل‌جبران نیز باشد؛ بنابراین حتماً از معمار باتجربه در ساختمان‌سازی کمک بگیرید حتی اگر به‌صورت مشاوره‌ای باشد.

3. اجرای مراحل ساختمان‌سازی

هر مهندس معمار و یا هر فرد عادی به این موضوع واقف است که برای ساخت یک سازه بدون عیب و نقص بایستی تمامی قوانین موجود و مربوط به مراحل ساختمان‌سازی را رعایت کرد. نیاز است که مراحل ساختمان‌سازی را به ترتیب و به‌صورت اصولی پیش ببریم. بنابراین مراحل ساخت سازه را به ترتیب بازگو خواهیم کرد. علاوه بر آن در ادامه موارد مهم و کلیدی در خصوص رعایت اصول و قوانین مراحل ساختمان‌سازی را نیز معرفی می‌کنیم.

مرحله اول

مرحله اول

1.3. مرحله اول

بررسی زمین سازه اولین مرحله از مراحل ساختمان‌سازی است. لازم است منطقه مورد نظر از هر جهت بررسی گردد. بایستی وضعیت فعلی و وضعیت‌های احتمالی زمین در آینده کاملاً در نظر گرفته شود. وضعیت زمین را نسبت به خیابان و جاده و کوچه نیز مورد بررسی قرار داد. مهندس معمار نوع خاک زمین را مورد آزمایش قرار می‌دهد و بر اساس نرمی و یا سختی خاک عملیات لازم خاک‌برداری و پی‌سازی را انجام خواهد داد.

ممکن است اصلاً خاک زمین مورد نظر تحمل بار سازه یا ساخت ساختمان را نداشته و یا تحمل بار اضافی و چند طبقه را نداشته باشد. پس از بررسی خاک و آزمایش کردن آن لازم است تا راه‌های ورود ماشین آلات و ماشین‌های حاوی مصالح ساختمانی به زمین را در نظر گرفت. همچنین محل مناسبی برای نگهداری مصالح ایجاد شود. تمامی این موارد باید در زمان بازدید از زمین در نظر گرفته شوند.

مرحله دو از ساختمان‌سازی

مرحله دو از ساختمان‌سازی

2.3. مرحله دو از ساختمان‌سازی

مشخص‌کردن شکل هندسی زمین و ریشه کنی کردن دومین کار در مراحل ساختمان‌سازی است. برای تعیین شکل هندسی زمین بایستی خاک‌های اضافی زمین به بیرون انتقال داده شوند تا زاویه‌های زمین به‌صورت کامل مشخص گردند. بر اساس زاویه‌های زمین نقشه ساختمانی و عملیات نقشه‌برداری با استفاده از دوربین‌های نقشه‌برداری تهیه خواهد شد.

منظور از ریشه کنی، کندن ریشه گیاهان احتمالی در خاک است. در برخی از مناطق حاصلخیز ممکن است در زمین مورد نظر چشمه فصلی و یا چشمه خشک شده شناسایی شود. در این صورت نیز بایستی عملیاتی زهکشی صورت بگیرد. در غیر این صورت برای ساختمان مشکلات جدی پیش خواهد آمد.

نقشه‌برداری مرحله سوم از ساختمان‌سازی

نقشه‌برداری مرحله سوم از ساختمان‌سازی

3.3. نقشه‌برداری مرحله سوم از ساختمان‌سازی

تهیه نقشه ساختمان بر روی کاغذ یکی از مراحل ساختمان‌سازی است که از مهم‌ترین مراحل نیز محسوب می‌شود. زیرا شمای کلی ساختمان تعیین خواهد شد و بر اساس نقشه تهیه شده عملیاتی بعدی اجرای فونداسیون و اسکلت‌سازی انجام می‌شوند. استفاده از دوربین‌های نقشه‌برداری برای سازه‌های بزرگ ضرورت دارد.

