وال‌پست چیست؟

آخرین بروزرسانی: 13 مرداد 1403
وال‌پست چیست؟

وال‌پست چیست؟

مقدمه

وال پست یک المان غیرسازه‌ای عمودی یا افقی و شبیه به ستون یا تیر است؛ اما عملکرد متفاوتی دارد. برای اتصال دیوارها به ستون‌ها، تیرها یا دال بتنی و ایمن‌سازی آنها از والپست استفاده می‌شود که درواقع نوعی کلاف است.

هدف از اجرای وال پست در ساختمان، انتقال بارهای حاصل از باد و لرزه به فریم‌های سازه و ایمن‌سازی دیوار نسبت به ریزش است. درواقع وال پست به‌عنوان نگهدارنده و برای نبشی‌اشی دیوارها هنگام ساختمان‌سازی و جلوگیری از تخریب دیوارها هنگام زلزله مورداستفاده قرار می‌گیرد. “وال پست که با نام وادار نیز شناخته می‌شود، با استفاده از کلاف‌هایی به شکل قائم یا افقی ساخته می‌شود. این محصول برای افزایش مقاومت سازه در برابر عوامل طبیعی مانند زلزله و حتی باد مورداستفاده قرار می‌گیرد. از وال پست برای اتصال میان قاب‌های سازه‌ای و غیرسازه‌ای به اسکلت ساختمان، استفاده می‌شود. میان قاب‌ها، دیواره‌هایی هستند که بر اساس اتصال یا عدم اتصال آن‌ها به سازه به دودسته تقسیم و نام‌گذاری شده‌اند. “

قبل از شروع به خواندن مقاله، شما را دعوت به دیدن ویدیو زیر می‌کنیم.

1. انواع والپست

وال پست‌ها انواع گوناگونی دارند و باتوجه‌به بودجه در نظر گرفته شده، نوع کاربری ساختمان و… می‌توان مناسب‌ترین نوع را برای اجرا در ساختمان انتخاب نمود. در ادامه شما را با کاربردی‌ترین انواع وال پست‌ها در صنعت ساخت‌وساز آشنا خواهیم کرد.

1.1. وال پست‌های ساخته شده با مقطع IPE 

به‌عنوان اولین نوع وال پست که کاربرد فراوانی دارد، می‌توان به وال پست با مقطع IPE اشاره داشت. این نوع از وال پست از فولاد مقاوم نورد سرد یا گرم ساخته می‌شود و معمولاً متشکل از 4 قطعه نبشی یا ناودانی است. این قطعه فولادی به‌عنوان وادار قائم میانی و کناری مورد استفاده قرار می‌گیرد و اجرای آن در دیوارهایی با طول 4 متر و بیشتر، الزامی است. وال پست با مقطع IPE هنگام بروز زلزله، امکان حرکت دیوار در صفحه خود را فراهم می‌سازد. در واقع این قطعه، دیوار را از قاب جدا می‌کند و به کمک اتصالات کشویی، لغزش دیوار را بدون احتمال ریزش و خرابی میسر می‌نماید.

2.1. وال پست با مقطع باکس فولادی

نوع دیگری از انواع مرسوم وال پست دیوار، وال پست با مقطع باکس فولادی (یا مقطع قوطی) نامیده می‌شود. این نوع وال پست به‌عنوان وادار قائم و وادار افقی مورداستفاده قرار می‌گیرد.

خوب است بدانید نصب این نوع وال پست، به دلیل شکل هندسی منظم آن، هیچ‌گونه بی‌نظمی در سازه ایجاد نمی‌کند. علاوه بر این می‌توان آن را به‌راحتی با اتصالات پیچی یا جوشی، به ساختمان متصل کرد. وال پست با مقطع باکس فولادی به‌عنوان یک تکیه‌گاه قابل اعتماد برای دیوار، مورد استفاده قرار می‌گیرد و به کمک نبشی‌های کنترل کننده، شرایطی را فراهم می‌کند تا دیوار هنگام بروز زلزله ، امکان حرکت آزادانه در صفحه خود داشته باشد. به‌این‌ترتیب کمترین آسیب به ساختمان وارد می‌شود.