چرا که نقشه تهیه شده بایستی به‌صورت دقیق تهیه شود تا محل کامل ستون و پی را در نقشه مشخص کرد. اما برای ساختمان‌های کوچک از نخ و ریسمان برای تعیین زوایا استفاده می‌شود. در نقشه‌برداری از زمین ساختمان لازم است تا امتداد مبنا را تعیین کرد. به طور مثال ساختمان‌های مسکونی امتداد مبنا مرز ساختمان با لبه جاده و نزدیکی آن به ساختمان‌ها می‌باشد. در ساخت بنا‌های عظیم و کارخانه‌ها امتداد مبنا مثلاً یک متر تا حصار خواهد بود.

مرحله چهارم پیاده‌کردن نقشه یا پلان فونداسیون

مرحله چهارم پیاده‌کردن نقشه یا پلان فونداسیون

4.3. مرحله چهارم پیاده‌کردن نقشه یا پلان فونداسیون

برای پیاده‌کردن پلان فونداسیون بر روی زمین سازه می‌توان از دو روش شعاعی و روش افست استفاده کرد. گوشه‌های ساختمان با استفاده از زاویه در این عملیات مشخص خواهند شد. سپس عرض و طول زمین مشخص شده و بر اساس نوع ساختمان و تحمل خاک عمق پی سازه نیز تعیین می‌شود. مهم‌ترین مراحل ساختمان‌سازی مربوط به ساخت فونداسیون و فاز اول اجرایی تا پایان اسکلت‌سازی است. زیرا مقاومت و استاندارد‌های ساختمان در این بخش تعیین می‌گردد.

معماران در ساخت سازه‌های کم حجم و کوچک معمولاً نیازی به آزمایش خاک برای تعیین عمق پی نمی‌بینند. مهندسان ساختمان با تماشا کردن دانه‌های سنگ و خاک بر اساس تجربه می‌توانند عمق لازم را برای ساخت پی برآورد سازند. اما در سازه‌های بزرگ آزمایش خاک نیاز و البته ضروری است. پس از آن نقشه ساختمان با تعیین دقیق پی و قرار گرفتن ستون‌ها تهیه خواهد شد.

پس از گذر از این مراحل وارد فاز اجرایی سازه خواهیم شد. پس از فاز اجرایی ساختمان وارد مرحله و فاز اجرای تأسیسات و خدمات ساختمان و در نهایت به فاز طراحی دکوراسیون داخلی و ظریف کاری از ساختمان وارد می‌شویم. مجموع تمامی فعالیت‌های قبل از فاز‌های اجرای و فاز دوم و سوم مراحل ساختمان‌سازی گفته می‌شود.

4. شروع فاز اول

1.4. اجرای سازه بر اساس نقشه ساختمان

برای ورود به فاز اجرایی سازه نیازمند دریافت پروانه ساخت از نظام مهندسی کشور هستید. فاز اجرایی خود از مراحل ساختمان‌سازی مختلف تشکیل شده است. قبل از شروع گودبرداری زمین بایستی مجوز ساخت را از سازمان‌های ذی‌ربط دریافت کرد. برای دریافت چنین مجوزی به احراز هویت صاحب ملک و سند زمین و مهندس ناظر نیاز خواهید داشت. بر اساس این مجوز مهندس ناظر و صاحب ساختمان می‌تواند از برخی تجهیزات شهرداری نیز استفاده کند.

گود‌برداری از مراحل ساختمان‌سازی

گود‌برداری از مراحل ساختمان‌سازی

2.4. گود‌برداری از مراحل ساختمان‌سازی

عملاً روند ساختمان‌سازی با گودبرداری شروع فیزیکی پیدا خواهد کرد. بر اساس نقشه تهیه شده و تعداد طبقات ساختمان عملیات گودبرداری صورت می‌گیرد. اجرای فونداسیون و پی ساختمان نیاز به دانش و تخصص مهندسان معمار دارد. لازم است صاحبان ساختمان از ارائه نظرات غیر حرفه‌ای و دخالت در این موضوع خودداری کنند.

نشست زمین و زلزله و یا گودبرداری زمین کناری موجب تخریب ساختمان‌های غیر محکم خواهند شد. دلیل آن نرسیدن به خاک محکم در عملیات پی‌سازی و ساخت ساختمان بر روی یک سطح غیر محکم می‌باشد. عملیات گود‌برداری باید تا جایی ادامه پیدا کند که اصطلاحاً وارد خاک بکر شویم.

چون پی و فونداسیون ساختمان بایستی به‌دوراز رطوبت و آب باشند. زیرا می‌دانیم که مصالح مورد استفاده در ساخت پی مانند آهن و سیمان در مواجه با آب آسیب‌پذیر می‌شوند. مهندس سازه پس از پایان این مرحله زمین گودبرداری شده را از نظر مقاومت بررسی خواهد کرد.

شاید دیده باشید که در زمین‌های گودبرداری شده دیواری با یک یا دو ردیف سنگی در آن ساخته‌اند. دلیل آن عدم استحکام کافی زمین بوده که نظر مهندس معمار بر ایجاد دیوار سنگی برای محکم‌تر شدن فونداسیون سازه بوده است.

مگر‌بندی مرحله بعدی از ساختمان‌سازی

مگر‌بندی مرحله بعدی از ساختمان‌سازی

5. مگر‌بندی مرحله بعدی از ساختمان‌سازی

از دیگر مراحل ساختمان‌سازی مگر‌بندی می‌باشد. پس از گود‌برداری و انجام عملیات مقاوم‌سازی و قبل از بستن شناژ ساختمان مگر‌بندی انجام می‌شود. پس از مشخص‌کردن محل شناژ‌های رابط و محل پی از بتن با سیمان پایین برای مگر‌بندی استفاده می‌گردد. هدف از انجام این کار، مقاوم کردن شناژ ساختمان انجام است.

البته بتن مگر بر روی خاک شفته انجام می‌شود. پس از مشخص‌کردن محل پی ۴۰ تا ۵۰ سانت در محل‌های مشخص شده را ملات آهک و شفته می‌ریزند. پس از آن عملیات ریختن بتن با سیمان پایین یا همان مگر به‌صورت لایه‌ای ۵ تا ۱۰ سانتی انجام می‌گردد. مگر‌بندی لایه‌ای است که میان شناژ و خاک قرار دارد و موجب عدم اتصال مستقیم شناژ با خاک می‌شود. به علاوه شناژ را نیز بر روی سطح صاف و به اصطلاح پی را رگلاژ می‌کند.

قالب‌بندی فونداسیون

قالب‌بندی فونداسیون

1.5. قالب‌بندی فونداسیون

استفاده از قالب‌های فلزی و چوبی و یا کیسه‌های نایلونی برای اجرای فونداسیون در مرحله بعدی از مراحل ساختمان‌سازی قرار دارد. قبل از بتن‌ریزی نیاز به قالب‌بندی فونداسیون می‌باشد. قالب‌ها به منظور فرم دادن به بتن و همچنین نگهداری از بتن تا زمان سخت شدن آن مورد استفاده قرار می‌گیرند.

قالب با استفاده از آرماتور‌بندی و یا سیم بسته می‌شوند. قالب‌ها باید محکم و مقاوم باشند و در برابر بتن تغییر شکل ندهند. نصب قالب‌بندی با باید و نباید‌هایی همراه است. به طور مثال در استفاده از قالب چوبی نباید از چوب‌های‌ تر استفاده کرد. همچنین حد فاصله قالب با آرماتور بایستی حفظ شود تا بتن کاملاً سطح مد نظر را بپوشاند. در زمان استفاده از روغن‌های صنعتی در قالب‌ها نباید آرماتور‌ها به روغن انباشته شوند. بنابراین در صورت عدم رعایت هر یک از این موارد ممکن است قالب‌بندی با مشکلاتی مواجه شود.