3.1. وال پست با مقطع ناودانی

نوع دیگری از انواع وال پست دارای مقطعی تشکیل شده از پروفیل ناودانی (U شکل) هستند. این نوع وال‌پست شرایطی را فراهم می‌کند تا دیوار توسط مصالحی مانند یونولیت یا پشم سنگ، از قاب جدا شود و به‌این‌ترتیب امکانی برای حرکت آزادانه دیوار هنگام وارد آمدن نیروهای جانبی آسیب زننده، فراهم گردد. این وال پست در دو نوع ممتد (پیوسته) و منقطع، بنا بر شرایط، مورد استفاده قرار می‌گیرد. به طور معمول هنگامی که اهمیت سازه بالا باشد (برای مثال در بیمارستان‌ها)، از وال پست ناودانی ممتد استفاده می‌شود تا احتمال آسیب و حتی ترک خوردگی دیوارها به حداقل برسد. در مواردی که اهمیت بنا کمتر باشد، استفاده از نوع منقطع در اولویت قرار می‌گیرد. خوب است بدانید این نوع وال پست در مواردی به‌عنوان وادار قائم نیز بکار می‌رود.

یکی از مزایای استفاده از وال پست با مقطع U شکل، عدم نیاز به نصب نبشی است. این نوع وال پست از طرفی امکان حرکت دیوار را در صفحه خود فراهم می‌کند و از طرفی فضایی برای نصب مصالح متراکم ایجاد می‌نماید. به همین دلیل هنگام به‌کارگیری آن، نیازی به نصب اتصالات دیگر همچون نبشی‌ها نخواهد بود. همچنین استفاده از این نوع وال پست، نصب میل‌گردها را نیز آسان‌تر می‌سازد.

4.1. وال پست با مقطع نبشی

نوع دیگری از نگهدارنده دیوار که نسبت به سایر انواع فلزی آن، هزینه نسبتاً کمتری دارد، وال پست با مقطع نبشی است. وال پست با مقطع نبشی به‌عنوان یک وادار میانی یا کناری برای مهار حرکت خارج از صفحه دیوار، مورد استفاده قرار می‌گیرد. این نوع وادار نیز به کمک اتصالات پیچی و جوشی به دیوار متصل می‌گردد. وال پست با مقطع نبشی به‌عنوان وادار قائم نیز قابل استفاده است.

خوب است بدانید علت هزینه پایین‌تر وال پست با مقطع نبشی، نحوه ساخت آن است. در واقع این نوع وال پست را می‌توان به راحتی در یک محیط کارگاهی و تنها به کمک دو ورق که با زاویه 90 درجه به هم اتصال یافته‌اند، تهیه کرد.

5.1. وال پست مش

می‌توان گفت وال پست مش، از جمله جدیدترین و بهترین انواع نگهدارنده برای دیوارها به شمار می‌رود که در طول مدتی کوتاه توانسته طرف‌داران زیادی به دست آورد. وال پست مش متشکل است از توری فایبرگلاس که به کمک لایه‌های پلاستر گچی یا سیمانی، روی سطح دیوار از دو طرف نصب می‌گردد.

این توری‌ها که گاهی با عنوان مش فایبرگلاس نیز شناخته می‌شوند به راحتی موجب یکپارچه شدن سطح دیوارها می‌گردند و به‌این‌ترتیب از بروز آسیب‌های جدی در زلزله، جلوگیری می‌نمایند. استفاده از وال مش‌ها امروزه بسیار رایج است، زیرا نسبت به سایر انواع وال پست مزایای متعددی دارند و از همه مهم‌تر مقرون به صرفه هستند.

وال پست مش به دلیل کاهش هزینه‌ها بین 40 تا 60 درصد، طرفداران زیادی دارد. علاوه بر این به کمک این روش، بار مرده ساختمان نیز به حداقل می‌رسد و این خود به ایمنی بیشتر سازه کمک می‌کند.

اجرای آسان، در کمترین زمان ممکن، یکی دیگر از مزایای این سیستم وال پست مش به شمار می‌رود. در این روش خبری از وادارهای قائم و افقی و میلگرد بستر معمول در اجرای وال پست نبوده و علاوه بر این در مرحله نازک کاری نیز، دیوار دچار ترک خوردگی نمی‌شود.