آرماتور‌بندی

آرماتور‌بندی

2.5. آرماتور‌بندی

پس از قالب‌بندی نوبت به آرماتور‌بندی فونداسیون می‌رسد. در واقع تا اینجای کار در مراحل ساختمان‌سازی پی بنا توضیح داده شد. تراکم و قطر میل‌گردها در استفاده از عملیات آرماتور‌بندی بستگی به حجم ساختمان و تعداد طبقات آن دارد. هر چه تعداد طبقات بیشتر باشد قطر و تراکم میل‌گردها بیشتر خواهد شد. آرماتور به‌وسیله سیم به یکدیگر متصل می‌شوند.

بتن‌ریزی

بتن‌ریزی

3.5. بتن‌ریزی

پس از قالب‌بندی و محکم کردن قالب‌ها به‌وسیله آرماتور‌بندی به مرحله بتن‌ریزی می‌رسیم. از مراحل ساختمان‌سازی که اهمیت زیادی در استحکام ساختمان دارد مراحل پی‌ریزی ساختمان است که با بتن‌ریزی تکمیل خواهد شد. فضای که به واسطه میل‌گردها ایجاد شده باید با بتن پر شوند. بتن از شن و ماسه و سیمان و آب تشکیل شده است. بر اساس نیاز ممکن است نسبت هر یک از مواد اولیه کم یا زیاد شود.

بتن‌ریزی باید به صورتی باشد که کلیه آرماتور‌ها را احاطه کند. محل بتن‌ریزی باید تمیز و خود بتن نیز باید عاری از ماده‌ای دیگر و یا آلودگی باشد. همچنین عملیات ویبره برای یکنواخت کردن بتن در آرماتور‌ها بسیار مؤثر خواهد بود. زیرا حباب و خلا‌ های ایجاد شده در درون قالب‌ها با این کار پر می‌شوند. برای بتن‌ریزی باید از قسمت جلوی ساختمان شروع کرد. زیرا رفت و آمد بر روی آرماتور‌ها موجب ایجاد اشکال در و نقص در آن‌ها خواهد شد.

اتصال قفسه آرماتور‌های ستون به آرماتور‌های ریشه پس از عملیات بتن‌ریزی انجام می‌گردد. بستن آرماتور ستون و یا اجرای ستون ۳ تا ۴ روز پس از بتن‌ریزی انجام می‌شود.

6. مرحله اجرای اسکلت

قرار‌گیری صفحه ستون و پایه‌های ستون به نوع اسکلت مربوط است. در زمان بتن‌ریزی تنظیم صفحه ستون نیز صورت می‌گیرد. پس از آن ستون‌های فلزی را با استفاده از عملیات جوشکاری و استفاده از جرثقیل اجرا در جای خود قرار خواهند داد. اجرای تیر‌ها و سقف‌ها نیز در مرحله بعد از اجرای اسکلت هستند.

نصب تیر‌ها و اجرای سقف

نصب تیر‌ها و اجرای سقف

1.6. نصب تیر‌ها و اجرای سقف

البته اجرای تیر برای ساختمان‌های بتنی است که بار سقف را تا زمان محکم شدن بتن و آماده شدن سقف تحمل می‌کنند. سقف‌هایی که از تیرچه و بلوک هستند نیز بتن‌ریزی می‌شوند. خاموت یا تیر‌های طولی و عرضی بایستی دارای فاصله‌ای مجاز باشند که بر اساس نقشه فاصله‌ی خاموت‌ها نیز تعیین می‌شود.

پراستفاده‌ترین خاموت در عملیات مستحکم‌سازی ساختمان سایز ۸ و ۱۰ است. خاموت‌ها میل‌گردهای خم شده هستند که از تیر و المان‌ها محافظت می‌کند. نیروی پیچشی و برشی در سازه را مهار کرده و در نهایت موجب افزایش استحکام در سازه خواهد شد. خاموت‌های استفاده شده در ستون برای پایداری ستون هستند. البته نقش تکیه گاه آرماتور‌ها نیز بر عهده خاموت‌ها است.

بنابراین نصب خاموت و استفاده اصولی و مهندسی شده از آن موجب استحکام هرچه بیشتر سازه و مقاومت آن در برابر زلزله‌های بزرگ می‌شود. بهبود انعطاف‌پذیری ستون، جلوگیری از خم شدن میل‌گرد، افزایش مقاومت فشاری از کاربرد‌های خاموت هستند.