مزیت و برتری وال پست مش نسبت به وال پست‌های فلزی

مزیت و برتری وال پست مش نسبت به وال پست‌های فلزی

2. مزیت و برتری وال پست مش نسبت به وال پست‌های فلزی

به نظر می‌رسد در میان تمام انواع وال پست‌ها، وال مش از محبوبیت بیشتری برخوردار است. در مقایسه با وال پست‌های فلزی، این محصول از مزایای متعددی برخوردار است که آن را به گزینه‌ای بی‌نقص برای اجرا در ساختمان تبدیل کرده است. همان‌طور که پیش‌تر نیز به آن اشاره کردیم، کم‌هزینه‌بودن این محصول یکی از ویژگی‌های مثبت آن است که مورد توجه فعالان پیمانکاران ساختمانی قرار گرفته است. از آنجایی که قیمت وال پست فلزی بر اساس قیمت فولاد تعیین می‌شود، می‌تواند گفت روز به روز با تغییرات قابل توجهی روبرو است. این در حالی است که توری‌ فایبرگلاس مورد استفاده در وال مش‌ها، بسیار ارزان قیمت هستند و اجرای آن‌ها نیز به صرف هزینه زیادی احتیاج ندارد.

اجرای آسان وال پست مش (بدون نیاز به نیروی حرفه‌ای یا مصالح گران قیمت)، سازگاری با انواع مختلف مصالح به کار رفته در ساخت دیوار، اجرای سریع و بی‌دردسر، سازگاری با محیط زیست و… از جمله مزایای استفاده از وال مش‌ها به شمار می‌رود که موجب ارجحیت آن‌ها نسبت به انواع فلزی می‌گردد. علاوه بر این، سبک وزن بودن مش‌ها موجب می‌شود اجرای این نوع وال پست، وزن قابل توجهی را به وزن ساختمان اضافه نکند (بر خلاف نگهدارنده‌های فلزی)، که این خود یکی از مزیت‌های بسیار مهم این نوع نگهدارنده محسوب می‌شود.

3. عواقب حقوقی عدم اجرای وال پست برای ناظر

در حال حاضر، اجرای وال پست برای پایدارسازی دیوارهای بنا، یکی از مراحل مهم ساخت و ساز است که انجام آن الزامی تلقی می‌شود. به همین دلیل، در صورتی که سیستم وال پست حین ساخت و ساز اجرا نشود، در صورت بروز خسارت و ریزش دیوارها، ناظر ساختمان از نظر حقوقی باید پاسخ‌گو باشد. در واقع، اگر در اثر زلزله خسارتی متوجه ساختمان و ساکنین آن شود، ناظر نیز مقصر شناخته خواهد شد.

4. وال پست در مقررات ملی ساختمان و آیین‌نامه 2800

آیین‌نامه 2800 به طور کامل و با جزئیات کافی، نحوه اجرای وال پست و همچنین ابعاد مورد نیاز جهت طراحی و تهیه تجهیزات را تعیین کرده است. اولین نکته‌ای که در این آیین‌نامه مورد تأکید قرار گرفته، لزوم به‌کارگیری وال پست برای تمام دیوارهای جانبی (خصوصاً دیوار نما) به منظور مقاوم سازی در برابر حوادثی همچون زلزله است. طبق این آیین‌نامه، تمام لبه‌های آزاد دیوارها و لبه‌های قائم دیوارهای غیر سازه‌ای باید به طور مناسب مهار شوند. همچنین لبه‌های افقی دیوار غیرسازه‌ای باید با کلاف فولادی یا ناودانی 6 (یا معادل با سطح مقطع بتن مسلح) مقید شوند. دیوارهای داخلی که ارتفاعی بیشتر از یک متر و هشتاد سانتی متر دارند نیز، باید از طرفین به سازه مهار گردند.

آشنایی با نکات اجرایی وال پست

آشنایی با نکات اجرایی وال پست

5. آشنایی با نکات اجرایی وال پست

از جمله نکات اجرایی که در آیین‌نامه 2800 لحاظ شده‌اند، به قرار زیر هستند:

  • اگر دهانه دیوار بیشتر از 4 متر باشد، اجرای وادار قائم ضروری است.
  • در صورتی که دیوار دارای ارتفاعی بیش از 3.5 متر از تراز کف باشد، اجرای وادار افقی الزامی است.
  • قبل از بتن ریزی سقف، در محل اجرای نگهدارنده دیوار باید بیس پلیت زیر ورودی تیر بتنی اجرا شود.
  • به هنگام اجرای والپست ، سایز نبشی وال پست باید حداقل 4 یا 5 سانتی‌متر باشد. همچنین در صورت استفاده از پروفیل به عنوان وادار، می‌توانید از قوطی‌های مربعی سایز 50 تا 150 میلی‌متری استفاده کنید.
  • در صورتی که نازک کاری روی دیوار از جنس سیمان انتخاب شده باشد در سیستم وال پست مش از مش فایبرگلاس AR یا مش فایبرگلاس مقاوم‌به‌قلیا استفاده باید گردد.
  • در مقابل اگر نازک‌کاری دیوار از جنس گچ منظور شده باشد استفاده از توری فایبرگلاس معمولی (E-glass) مجاز است.
  • در صورت استفاده از سیستم وال مش به‌صورت سراسری، از مش فایبرگلاس با گرماژ 40 گرم بر مترمربع استفاده می‌شود.
  • همچنین در صورت استفاده از سیستم وال مش به‌صورت نواری مدنظر باشد، از مش فایبرگلاس با گرماژ 100 گرم بر مترمربع استفاده می‌شود.

آگاهی از بخش‌های مختلف ذکر شده در آیین‌نامه کمک می‌کند اجرای وال پست دیوار به بهترین شکل انجام گردد و در نهایت بنایی مقاوم در برابر زلزله ساخته شود. بدون شک، اجرای صحیح وال پست از بروز خسارت‌های جدی در آینده جلوگیری به عمل خواهد آورد و ازاین‌جهت ارزش زیادی دارد.

6. نکات محاسباتی وال پست‌ها

محاسبات وال پست‌ها به دو بخش اصلی سازه‌ای و لرزه‌ای تقسیم می‌شود. در محاسبات سازه‌ای، وال پست‌ها به‌عنوان یک عضو سازه‌ای در نظر گرفته می‌شوند و باید بتوانند بارهای وارد بر خود را تحمل کنند. این بارها شامل وزن خود وال پست، وزن دیوار، بارهای زنده و بارهای مرده است.

در محاسبات لرزه‌ای، وال پست‌ها به‌عنوان یک عضو مهاربندی در نظر گرفته می‌شوند و باید بتوانند نیروهای وارد بر خود در اثر زلزله را تحمل کنند. این نیروها شامل نیروی جانبی زلزله، نیروی برشی ناشی از زلزله و نیروی دورانی ناشی از زلزله است.

در محاسبات سازه‌ای به نکات زیر توجه کنید:

  • نوع مصالح تشکیل‌دهنده وال پست باید مشخص شود. وال پست‌ها معمولاً از مصالح فلزی یا بتنی ساخته می‌شوند.
  • ابعاد وال پست باید تعیین شود. ابعاد وال پست باید به‌گونه‌ای باشد که بتواند بارهای وارد بر خود را تحمل کند.
  • نحوه اتصال وال پست به سایر اجزای سازه باید مشخص شود. اتصال وال پست به سایر اجزای سازه باید به‌گونه‌ای باشد که بتواند نیروهای وارد بر وال پست را به سایر اجزای سازه منتقل کند.

در محاسبات لرزه‌ای نیز به این نکات دقت و توجه می‌شود:

  • منطقه زلزله خیزی که ساختمان در آن واقع شده است باید مشخص شود. شدت زلزله در هر منطقه زلزله خیزی متفاوت است.
  • دستگاه‌های مهاربندی ساختمان باید طراحی و محاسبه شود. وال پست‌ها یکی از اعضای دستگاه‌های مهاربندی ساختمان هستند.
  • نقش وال پست‌ها در دستگاه‌های مهاربندی ساختمان باید مشخص شود. وال پست‌ها می‌توانند به‌عنوان عضو مهاربند قائم، عضو مهاربند افقی یا عضو مهاربند ترکیبی عمل کنند.