دیوار چینی مهم‌ترین بخش از ساختمان سازی

دیوار چینی مهم‌ترین بخش از ساختمان سازی

7. دیوار چینی مهم‌ترین بخش از ساختمان سازی

در مراحل ساختمان‌سازی مرحله دیوار چینی یکی از جذاب‌ترین قسمت‌های سخت بنا می‌باشد. زیرا شکل و نمای ساختمان به وجود خواهد آمد. برای شروع این کار ابتدا از چیدن دیوار‌های بیرونی شروع می‌کنند. پس از آن دیوار‌های داخلی برای تفکیک فضا ساخته می‌شوند. بنابراین فاز اولیه اجرایی با دیوار چینی پایان پیدا می‌کند. بر اساس کاربری ساختمانی دیوار‌ها چیده شده و قضای داخلی ساختمان فضا‌سازی می‌گردد.

در مراحل ساختمان‌سازی مرحله دیوار چینی یکی از جذاب‌ترین قسمت‌های سخت بنا می‌باشد. زیرا شکل و نمای ساختمان به وجود خواهد آمد. برای شروع این کار ابتدا از چیدن دیوار‌های بیرونی شروع می‌کنند. پس از آن دیوار‌های داخلی برای تفکیک فضا ساخته می‌شوند. بنابراین فاز اولیه اجرایی با دیوار چینی پایان پیدا می‌کند. بر اساس کاربری ساختمانی دیوار‌ها چیده شده و قضای داخلی ساختمان فضا‌سازی می‌گردد.

البته دیوار‌های باربری برای ساختمان‌هایی است که وزن سقف بیشتر از ستون‌ها بر روی آن‌ها می‌باشد. دیوار‌های بین دو واحد نیز معمولاً ۲۰ سانتی‌متری هستند که از عایق‌های صوتی مانند ساندویچ پنل در ساخت آن استفاده می‌شوند.

پس از دیوار چینی وارد فاز دوم اجرایی ساختمان خواهیم شد. فاز اول مهم‌ترین قسمت در ساختمان‌سازی است زیرا مقاومت ساختمان در این مرحله انجام می‌شود. پس لازم است هر چه در توان مهندس و کارگر ساختمان است به کار ببرند.

8. نصب درب‌های ورودی و درابه

پس از دیوارچینی می‌توان درب‌های ورودی و درابه‌های اصلی را نصب کرد و از طبقات پایینی به عنوان انبار برای مصالح ساختمانی بعدی استفاده کرد. نصب درب‌های ورودی می‌تواند به‌صورت موقت باشد و از درب‌های موقت استفاده کرد. در پایان کار و انتهای مراحل ساختمان‌سازی درب‌های اصلی را نصب کرد.

9. فاز دوم در مراحل ساختمان‌سازی

با اجرای تأسیسات و خدمات ساختمان وارد فاز دوم در مراحل ساختمان‌سازی خواهیم شد. مراحل تأسیسات پیچیده و گاهی ساده می‌باشد که نیاز به استفاده از مصالح تأسیساتی با کیفیت است.

نصب دودکش، لوله‌کشی گاز، فاضلاب، برق و سیم‌کشی، اجرای آهن‌کشی آسانسور، کف‌سازی، چهارچوب درب و پنجره، سیمان‌کاری و گچ‌کاری در فاز دوم اجرایی قرار دارند.

نصب دودکش و هواکش اولین مرحله در فاز دوم

نصب دودکش و هواکش اولین مرحله در فاز دوم

1.9. نصب دودکش و هواکش اولین مرحله در فاز دوم

نصب دودکش و هواکش در مرحله اولیه فاز تأسیسات قرار دارند. دودکش باید به بالاترین نقطه از پشت بام هدایت شود. نصب دودکش دیواری برای هر نوع سیستم گرمایشی پکیج، شومینه و آب‌گرم‌کن دیواری ۱۵ سانتی‌متر و برای دودکش بخاری و آب‌گرم‌کن زمینی قطر دودکش بایستی ۱۰ سانتی‌متر می‌باشد. اما دودکش دیوار کاذب و حمام دستشویی نیز ۵ سانتی‌متر است.