در برخی موارد، ممکن است نیاز به انجام آزمایش‌ها آزمایشگاهی برای تعیین مقاومت وال پست‌ها باشد. این آزمایش‌ها معمولاً در مواردی انجام می‌شود که وال پست‌ها از مصالح جدید یا پیشرفته ساخته شده باشند یا اینکه وال پست‌ها در معرض بارهای زیاد قرار گیرند.

7. مزایا و معایب استفاده از وال پست

اجرای وال پست در سازه، مزایا و معایب زیادی دارد.

افزایش مقاومت ساختمان در برابر زلزله، جلوگیری از فروپاشی دیوارها در هنگام زلزله، کاهش خسارت‌های جانی و مالی ناشی از زلزله، افزایش استحکام و پایداری ساختمان و بهبود عملکرد ساختمان در برابر بارهای باد و طوفان از جمله مزایای نصب والپست هستند.

البته اجرای وال پست معایبی هم مانند افزایش هزینه ساخت‌وساز، کاهش فضا در داخل ساختمان و نیاز به مهاربندی مناسب وال پست به سایر اجزای سازه دارد؛ اما این معایب قابل‌چشم‌پوشی هستند. در کل، مزایای استفاده از وال پست بیشتر از معایب آن است. اجرای صحیح وال پست‌ها می‌تواند تا حد زیادی از خسارات ناشی از زلزله جلوگیری کند.

اشتباهات

اشتباهات

8. اشتباهات رایج در اجرای وال پست

متأسفانه، گاهی در اجرای وال پست، اشتباهاتی رخ می‌دهد که منجر به خطرات و عواقب خطرناکی می‌شود. برخی از این اشتباهات سطحی هستند؛ اما برخی دیگر، اشتباهات عمیق و رایج‌اند که باید از بروز آنها جلوگیری کرد. برخی از این اشتباهات را بررسی می‌کنیم.

استفاده از مصالح نامناسب، مانند میل‌گرد یا لوله‌های فلزی می‌تواند باعث کاهش مقاومت وال پست شود. ابعاد وال پست باید مطابق با طراحی سازه، تعیین شود. عدم رعایت ابعاد صحیح، می‌تواند باعث کاهش مقاومت وال پست شود. اتصال وال پست به سایر اجزای سازه باید به‌درستی انجام شود تا بتواند نیروهای وارد بر وال پست را به سایر اجزای سازه منتقل کند. عدم اتصال صحیح، می‌تواند باعث کاهش عملکرد وال پست شود.

محل قرارگیری وال پست باید مطابق با ضوابط آیین‌نامه‌های ساختمانی تعیین شود. عدم رعایت محل قرارگیری صحیح می‌تواند باعث کاهش عملکرد وال پست شود. اجرای صحیح وال پست‌ها نقش مهمی در افزایش ایمنی ساختمان دارد. در صورت عدم اجرای وال پست یا اجرای نامناسب آن، دیوارها در هنگام وقوع زلزله دچار شکستگی و فروپاشی می‌شوند و می‌توانند خسارت‌های جانی و مالی فراوانی را به بارآورند.

کیفیت و قیمت ورق و نبشی‌هایی که در تولید این محصول به کار گرفته می‌شوند؛ از اهمیت بالایی برخوردار است. شما عزیزان می‌توانید این محصولات را با مناسب‌ترین قیمت از اصفهان آهن تهیه کنید. کافی است یکبار با کارشناسان ما تماس بگیرید.

برای کسی که مسئولیت خرید تجهیزات موردنیاز یک پروژه ساختمانی را برعهده دارد، دانستن اینکه وال پست چیست و چه کاربردی دارد از اهمیت بالایی برخوردار است. در این مقاله از اصفهان آهن به برسی کاربردها وال پست و انواع آن پرداختیم. همچنین الزامات نصب وال پست را از نظر گذراندیم.

9. سوالات متداول

  • از چه المانی به‌عنوان جایگزین وال پست می‌توان استفاده کرد؟

میل‌گرد بستر به‌تازگی به‌عنوان جایگزین وال پست موردتوجه قرار گرفته است. مزایای میل‌گرد بستر عبارت‌اند از: سهولت نصب، وزن سبک سازه، استحکام بالا، انعطاف‌پذیری بیشتر و اتصال قوی دیوارهای دوجداره.

  • وال مش (وال پست مش) چیست؟

وال مش دیوار، نوعی کلاف و یکی از انواع وال پست بوده و برای مهار و کنترل دیوارهای غیر سازه‌ای ساخته می‌شود. وال مش‌ها مانند توری عمل می‌کنند و جایگزینی عالی برای وال پست‌های قدیمی هستند.

  • وال مش چگونه اجرا می‌شود؟

نوارهای وال مش با عرض‌های از پیش تعیین شده، به صورت عمودی بر روی دیوار، قرار می‌گیرند. این نوارهای ساخته‌شده از فایبرگلاس، در طول دیوارچینی با استفاده میخ، به صورت موقت روی دیوار نصب می‌شوند. نهایتاً وال مش با پلاسترهای گچی یا سیمانی پوشانده می‌شود.

  • اهمیت وال پست 

همان‌طور که می‌دانید، دیوارچینی بخش بسیار مهمی در مراحل اجرای سازه است که بعضاً به میزان کافی موردتوجه قرار نمی‌گیرد. در زلزله‌های اخیر، به ویژه در زلزله سال 96 در کاشان، بیشترین علت تلفات جانی شده ریزش آوار ناشی از تخریب دیوارها بوده است. از آن جایی که کشور ایران بر روی گسل‌های فراوانی قرار دارد، استفاده از وال پست در ساختمان‌ها بسیار مهم است.

برخلاف ساختمان‌های بنایی، دیوارها در سازه‌های اسکلت فولادی و بتنی باربر نبوده و نقش جداکننده دارند (پس دیوار یک المان غیر سازه‌ای است). از طرفی دیگر، اتصال دیوار به عنوان یک المان غیر سازه‌ای به المان سازه‌ای مبحث بسیار مهمی است که باید به آن توجه کنیم.

به طور کلی انرژی زلزله با دو عامل جذب نیرو و تغییر شکل و جابجایی مستهلک می‌شود. به عنوان مثال، فرض کنید قرار است دیواری از ستون A تا ستون B اجرا شود. در صورت اتصال کامل دیوار به ستون از هر دو طرف، هنگام بروز زلزله ستون تغییر شکل می‌دهد اما به علت محدودیت دیوار برای جابجایی و تغییر شکل، دیوار کاملا تخریب شده و آوار می‌گردد.

بنابراین، برای کنترل نیروی ناشی از زلزله نیاز داریم تا دیوار از سازه اطرافش جدا باشد. با توجه به پیوست ششم استاندارد 2800، برخلاف دیوار میان قابی که به ستون چسبیده و سختی آن باید در رفتار سازه‌ای و محاسبات لحاظ گردد، دیوار غیر چسبیده از ستون‌ها به اندازه یک صدم ارتفاع دیوار فاصله دارد؛ یعنی می‌تواند در هنگام زلزله جا به جا شده و هم اجازه تغییر شکل به ستون داده و آسیب نبیند.

به عبارتی، در این حالت با جداسازی دیوار از اطراف، شرایطی ایجاد می‌کنیم تا دیوار علی رغم اینکه اجازه حرکت خارج از صفحه ندارد، بتواند به صورت درون صفحه‌ای حرکت و جابجایی محدودی داشته باشد.

  • اجرای وال پست در کدام بخش از ساختمان ضروری است؟

مطابق با پیوست ششم آیین‌نامه ۲۸۰۰ و نشریه ۷۱۴ ویرایش ۱۴۰۱ یک سری از ضوابط باید به طور اصولی و البته اجباری در پروژه‌های ساختمان و عمران رعایت شوند. ایمن‌سازی دیوارهای پیرامون در برابر زلزله به‌واسطه وال پست‌های افقی و عمودی و میان قاب‌ها جزو این ضوابط محسوب می‌شوند. از طرفی این وادارها باید در دیوارهای داخلی که ارتفاع ۱.۸ متر دارند نیز مورداستفاده قرار گیرند. تقاطع دیوارهای غیرسازه‌ای، جان‌پناه و کنار بازشوها نیز از دیگر بخش‌هایی هستند که باید به کمک وادارها مهار شوند.

اجرای وال پست در میان قاب
میان قاب یک دیوار است که قسمت داخلی قاب‌های بتنی و یا فولادی را پر می‌کند. پروفیل‌های وال پست داخل میان قاب اجرایی می‌شوند و منجر به بهبود عملکرد لرزه‌ای آن می‌گردند.