مرحله لوله‌کشی گاز

مرحله لوله‌کشی گاز

2.9. مرحله لوله‌کشی گاز

لوله‌کشی گاز باید بر طبق اصول و قوانین شرکت گاز و با مجوز و تأییدیه کارشناسی این اداره صورت بگیرد. ایمن بودن لوله‌کشی گاز یکی از مهم‌ترین مواردی است که امنیت ساکنین ساختمان را به‌صورت مستقیم تحت تأثیر خود قرار خواهد داد. بنابراین برای ایمنی بودن و استاندارد‌سازی این بخش از مراحل ساختمان‌سازی بایستی تمامی اصول این مرحله را مو به مو رعایت کرد.

لوله‌کشی فاضلاب

لوله‌کشی فاضلاب

3.9. لوله‌کشی فاضلاب

فاضلاب کشی و یا لوله‌کشی فاضلاب برای حمام و سرویس‌های بهداشتی نیز در این مرحله انجام می‌شود. پیدا کردن مسیر درست برای عبور لوله‌های فاضلاب از عهده مهندس ناظر بر خواهد آمد. در صورت عبور فاضلاب به شیوه غیر اصولی بعد‌ها صاحب خانه و ساکنین ساختمان را درگیر مشکلات متعددی همچون گیر کردن فاضلاب خواهد کرد.

مثلاً برای لوله نمره ۱۰ یا مشهور به لوله ۱۰ سانتی‌متری که ۱۰ برابر آن یک متر می‌شود بایستی یک بست استفاده شود. پس برای هر متر لوله فاضلاب استفاده شده در سیستم فاضلاب کشی یک عدد بست ثابت استفاده می‌گردد. همچنین برای هر طبقه یک بست متحرک نیز باید بکار برده شود. همچنین از زانو ۴۵ درجه برای رایز‌های فاضلاب استفاده می‌کنند.

مرحله لوله‌کشی برای عبور سیم و سیم‌کشی

مرحله لوله‌کشی برای عبور سیم و سیم‌کشی

4.9. مرحله لوله‌کشی برای عبور سیم و سیم‌کشی

لوله‌کشی و سیم‌کشی برق ساختمان نیز بایستی در دو مرحله انجام شود. در لوله‌کشی سیم برق محل عبور سیم‌کشی را مشخص می‌کنند. البته شبکه‌ای از لوله‌کشی برق در زمان ساخت و بتن‌ریزی سقف‌ها باید انجام گردد. لوله سیم‌کشی وظیفه محافظت از سیم‌ها را داشته و مسیر آن‌ها را تعیین خواهد کرد.

اگر ساختمان شما قرار است مجهز به آسانسور و یا تأسیسات آتش‌نشانی باشد بایستی در این مرحله اقدامات لازم صورت بگیرد. تأمین آب و محل قرار‌گیری کپسول‌های آتش‌نشانی در این مرحله صورت می‌گیرد. همچنین اجرای آهن‌کشی برای ساختمان سه‌طبقه و بیشتر و نصب اتاقک آسانسور نیز در این مرحله انجام می‌شوند.

سیمان‌کاری از مراحل ساختمان‌سازی

سیمان‌کاری از مراحل ساختمان‌سازی

5.9. سیمان‌کاری از مراحل ساختمان‌سازی

منظور از سیمان‌کاری پوشش برخی از قسمت‌ها برای حفاظت در برابر فشار و یا برخورد و برای محافظت از این قسمت‌ها در اجرای فاز‌های بعدی است. سیمان‌کاری برای بخشی از کف ساختمان که لوله‌های سیم‌کشی و… از آنجا عبور داده شده‌اند ضرورت دارد. همچنین سیمان‌کاری بخش بیرونی ساختمان نیز پس از دیوارکشی نیز صورت می‌گیرد. بخش‌های دیگر مانند سیمان کشی دور دودکش و کانال کولر نیز در این مرحله انجام می‌شوند.

سیمان کشی دیوار‌های بیرونی زمانی انجام می‌شود که کاربر تکمیل نمای ساختمانی را نیاز نداند. چنانچه نمای ساختمان در دستور کار باشد نیازی به سیمان کشی نیست.

6.9. نصب فریم چهارچوب درب و پنجره

نصب چهارچوب‌های درب و پنجره از مراحل ساختمان‌سازی است که در فاز تأسیسات اجرا می‌شود. بدنه و چهارچوب باید با گل و گچ پوشش داده شود تا ظرافت کار رعایت گردد. به همین دلیل در این بخش چهارچوب‌ها باید به دیوار متصل شوند.

7.9. ساخت نما یا نما کاری یا اجرای نما

اجرای نمای ساختمان پس از نصب فریم درب و پنجره صورت می‌گیرد. نمای ساختمان ممکن است از سنگ یا آجر نما و یا از کامپوزیت و دیگر مصالح‌های مختلف باشد. معماران مانور زیادی بر روی نمای ساختمان می‌دهند. در طراحی ساختمان بخش طراحی نما به‌صورت جداگانه انجام می‌شود.

کف‌سازی و عایق‌بندی کف

کف‌سازی و عایق‌بندی کف

8.9. کف‌سازی و عایق‌بندی کف

در انجام مراحل ساختمان‌سازی برخی از مراحل به‌صورت دو مرحله‌ای خواهد بود. به طور کلی کف‌سازی ساختمان در دو مرحله انجام می‌شود. برای عایق سرویس بهداشتی و حمام از ایزوگام و یا عایق رطوبتی استفاده می‌گردد. از پوکه نیز برای پوشش کف قبل از جای‌گذاری سرامیک و کاشی استفاده می‌کنند. منظور از کف‌سازی آماده‌کردن کف برای اجرای سطح نهایی کار و قابل‌استفاده کاربر می‌باشد.

9.9. گچ و خاک یا ملات اندوده و زیر‌سازی گچ‌کاری

پس از انجام تمامی مراحل فوق نوبت به یکی از مراحل ساختمان‌سازی در فاز دوم خواهیم رسید. با گچ و خاک یا گل و گچ این فاز را به انتها می‌رسانیم. گچ‌کاری برای صاف کردن دیوار‌ها زیبا‌سازی و انجام مراحل ظرافت‌کاری بسیار مهم است. بنابراین ابتدا باید سطح را برای پذیرش گچ آماده کرد. پس از انجام این مرحله وارد فاز سوم خواهیم شد.

10. فاز سوم از مراحل ساختمان‌سازی

پس از پایان گل و گچ‌کاری و خشک شدن آن نوبت به ظرافت‌کاری یا نازک‌کاری ساختمان می‌رسیم. به این معنی ساختمان کم‌کم وارد مرحله‌ای خواهد شد که بتوان در آن سکونت کرد. در این مرحله سلیقه کاربر در اولویت است. البته برای داشتن محیط داخلی زیباتر می‌توان از کارشناسان و متخصصان دکوراسیون داخلی کمک گرفت. در ادامه مراحل فاز شوم جزء مراحل پایانی از مجموع مراحل ساختمان‌سازی هستند.

کاشی کاری و سرامیک کاری

کاشی کاری و سرامیک کاری

1.10. کاشی کاری و سرامیک کاری

قبل از انجام گچ‌کاری و پس از پایان گل و گچ‌کاری مرحله نصب کاشی برای پوشش دیوار محل‌هایی که دارای رطوبت هستند شروع می‌شوند. مانند آشپزخانه و حمام و دستشویی که در معرض رطوبت قرار دارند. سرامیک نیز برای کف ساختمان استفاده می‌گردند. سرامیک دارای ابعاد بزرگ‌تر و کاشی دارای ابعاد کوچک‌تری هستند. همچنین دارای تنوع در طرح و رنگ هستند که برای جلوه بیشتر فضای داخلی از نوع مرغوب آن باید استفاده شود.