اجرای وال پست در تقاطع دیوارهای غیرسازه‌ای
از دیگر قسمت‌هایی که نیاز به اجرای وال پست دارند، تقاطع دیوارهای غیرسازه‌ای است. وادارها در قسمتی که دو دیوار متقاطع به یکدیگر متصل می‌شوند، اجرا می‌گردند.

اجرای وال پست در کنار بازشو 
زمانی که ابعاد بازشو بیشتر از ۲.۵ متر باشد، باید وادار و همچنین نعل‌درگاه را در دو سمت آن اجرایی نمود. عدم استفاده از وادار موجب می‌شود تا مقاومت بازشوها در برابر بارهای جانبی کاهش‌یافته و دچار آسیب‌دیدگی شوند.

اجرای وال پست در جان‌پناه
اگر ارتفاع جان‌پناه حداقل ۱.۵ متر و ارتفاع حداقلی ستون‌های اطراف آن ۱.۳۵ متر باشد، باید از وال پست استفاده نمود. این وادارها برای مهار لرزه‌ای به‌صورت میانی در فاصله دو ستون اجرا می‌شوند.

  • دستمزد و هزینه اجرای وال پست چقدر است؟

دستمزد و هزینه اجرای وال پست‌ها به عوامل متعددی بستگی دارد؛ بنابراین برای برآورد هزینه اجرای آن‌ها در ابتدا باید عوامل مختلفی مانند ابعاد دیوار، دستمزد گروه اجرایی برای اجرای هر مترمربع، موقعیت جغرافیایی و … را مورد ارزیابی قرارداد. از مهم‌ترین موارد تعیین‌کننده هزینه اجرای وادارها می‌توان به موارد زیر اشاره داشت.

نوع وال پست:
اولین و مهم‌ترین عامل تأثیرگذار بر هزینه اجرای وادارها نوع آن‌ها است. همان‌طور که پیش‌تر به آن اشاره شد وادارها را می‌توان به انواع فلزی، بتن‌آرمه و وال مش دسته‌بندی نمود. برای اجرای وادارهای فلزی باید در ابتدا میل‌گردهای بستر اجرا شوند و همچنین از وادارهای عمودی و افقی استفاده نمود. این موضوع موجب می‌شود تا هزینه اجرای وادارهای مرسوم و قدیمی بسیار زیاد شود. درصورتی‌که امروزه وال مش‌ها با حذف میل‌گردهای بستر و وادارهای عمودی و افقی هزینه‌های مهار دیوارها را به‌شدت کاهش می‌دهند. از طرفی سهولت در اجرای وال مش‌ها موجب شده تا هزینه اجرای آن‌ها بسیار کمتر از وادارهای فلزی و بتنی باشد.

متراژ پروژه:
متراژ پروژه نیز از دیگر عوامل تأثیرگذار بر هزینه اجرای وادارها است. هزینه اجرای آن‌ها به‌صورت مترمربع ارزیابی می‌شود. از طرفی قیمت تمام شده متریال و مصالح مورداستفاده در اجرای وادار در تعیین دستمزد اجرای هر مترمربع وال پست مؤثر است. قطعاً هر چقدر متراژ پروژه بیشتر باشد، هزینه اجرای وادارها نیز افزایش می‌یابد.

جمع‌بندی ونتیجه‌گیری

جهت آشنایی کامل با ضوابط و قوانبن مربوط به “وال‌پست” و دانلود “دستورالعمل والپست” به پکیج “مباحث مقررات ملی ساختمان” در بخش گنجینه فایل وب‌سایت مراجعه فرمایید

اشتراک‌گزاری در شبکه‌های اجتماعی

دیدگاه خود را بنویسید

هایپر فایل

آخرین مقالات:

  • آشنایی با تکنیک‌های قراردادهای بیمه

  • نحوه اجرای دیوار حائل

آخرین فایل‌های گنجینه فایل:

  • ضوابط کاربردی نظام فنی و اجرایی

  • فایل‌های کاربردی دفتر فنی

آخرین فایل‌های هایپر فایل:

  • جزوه طراحی وال پست

  • جزوه طراحی سازه‌ها بر اساس عملکرد PBSD