2.10. گچ‌کاری و نازک‌کاری

معمولاً بعد از نصب کاشی و سرامیک مرحله گچ‌کاری انجام می‌شود. البته در مواردی که زمان برای آیتم کاربر ساختمان بسیار مهم باشد می‌تواند مرحله کاشی و سرامیک کاری را با مرحله گچ‌کاری به‌صورت هم‌زمان انجام داد. همچنین گچ‌بری و نازک‌کاری در این مرحله انجام می‌گردد.

نصب کابینت و کمددیواری

نصب کابینت و کمددیواری

3.10. نصب کابینت و کمددیواری

کابینت آشپزخانه و سرویس بهداشتی و کمد‌های دیواری در این مرحله از فاز سوم اجرا می‌شوند. کابینت کاری یکی از مراحل ساختمان‌سازی می‌باشد که معمولاً وقت زیادی از زمان سفارش تا نصب آن موردنیاز است؛ بنابراین قبل از رسیدن به فاز سوم حتماً نوع و مدل کابینت را انتخاب کرده و با کارگاه مد نظر قرارداد ببندید. به این صورت در این زمان سر وقت کابینت آشپزخانه و سرویس بهداشتی و کمد‌های شما نصب و راه‌اندازی خواهند شد.

4.10. نصب درب و پنجره

نصب درب حمام و دستشویی، اتاق‌ها و پنجره‌های داخلی نیز در این مرحله انجام می‌شوند. معمولاً نصب درب کمی دیرتر از نصب پنجره انجام می‌گردد. چون رفت و آمد‌هایی مختلف ممکن است بر روی درب‌ها خط‌وخش ایجاد کند. اما نصب پنجره و شیشه‌ها و رگلاژ کردن آن‌ها در این مرحله می‌باشد.

5.10. نقاشی و دکوراسیون داخلی

منظور از نقاشی و دکوراسیون داخلی رنگ‌کردن دیوار‌ها و یا استفاده از کاغذدیواری و سایر پوشش‌های دیواری برای زیبا‌سازی محیط داخلی است. در این مورد ممکن است کاربر ساختمان این وظیفه را بر دوش معمار و یا دکورات می‌گذارند و یا ممکن است خود اقدام به طراحی دکوراسیون کنند.

جمع‌بندی ونتیجه‌گیری

مراحل ساختمان‌سازی طبق آیین‌نامه اجرایی کمی متفاوت‌تر از اجرای مراحل به‌صورت معمول می‌باشد. هر یک از مراحل ساختمان‌سازی دارای اهمیت زیادی است. اما مهم‌ترین مرحله از نظر معماران و کارشناسان مرحله اول اجرای و ساخت فونداسیون و پی ساختمان نام دارد.

پس از آن بر اساس نوع کاربری ساختمان و استفاده مفید از فضا برای طراحی داخلی بسیار مهم است. یک زمین صدمتری را در نظر داشته باشید و مهندس معمار باتجربه بهترین ساختمان با بیشترین فضا را در این قطعه زمین طراحی خواهد کرد. اما اگر تجربه و تخصصی در ساخت ساختمان در این زمین به‌کارگیری نشود ممکن است فضای ساخته شد کوچک‌تر و در اصطلاح فضای پرت بیشتری داشته باشد.

جهت آشنایی کامل با  “اجرای 0 تا 100 ساختمان” به پکیج “جزوات کاربردی” در بخش گنجینه فایل وب‌سایت مراجعه فرمایید

اشتراک‌گزاری در شبکه‌های اجتماعی

دیدگاه خود را بنویسید

هایپر فایل

آخرین مقالات:

  • آشنایی با تکنیک‌های قراردادهای بیمه

  • نحوه اجرای دیوار حائل

آخرین فایل‌های گنجینه فایل:

  • ضوابط کاربردی نظام فنی و اجرایی

  • فایل‌های کاربردی دفتر فنی

آخرین فایل‌های هایپر فایل:

  • جزوه طراحی وال پست

  • جزوه طراحی سازه‌ها بر اساس عملکرد PBSD